What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Pénzcsináló - Moneyball (2011)

2011.12.14. 10:27 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Jó is meg nem is - valahogy így néz ki a filmünk. A vetítés előtt egy liter kávé ledöntése azért ajánlott.

Billy Bane (Brad Pitt) kénytelen a baseball liga legkisebb költségvetésével összehozni egy ütőképes csapatot. Hogy ez valahogy sikerüljön, felvesz maga mellé egy újonc közgarázdát (Jonah Hill), aki a játékot és játékosokat szinte képletekre lefordítva egy forradalmi ötlettel áll elő a sportág történetében. Már csak az a kérdés, hogy vajon beválik-e...

"Would you rather get one shot in the head or five in the chest and bleed to death?"

Vegyesek az érzelmeim Bennett Miller (Capote) legújabb filmjével kapcsolatban. Ami a legtöbbször megfordult a fejemben a játékidő alatt, az volt, hogy ez valami iszonyat lassú. Ez nem összekeverendő az unalmassal - filmünk tényleg a szó szoros értelmében lassú, és ennél fogva nagyon hosszúnak is érződik. Az írótól, Aaron Sorkintól persze már megszokhattuk, hogy a duma a lényeg, ám a szintén általa papírra vetett múlt évi Social Network, annak ellenére, hogy azt is végigbeszélték (nem is akárhogyan), tudott a maga fura módján pörgős, lendületes, sőt, még izgalmas is lenni - mondjuk ott sokat segített a dolgon a Reznor-Atticus zene, meg önmagában a mester, David Fincher rendezése. Miller filmjénél, néhány poént leszámítva (ahogy Brad Pitt tör-zúz, az zseniális) sajna semmi ezekhez hasonló kapaszkodó nincsen, csak a dialógok tengere. Még Philip Seymour Hoffman is csúnyán a kispadra van szorítva.

A másik nagy gond, hogy azonosulási pontnak is híján vagyunk - minden karakter, és igazából az egész film végig tartja a három lépés távolságot a közönségtől. Mintha csak Billy Bane saját játékosaihoz való hozzáállása (miszerint semmi érzelmi kötődés) elevenedne meg, és ez csak tovább hosszítja a dolgokat. Egy ponton kezdhetünk el ténylegesen szurkolni az egész film alatt, a nagy meccsnél, de az is inkább hasonlít a sportközvetítések alatt átélt izgalomhoz - nem főhőseinknek, hanem talán a játéknak, a csapatnak szorítunk. Itt jegyezném meg, hogy bár sokszor felötlött bennem, hogy jobban élvezném az egészet, ha konyítanék valami a baseballhoz, de a sportágbeli tudatlansággal is élvezhető az egész, ha valaki esetleg ettől tartott volna.

Ugyanakkor a Moneyball, kissé paradox módon, de mégis érdekes film (mondjuk az első sorban végig horkoló ipse tuti nem így gondolja). Számok, taktikák, üzlet, ki-mit-hogyan és egyebek - igazából egy jópofa "behind the scenes" a baseballról. Ezen felül Billy Bane se egy utolsó figura, valamennyire az ő története is érdekfeszítő, fentebb említett távolságtartása ellenére is. Összességében egyáltalán nem rossz film ez, sőt, még egy-két szívmelengető pillanattal is tud szolgálni - igazából még érdemes is megnézni. De egyszer azért bőven elég volt. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=AiAHlZVgXjk

Címkék: kritika sport brad pitt drama 7/10 philip seymour hoffman moneyball jonah hill

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr53462569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása