What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Napfogyatkozás - The Twilight Saga: Eclipse (2010)

2010.07.01. 14:30 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Öreg vagyok én már ehhez.

Hol tartottunk? Ja, igen, lánykérés. Szóval Ed megkérte Bells kezét, és mint kiderült, a csaj erre nemet mondott (ha jól figyeltem). Persze nem azért, mert nem szereti a vámpírt, csak szerinte a házasság az olyan semmire se jó dolog. De azért jól együtt vannak. Közben Jacob, a farkas srác eszi valahol a kefét, hogy álmai nőjét valaki más pettingeli éppen. Eközben Seattle-ben elszaporodnak a kezelhetetlen vámpírok, és nekiindulnak, hogy kinyírják Bellát. Ezt megakadályozandó a vámpírok és a farkasok szövetséget kötnek, hogy együtt verjék vissza a támadást. Eközben Bella még mindig hülye.

Itt szokott lenni az idézet a filmből, de semmi értelmesre nem emlékszem.

Azt hiszem most jött el életemben az a pont, hogy egyáltalán nem értem a Twilight-ot körülvevő rajongást. Mert egyszer oké, jó poén, másodjára már necces, de oké, harmadjára meg mi van? Őszintén szólva én teljesen belefáradtam ebbe a szenvedéses izébe, háromszög meg ilyenek. Ez már így uncsi. És a poén, hogy a film meg se próbál segíteni rajtam, ugyanis az Eclipse olyan film, hogy hajszál pontosan ugyanott tartunk a végén, mint az elején. A cselekmény egy lépést nem megy előre. Ja, de, bocsánat: a New Moon vége az volt, hogy lánykérés, ennek az a vége, hogy esküvő tervezés.

A New Moon-on legalább lehetett röhögni. Persze nem azért, mert a készítők akarták, hanem csak úgy, és még volt benne pár jó mozzanat. Az Eclipse minden ilyesmit nélkülöz, itt már nem jön elő az "olyan rossz, hogy már jó" effekt. Lehet, hogy itt a hiba. Ezen kívül a legújabb rész még az első bájosságát is sikeresen nélkülözi, szóval...

Az mindenesetre látszik, hogy egyre több pénzt ölnek a filmekbe. Technikailag tök jó a megvalósítás, üldözések, fight-ok, a CG már egészen jó, már ha a farkasokat vesszük (na, ők mindig királyak), stb. Meg igazából a havas hegycsúcsok is rendben vannak, azokkal csak az a baj, hogy míg a promó fotókon minden zöld, a filmben ugyanannál a képnél már mindent beborít a hó - és szereplőink egy szál ingben még a fázás jelét se mutatják. A zenére megvették a Lord of the Rings-el klasszikussá vált Howard Shore-t, aki jól hallaható, semmit nem csinált, csak elővette a gyűrűs kalandok vázlat kottáját kábé. De tényleg. Amúgy most a soundtrack úgy el van hibázva, ahogy van. Pedig az eddig jó volt.

Viszont Bella karakterét sikerült úgy irányitgatni, hogy idiotizmusa kifejezetten idegesítő. Eddig rá lehetett mondani, hogy kislány, ezért hülye, de esetünkben ez már jóval több. Tanításai pedig egyszerűen lehengerlőek, miszerint kedves fiatal csajszik, pitizzetek a szexért. Lenne egy péklapátom, biztosan fejbe csapnám. Amúgy ezzel nem vagyok egyedül: a mellettem ülő tök ismeretlen kan többször is megemlítette a csajának, hogy "bazeg, ez beteg". Így van. Kristen Stewart is érezheti, hogy ez nagyon gáz, hiszen már minimálisan se erőlködik karakterének ábrázolásán, csak néz ki a fejéből, szigorúan mosoly nélkül. Látom a szemében, hogy nagyon egy másik film forgatásán akar lenni.

Ezzel szemben a Pattinson fiú rákapcsolt, és hihetetlenül hangzik, de már kezdi szimpatikussá tenni Edward-ot. Nem akartam hinni a szememnek, de tényleg ez volt. A Jake-et megformáló Taylor Lautner az előzőekhez képest nem változott semmit, a sztori legjobb karaktere továbbra is ő (mondjuk ez nem nehéz). Egyébként a film kiemelkedően legjobb jelenete is eme két úriemberhez fűződik. Mikor is elkezdenek beszélgetni. Mint férfi a férfival. Majd, bár nem mondják ki, de érezhetően rájönnek a tanulságra, miszerint ha nem lenne ez a hülye kurva, ők akár még tök jó haverok is lehetnének. Ha más nem is, ez a párbeszéd mindenképpen az Eclipse pozitívumai közé sorolható.

Mert amúgy az ok-okozati összefüggések legalább olyan sötétek, mint Bella feje. A film folyamán gyakran előjön az "ez most hogy jön ide", illetve "ez most mire volt jó" gondolat. Ilyen az is, hogy minek kellett leszerződtetni Bryce Dallas Howard-ot Victoria szerepére arra az alig hét perc játékidőre, és minek kellet ezért kirúgni az őt megelőző csajt. Meg úgy általában mit keres itt a remek Up In The Air-ből ismert Anna Kedrick, azon kívül, hogy ővé a film legjobb alakítása (mind a fél percben). Meg ha már egyszer tudjuk, hogy lesz még folytatása a filmnek, akkor nem lenne érdemes valami cliffhanger zárás? Hát ez is elmarad, és így a negyedik rész egy óriási érdektelenséggel kénytelen szembenézni. Persze belőle is kasszasiker lesz majd, nyugi. De a gáz vonalat erősítik a nagyon, de nagyon béna flashback-ek, de a Voulturi belassított sétálása még annál is "jobb", az mindent visz.

Bár mindenhol azt olvasom, hogy a Twilight-ban most kezdett valami igazi megmozdulni, nálam most verte ki a biztosítékot. Valószínűleg az a baj, hogy nem vagyok se nő, se tizennégy éves. Akkor biztos imádnám ezt az álszent szerelmeskedősdit, ami leginkább bicskanyitogató, mint szép (nem is értem, hogy az elvileg száz akárhány éves Edward hogyan viseli ezt el). Ja, és mielőtt elfelejtem: a vámpír-farkas cucc csak a csomagolás, és köze nincs az egészhez - csakhogy most is elmondjam. Egy helyben toporog, és közben az idegekkel játszik az Eclipse, de ez még hagyján lenne, ha főszereplőnk nem lenne egy agybeteg, érzelmi nulla, minden szimpátiát nélkülöző idióta. 3/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CScK6D3KROM

Címkék: kritika fantasy romantic eclipse 3/10 robert pattinson kristen stewart taylor lautner twilight saga bryce dallas howard

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr772123203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása