What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A majmok bolygója: Lázadás - Rise Of The Planet Of The Apes (2011)

2011.08.21. 17:39 | Adam Van Helsing | 2 komment

Híres mondásom, miszerint ha egyszer ember általi világvége lesz, azt tuti, hogy környezetvédők vagy tudósok okozzák majd, ismét alátámasztást nyert.

A nem túl távoli jövőben a fiatal tudós James Franco ott tart, hogy van orvossága mindenféle agyi bajra. Egy balul sikerült prezentáció után (agresszív tesztmajom elszabadul) azonban mindent kezdhet elölről, és örülhet, hogy nem rúgják ki - és még egy kismajom is nyakán marad, akit elnevez Ceaser-nek. Az évek során kiderül, hogy Ceaser ereiben öröklött csodaszer vér van a tesztmajom anyukától, és ettől iszonyat intelligens, és magasan funkcionál az agya. Ám aki ilyen radikálisan különbözik, az nem maradhat sokáig szabadon.

"Nem"

Tim Burton egészen pocsék filmje után nem csoda, hogy hagyták tíz éven át pihenni a makik uralta planéta történetét. Mikor a Fox nemrég előállt azzal, hogy biza eljött az idő egy újabb filmre a franchiseon belül, leginkább a "jaj de gáz" volt az, ami átfutott a nagyérdemű agyán. Aztán amikor az augusztusi bemutatóhoz képest április első felében még egyetlen kép se került ki a produkcióból, már az aggodalom is felütötte a fejét. Aztán az említett hónap közepén alig pár nap eltéréssel kaptunk egy CG felvételt Ceaser-ről (állak a földön), majd egy trailert (állak még jobban a földön), és a Planet of the Apes rögtön felkúszott a várólisták élére. És látva a végeredményt, nem is alaptalanul.

Ugyanis a legújabb Apes egyáltalán nem lett rossz film, sőt. Ez igazán dicséretes annak fényében, hogy forgatókönyve nem nagyon lehetett. Eme hiányossága teljes egészében az emberi karakterekre csapódik le, ugyanis ennyire hülye, értelmetlen, sötét, retardált, értelmes párbeszédre képtelen, homo sapiensekből álló bagázst már rég láthatott az A kategóriás filmvilág. Egyszerűen fáj követni a tetteiket, és aki ok-okozati összefüggéseket keresne, az már a film elején adja fel. Legjobb példa erre, hogy James Franco végigviszi azt a bravúrt, hogy öt évig él együtt a (mellesleg állatorvos) nőjével úgy, hogy kiderülne bármi is házmajma, Ceaser agyi teljesítményének hátteréről. De ez még semmi ahhoz képest, hogy pillanatok alatt változnak alap ideológiák egyesekben, hogy a szerető szívű fiú szemrebbenés nélkül kiteszi az apját egy lutri kísérletnek, és a sor még hosszan megy tovább. Nincs mit szépíteni: az Apes emberi karakterei nem rendelkeznek aggyal, a forgatókönyv ezzel foglalkozó (és valószínűleg nem létező) oldalait simán ki lehet dobni a fenébe.

Viszont a majmok. Na, az egészen más tészta. Mert ott biza egészen biztos, hogy voltak írók, valamint hogy a rendezőt, Rupert Wyatt-ot is kizárólag ez a rész érdekelte, és hogy volt ott egy hiper tehetséges Andy Serkis meg az egész WETA. A film akárhányszor visszatér Ceasar történetéhez, a minőségi mutató egy hatalmasat ugrik, néhol már a plafont kaparja. Amikor ezek a részek vannak, a Rise of the Planet of the Apes egy kimagaslóan kitűnő film. Akkor működik a dráma, működnek a karakterek (mármint a CG majmok, akik sokkal jobb színészek élő társaiknál), összeszorul a szív, érezni a fájdalmat, a vészjósló hangulat pedig ránehezedik a nézőtérre. Olyankor az Apes nemcsak jó, de iszonyat ijesztő is - és keményen döngeti az "év legjobb filmjei" kapuját. És akkor most szeretném még egyszer kiemelni Andy Serkist és a WETA-t, mert mindketten valami olyan munkát tettek le az asztalra, ami egy hatalmas tapsot valamint Oscar nominációkat (special effects + legjobb mellékszereplő?) érdemel. És ez a minimum szerintem. Jó, bevallom, néha kilóg a CG lóláb, de akkor nézz bele Ceaser szemébe - na ugye. Egy szó mint száz, filmünk simán A+ teljesítményt nyújt mind jellemfejlődés, színészi játék és technikai kivitelezés téren. Már ha majmokról van szó.

Viszont időről időre visszakapcsolunk ember hőseinkhez. Szerencsére valahogy sikerült összehozni, hogy a fentebb lehordott részek ne tegyék teljesen tönkre mindazt, amit addig felépített a film - viszont a hullámzás elkerülhetetlen. Olyan, mintha két filmet nézne az ember, és az értékelésnél ez sokba kerül. És akkor most iszonyat jószívű leszek, mert  hiába van benne akár még egy max pontszám is, ez 7,5/10-nél nem kaphatna többet, de most én mégis 8/10-et mondok. Mert a makik megérdemlik - és legalább itt ne toljanak ki velük az emberek.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=28Z_D9Grh18

Címkék: scifi drama 8/10 james franco rupert wyatt planet of the apes andy serkis

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr323169048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Együtt Utazók · http://www.egyuttutazok.hu 2011.08.24. 11:17:03

"Egyszerűen fáj követni a tetteiket...." Nagyon nevettem, szuper a szöveg!!! :D :D Maximálisan egyetértek, de tényleg jó élményként marad meg a film, még ezek ellenére is!

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.08.24. 11:57:41

Igen, ez a filmet tényleg az összkép menti meg az alacsonyabb pontszámtól :-)
süti beállítások módosítása