What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Star Wars - Episode IV (1977)

2012.01.25. 11:37 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

És akkor 1977-ben film- és biznisztörténelem íródott. Végleg létrejöttek olyan dolgok, mint nyári moziszezon, blockbuster és franchise - valamint megszületett a világ legemblematikusabb gonosza is. És ez még csak a kezdet volt.

Egy messzi, messzi galaxisban, annak is valahol a szélén éldegél Luke Skywalker, akinek egy nap megadatik, hogy fontos szerepet játsszon a világot uraló Birodalom elleni harcban.

"Csuvi, add rá a tartalékot!"

A klasszikus Star Wars-ról kritikát megfogalmazni kábé olyan érzés, mint amikor Jeremy Renner bombát hatástalanít Irak utcáin. Ugyanis a Star Wars egy jelenség, egy magasabb szinten levő valami, amire generációk egész sora épül. Egy élő legenda, a popkultúra tartóoszlopa, a blockbusterek atyja, és sok milliónyi fan szentírása. Ezekről a filmekről van egy olyan általános és megdönthetetlen vélemény, hogy jók, sőt, a legjobbak, és kész - radikálisan eltérő véleménnyel az ember könnyen megütheti a bokáját. Én most mégis kísérletet teszek egy részenkénti értékelésre, hiszen egy filmes blog nem is filmes blog Star Wars nélkül, meg amúgy is két hét múlva itt az első rész, fantasztikus 3D-ben a mozikban.

Amikor George Lucas nekiállt ennek az egésznek a kidolgozásához, a legenda szerint egy kilenc részes monstrumban gondolkodott (a legnagyobb szájhősök a maradék három rész pontos történetét is tudni vélik, de ne lepődj meg, ha mindegyik mást mond). Ha valaha tanúi lehetünk mind a kilencnek, de csak ha a meglévő hatot, vagy akár csak a klasszikus hármat nézzük, a negyedik rész, vagyis a New Hope minden nézetből kilóg (vagy ki fog lógni) valamennyire a sorból. Ez természetes, hiszen ez a rész a zászlóshajó, aki legelöl menetel, és akin harmincöt éve minden múlott. Végignézve a filmet, ez az egész nem más, mint a ground zero, az alap, vagy ha úgy tetszik, az éléskamra: a Star Wars Saga innentől bármerre mehetett volna, azt használhatott volna fel vagy dobhatott volna ki, ami csak jólesik. Ebből adódik, hogy a New Hope számomra mindig a kakukktojás, hiszen más az összetétele, más a hangulata, és máson vannak a hangsúlyok, mint későbbi társainál - ez egy alap, amit lehet formázni.

A film, in medias res, belevág a dolgok közepébe - nem magyaráz, nem kérdez, elkezdődik egy ponton, és kész. De nem is kell magyarázni: ahogy ezt Lucas az elején a klasszikus félmondattal felvezeti és ugyanakkor létjogosultságot ad képzelete összes szülöttjének, az zseniális - a néző máris benne van az adott világban, és hajlandó mindent elfogadni. Talán az a pár szó az elején az egész mizéria legnagyobb húzása. Ha bárki elkezdett volna magyarázni, hogy ki hogyan merre, annak semmi értelme - a New Hope-al haladni kell, nem gondolkodni rajta. Elmesélni nem lehet (most komolyan, Te tudnál egy rövid összefoglalót írni úgy, hogy a laikus ne azt mondja, hogy WTF?), önmagában meg se állna a lábán, legfeljebb csak hatalmas kérdőjelekre támaszkodva.

A negyedik rész olyan egyszerű, mint az egyszer egy. Története halál egyenes, fordulatai tíz kilóméterről kiszagolhatóak, karakterei modernizált klasszikusok (legkisebb fiú; ultimate gonosz; megmentésre váró királylány; szélhámos, ámde mégis jófej side kick; valamint a Halálcsillag nálam felér egy hétfejű sárkánnyal). Feladata kimerül annyiban, hogy betekintést nyújtson egy újfajta, ámde mégis ismerős mesevilágba , hogy lássuk, van-e erre igény, vagy nem. Ha megnézzük, az Erőről és a Jedikről itt esik a legkevesebb szó, az egész utalásokban merül ki, helyette annyi kiszámítható űrcsata és menekülés van jelen, mint égen a csillag - hiszen ha ezt sikerül eladni, akkor lehet tovább lépni. A New Hope-ot ezen a téren leginkább az Avatarhoz tudnám hasonlítani: valami új, üzletileg kockázatos, hihetetlenül látványos, de 100% biztonsági játék. Viszont Cameron mozijával ellentétben a jobbik fajta.

Filmünk egy pazarul sikerült popcorn mozi, annak csakis a jó elemeivel. Könnyű és egyszerű, kellően kalandos és izgalmas: remek szórakozás. Ám annál nem igen több, hiszen a legkisebb szelet az egészből, aminek igazából se füle, se farka - ordít róla, hogy ez egy első (illetve negyedik) fejezet, egy beugró tét, amit valahogy majd folytatni kell, mert a történet lezárása/lezáratlansága (ami egyébként olyan hipersebességben van letudva, mint bármelyik TF mozi vége) megköveteli. De ami anno fontosabb volt, hogy a nézők is megkövetelték. Így a New Hope azon túl, hogy bár egyszerű, de minőségi blockbuster, még a feladatát is teljesítette, hiszen kiszagolta, hogy ennek a világnak lehet jövője. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9gvqpFbRKtQ

Címkék: kritika harrison ford star wars fantasy george lucas 8/10 adventure mark hamill carrie fischer

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr743755246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása