What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Scott Pilgrim a világ ellen - Scott Pilgrim vs. The World (2010)

2011.01.12. 09:29 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

The epic of epic epicness

A kanadai Scott Pilgrim (Michael Cera) irigylésre méltóan jól elvan. Egész nap vagy a bandájával van, vagy a haverokkal, vagy a tizenhét éves barátnőjével (őmaga huszonkettő). Egy nap azonban egy bulin megpillantja a rózsaszín hajú Ramonát (Mary Elizabeth Winstead), és azonnal beleszeret. A dolgok szépen mennek is, ám egyszer csak megjelenik Ramona egyik gonosz exe, és párbajra hívja Scottot. Hősünk ekkor tudja meg: ahhoz, hogy övé legyen a lány, le kell győznie annak hét gonosz exét.

"I'm in lesbians with you"

A Bryan Lee O'Malley képregényéből és Edgar Wright rendezésében készült Scott Pilgrim, szögezzük le gyorsan, eléggé rétegfilm. Egyáltalán nem való mindenkinek, és a maradék fele is valószínűleg értetlenül néz majd, hogy mit imád ezen annyira "mindenki". Nem arról van szó, hogy aki nem vágja a comic filmek kliséit, nincs otthon a videojátékokban, vagy nem tudja, mi fán terem a popkultúra, nem fogja élvezni. Mert ezek még nem akadályok. Scott Pilgrim története univerzális, hiszen a felszínen a szerelemért küzd, ráadásul megszámlálhatatlan poén közepette, ez így mindenkinek befogadható. Viszont aki nem ismeri ezt a fajta életérzést, vagyis a gamerek, a fanok, vagy egyszerűen a lógó fiatalok egészen érdekes kultúráját felvonultató életérzést (talán ezek összefoglalását rejti magában a geek szó), és még rosszabb, nem tud azonosulni vele, annak a film egy örök rejtély marad, vagy csak simán érthetetlen szemét. De aki ezt mind vágja, és tudja, hogy én most miről beszélek, annak a Scott Pilgrim maga lesz a kánaán.

A film nagyon ügyesen úgy szól célközönségéhez, hogy zseniálisan summázza annak életét, vágyait, gondolkodás módját. Hát ki nem ábrándozott már arról, hogy úgy szerzi meg a csajt, és leveri az előző pasit, ráadásul egyszer gitárpárbajban, amiben úgy zúz, hogy a másiknek szétesik az agya? Ki nem lát néha maga körül smackokat, whooomokat és krushokat, ha megy az utcán? Ki nem akarja a semmiből előtűnő lángkarddal és kung fuval legyakni a nagy gonoszt, miután egy olyan koncertet adott, hogy beszakadt a mennyezet? Hát, eléggé sokan, de ők most egyáltalán nem érdekelnek minket, hiszen a Scott Pilgrimet nekünk szánta a sors, és senki ne merjen beszólni rá és ránk, amiért szeretjük, mert lenyomjuk őket. Durván. XD

Filmünk azonban egyetlen ponton elég rendesen vérzik, ez pedig nem más, mint a karakterek közti érzelmi kapcsolat. Már ott sántít az egész, hogy egyik szereplő se elég szimpatikus ahhoz (főleg a címszereplőnk), hogy azonosulni vagy szurkolni lehessen érte, így aztán köztük lévő viszonyokkal se lehet mit kezdeni - érdektelen az összes. Így az eredmény sajnos az, hogy a már magasztalt stíluson és látványvilágon (egyszerűbben szólva a csomagláson) túl Wright filmje eléggé üres, és ez szomorú. Hál' Istennek pozitívumai vannak annyira erősek, hogy ezt úgy-ahogy feledtetni tudják - de ez az atomcool film azért tartalommal még atomcoolabb lett volna. A 8,5/10 azért így is jár.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=O_RrNCqCIPE

 

Címkék: kritika comedy superhero 8.5/10 michael cera scott pilgrim edgar wright mary elizabeth winstead

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr282578225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása