What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Az évtized filmjei

2010.01.08. 16:29 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Még egy lista, hurrá! :-)  Ígérem, egy ideig most nem lesz több, de ezt még érdemes leközölni. És igen, jól látjátok, most egy egész évtized alkotásaiból készült egy rangsor, vagyis a 2000 és 2009 közötti filmekből. Gyorsan megjegyezném, hogy a lista kizárólag az én személyes véleményem, így fix, hogy lesznek benne furcsaságok, de hát ilyen az én ízlésem. Szóval akkor álljon itt a 10 szerintem legjobb film az utóbbi 10 évből. Lássuk!

 

10: A Gyűrűk Ura trilógia - The Lord Of The Rings trilogy (2001/2002/2003)

Lehet szeretni vagy nem szeretni, de Peter Jackson monstruma mellett nem lehet csak úgy elmenni. Nem számít, hogy néha túl hosszú, nem számít, hogy a harmadik rész első órájában semmi se történik, és nem számít, hogy a huszonnyolcadik ork mészárlás már baromi unalmas. Mert ez egy olyan megkerülhetetlen pont a filmtörténetben, amit csak főhajtással elismerni lehet. Ami régebben a Star Wars volt, az az új generációnak a Gyűrűk Ura lesz, teljes joggal. Egy ekkora volumenű, minden szempontból csúcsteljesítmény nyújtó gyönyörű szép mese talán csak egyszer van egy földi lét során. Örök klasszikus.

 

 9: Az Órák - The Hours (2002)

Az Órák annyira szomorú, annyira mély, és annyira igaz, hogy az szép. Én akárhányszor megnézem, mindig találok benne minimum két olyan dolgot, amit addig nem, és mindig elgondolkodtat szinte az összes mondata. Hihetetlenül... nem is tudom.... finom az egész. A szereplő gárdája pedig jobb a jobbnál kábé. Nicole Kidman, Merly Streep és Julian Moore mellet a többiek is a legtöbbet hozzák ki magukból. Így az Órák úgy keresi vagy adja a választ az olyan kérdésekre, hogy idő, meg egyedüllét, meg kapcsolat, meg bezártság, hogy egy első osztályú szereposztás dolgozik mögötte. Philip Glass zenéje pedig felteszi a pontot arra az i-re. Szép.

 

8: V mint Vérbosszú - V For Vendetta (2006)

Sokan nem szeretik a szabadságharcos V történetét, mondván, hogy egyáltalán nem sikerült tükrözni az Alan Moore-i mélységét az alap képregénynek. Számomra mégis az egyik örök kedvenc, bár nem olvastam az alapot. De talán jobb is, mert így a filmben azt láthatom, hogy egy ember mennyi mindent meg tud tenni, ha igazán akarja, hogy mennyit számít a hit és az eszme, és a legfontosabb, amit tanultam belőle az, hogy a szavaknak mekkora ereje van. V az egyik kedvenc hősöm, ez kétségtelen, és ez igazából Hugo Weaving érdeme, aki végig egy maszk mögött formálta meg őt - mégis hihetetlenül emberi lett. És ahogy elkeseredésében a tükörhöz vágja az "arcát", abban minden benne van.  

 

7: Moulin Rouge! (2001)

Hogy a Moulin Rouge miért olyan zseniális, azt sokáig lehetne sorolni, az őrült látványtól kezdve az atom zenéken és színészeken át egészen a gyönyörű Nicole Kidman-ig. De amiért mégis a legjobbak legjobbja, talán az, hogy ez a film az ultimate love movie. Ez a komédiás musicalnek induló film a végére a legszívszorítóbb drámává válik, és olyan hatást tud elérni, hogy a végén az ember levegőt se tud venni. Ezt leírva úgyse lehet elmagyarázni. Mert hisz egy dolog csak, mit tudható. Szeretni kell, és szeretve lenni jó.

 

6: Egy makulátlan elme örök ragyogása - Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004)

Charlie Kaufman szkriptjéből Michel Gondry kanyarított filmet, amit Jim Carrey és Kate Winslet éltet. A Makulátlan elme valószínűleg minden idők egyik legjobb szerelmről szóló filmje (ami nem egyenlő a szerelmes filmmel), ami titokban vizsgálja magát az érzést. És ennek a kreatív-vizuális-orgiának a tanulásga pedig számomra nem más, mint az, hogy akik összetartoznak, azok úgyis megtalálják egymást. És semmi más nem számít. Valamint a zseniális záró párbeszéd az egyik legjobb végszó, amit valaha hallottam, és az egyik legőszintébb vallomás is. 

 

 

5: Elveszett jelentés - Lost In Translation (2003)

Ezt követő munkáit elnézve ez a film valószínűleg Sofia Coppola életművének az utolérhetetlen csúcsa - nem is csoda, egy ekkora mesterművet nem lehet még egyszer összehozni. A Lost In Translation egy utánozhatatlan, gyönyörű feelinggel mesél a magányról és a kötődés iránti vágyról, és talán az egész filmtörténetben nincs még egy ilyen tiszta kapcsolat, mint ami Bob és Charlotte között van. Az az igazi, mélyen gyökeredző, kimondatlan szerelem. Nem mellékesen mind Bill Murray, mind Scarlett Johannson élete alakítását nyújtja ebben furcsán szomorú, vidám és hihetetlenül kedves masterpiec-ben. Utóbbiba örök érvényűen bele is szerettem.

  

4: WALL-E (2008)

WALL-E, a jövő néma kis takarító robotja a legjobban kitalált animált karakter, és hozzá fűződik a legjobb animációs film is - szerintem. WALL-E úgy beszél a magányosságról és az őszinte szerelemről, hogy közben meg se szólal. Ez esetben nem a szavaknak, hanem a képeknek, a mozdulatoknak, a tekinteteknek van hatalmas ereje, és mondanom se kell, ilyet csak a Pixar tudhat.  WALL-E tudja azt, amit nagyon sok ember nem, és önzetlenül el is meséli - hiszen valószínűleg neki van a legnagyobb szíve a világegyetemben.

 

3: A Sötét Lovag - The Dark Knight (2008)

Christopher Nolan megmutatta, hogy egy hollywoodi mainstream blockbuster-ben sokkal több lehet, mint azt sejtjük. Batman, Joker és Harvey Dent harca iszonyatosan sok rétegből tevődik össze, és a végén meg nem mondja az ember, hogy most melyik nyert. Ezen kívül pedig tele van robbantással, üldözéssel, akcióval, de a lényeg a hátborzogató párbeszédekben rejlik - amihez hozzájön Hans Zimmer és James Newton Howard beteges zenéje, és teljes a káosz. Brutális, sötét és zseniális. Ez a Dark Knight.

 

2: Transformers (2007)

Mikor a moziban néztem a filmet, és a nagy akciónál Optimus befarolt a csatatérre és kamionból óriás robottá alakult, na, akkor döntöttem el, hogy én nem leszek hajlandó felnőni. A Transformers az, ami végérvényesen a felszínre csalta a bennem rejlő kissrácot. Ez a végtelenül egyszerű film valahol olyan megható, hogy na. Az otthonukat önnön hibájukból elvesztett robotok járják a világokat, hogy megmentsék fajukat és más lényeket a pusztulástól - közben pedig ütnek, lőnek, zúznak, és nem mellékesen segítenek becsajozni. A nagy Optimus Prime bölcsességei pedig csak rátesznek egy lapáttal, nem beszélve a nagyon eltalált zenei aláfestésről. A Transformers, csak úgy, mint sok más film ezen a listán nem több, és nem kevesebb, mint egy mese, csak a keményebb fajtából, de ugyanolyan egyszerű és igaz tanulságokkal - és így válik az egyik nagy kedvencemmé.

 

1: Mátrix - Forradalmak - The Matrix Revolutions (2003)

Na, ezért biztosan kapni fogok, de mi más lehetne számomra az évtized legjobbja, mint a személyes kedvencem? Mert igen, nekem a Mátrix harmadik része a legkedvesebb és legkedvencebb filmem. Mert ebben is minden benne van. Látvány, akció, érzelmek és mondanivaló. Önfeláldozás, bátorság, összetartás, a nagy gonosz, barátság, szeretet és szerelem. Mindez egy korszakalkotó sci-fi -be csomagolva. Egy nagyon szép mese ám ez is, a legjobb fajtából, és hogy most Neo és Trinity végtelen szerelméért, Smith ügynök menőségéért, a jó megható győzelméért vagy a híres végső esős összecsapásért szeretem-e annyira, azt már nem tudom. Egy biztos: számomra a Matrix Revolutions a megdönthetetlen és megkérdőjelezhetetlen király. 

 

És amik még így kapásból nagyon jó filmek voltak: Children of Men; Into The Wild; The Prestige; Monsters Inc.; Across The Universe; A.I. - Artificial Intelligence; King Kong; Donnie Darko; Million Dollar Baby; Up; Batman Begins; In Bruges; I Am Legend; The Others; Love Actually; Big Fish; Pirates of The Caribbean trilogy; Fur; Hannibal; Harry Potter 3-4; Corpse Bride; The Boat That Rocked; The Incredibles; Finding Nemo; Juno; Superbad; 40 Old Virgin; Die Hard 4.0; Yes Man; The Orphanage; Pan's Labirynth; Memento; Gran Torino.... és még jópáran.

Hát, ezek lettek volna. És még egy nem mellékes információ: Egy éves a blog! Szinte percre pontosan, hehe! Szóval ez a lista akár egy szülinapi ajándék féleség is lehet... Akkor most a listáknak egy időre ennyi. Ideje visszarázódni a rendes kerékvágásba, és az aktualitásnak élni, hiszen itt van az egész 2010-es év. Remélem, idén is sok olvasónk lesz, akiknek előre is köszönjük a látogatásokat. Igyekszünk továbbra is elnyerni a tetszéseteket, és a legjobb aktuális hírekkel szolgálni! Boldog újabb évet!

Címkék: 2009 transformers lord of the rings the dark knight wall e eternal sunshine of the spotless mind lost in translation the matrix the hours decade v for vendetta moulin rouge! best movies

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr41652232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása