What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse - Pirates Of The Caribbean: Dead Man's Chest (2006)

2013.03.03. 10:02 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A "bigger, longer, better"-elv nem mindig zsákutca.

pirates_2_movie.jpg
(Még a plakát is újrahasznosított)

Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp) újra zűrbe keveredik, és ezúttal az élete a tét. Hogy megússza a halált, kincskereső versenybe kezd, amibe berántja régi barátait is...

"Kifinomult érzékem a gyengébbik nem iránt azt súgja, hogy maga gondterhelt"

2003 nyarán az első karibi kaland baromi váratlanul lett bazinagy siker, sőt, rövid úton elkezdte saját kis kultuszát is kialakítani, hála friss és néhol parodisztikus hangvételének, de leginkább nem teljesen százas kapitányának, Jack Sparrow-nak (aki Johnny Depp-ből is fél pillanat alatt világsztárt faragott). A Diseny érthető módon addig akarta ütni a vasat, amíg meleg, így azonnal nekiláttak a folytatásnak, sőt, egyből kettőnek is - Gore Verbinskinek (akinek hogy fenébe volt ideje összehozni a Wheather Man-t?) tehát három év alatt kellett két gigafilmet  leforgatnia, ami bizony embertelen feladat. De a fickó megoldotta, ráadásul egy roppant ügyes megoldással: első körben remake-et készített.

Én a Dead Man's Chest-re mindig úgy gondolok, mint a Black Pearl újrájára. Mert ugye mik vannak itt: elátkozott kalózok, élükön az elátkozott kapitánnyal, akinek személyes ugye van Mr. Sparrow-al, valamint  rohangászás fel-alá egy adott tárgy után. Ezek az alapok, de beköszönnek még olyan apróságok, mint az önismétlő poénok vagy a jellemek teljes visszafejlődése (Jack és Will/Elizabeth továbbra se puszipajtások, holott úgy váltak el egymástól), aminek a legfájóbb pontja az, hogy Sparrow kapitány már szándékosan idiótának van néhol beállítva. És ha nála tartunk egy hatalmas változás is beáll: kedvenc csirkefogónk már nem belekerül az eseményekbe, hanem ő körülötte forog minden - és ez nem éppen a legjobb. 

Ennek ellenére én nem tartom ezt a filmet rosszabbnak az elődjénél. Mert bár tartalmilag hol gyengébb, hol meg egyszerű másolat, egyéb területeken vastagon veri azt. Lendületesebb, izgalmasabb, feszesebb, viccesebb, nagyobb, drágább, jobb. De tényleg. Igen, kopírozza önmagát a széria, de a másolatok jobbak lesznek az eredetinél: az átok vonal ötletesebb, a kaland nagyobb szabásúbb, Barbossa kapitány meg elbújhat Davy Jones mögött. És ha már Davy Jones, őt nem lehet eleget dicsérni - ez a karakter egyszerűen zseniális (pedig még nem is ismered teljesen), mind jellemében, kivitelezésében vagy Bill Nighy játékában. Nyúlja a show-t, nincs mit szépíteni ezen. 

A második részben minden vadabb és sötétebb, és ez jó: amíg először egy realista környezetbe voltak beledobálva természetfeletti elemek, addig itt egy teljes fantasyvilág tárul elénk, ami sokkal izgalmasabb (ezen még soha nem unatkoztam), érdekesebb, és nem utolsó sorban látványosabb, ami egy nyári popcorn filmnek nem árt. Ez a film egy pillanatig se akar több lenni ennél a kategóriánál, de ezt büszkén vállalja, és a lehető legtöbbet hozza ki a "műfajból". Önálló filmnek remek, folytatásnak gyenge, de az élmény hét év után se változik. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ozk0-RHXtFw

Címkék: kritika fantasy comedy johnny depp keira knightley orlando bloom 8/10 pirates of the caribbean adventure gore verbinski bill nighy

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr135114126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása