What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Llewyn Davis világa - Inside Llewyn Davis (2013)

2014.05.20. 07:56 | Adam Van Helsing | 3 komment

Időhúzás Coen módra.

inside_llewyn_davis_movie.jpg

Llewyn Davis (Oscar Isaac), a nincstelen gitáros nagyon szeretne már befutni, és híres zenész lenni. Ám a hatvanas évek New York-jában eléggé telített a piac, így hősünk a siker helyett a napról napra éléssel kénytelen birkózni.

"Ebben nem látok pénzt"

A Coen testvérek vitathatatlanul a filmművészet megkerülhetetlen figurái, akik egy rakás jó film mellett több klasszikus masterpiece-el is büszkélkedhetnek. Nyilvánvaló, és teljesen jogos hát, hogy azt csinálnak, ami akarnak - akár egy hatvanas évekbeli folkzenész eseménydús, mégis jelentéktelen hetét is vászonra vihetik. Viszont arra, hogy ezzel végülis mi volt a szándékuk, nem sikerült rájönnöm. A tesók a tőlük megszokott sztorit szállítják (kisember kalandjai egy nagyobb világban), rengeteg jó, ám néha túlzottan álmosító muzsikával, valamint az adott kor felé tett csipetnyi fricskával. Az egyről a kettőre jutni akaró, ám saját maga miatt nem tudó Llewyn Davis (Oscar Isaac nagyon jó) figurája, s egy helyben állása se ismeretlen, a dumákról, nevekről és a fanyar humorról nem is beszélve. Szóval minden van itt, ami Coen, és pont emiatt érzem azt, hogy a testvérpár (akik filmjeik lezárásával továbbra is hadilábon állnak) igazából csak időtöltésként állt hozzá Llewy Davis világához, amíg nem találnak újra valami igazán nagyot. Kár, mert a környezetben és a címszereplőben egyaránt ott a lehetőség, aminek elszalasztása méginkább fáj a kisujjból kirázott, ám mégis mesteri stílus és hangulat mellett. 7/10 - mert ha a fiúknak éppen nem megy, akkor csak egy jó filmet hoznak össze.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LFphYRyH7wc

Címkék: kritika justin timberlake drama 7/10 john goodman carrey mulligan coen brothers oscar isaac adam driver inside llewyn davis

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr726183891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.20. 17:30:12

Szerintem a sztori minden, csak nem jelentéktelen: a film a showbiznisz velejáróival foglalkozik, megmutatva egy olyan ember néhány napját , aki - mint ahogyan azt te is leírtad - nem találja a helyét a társadalomban. A kulcs szerintem valahol ott van, hogy ez nem feltétlen az ő hibája, hanem sokkal inkább azé a társadalomé, ami nem fogadja be, mert tucatjával állnak a hasonló zenészek az ajtaja előtt.

Szerintem nagyobb mondanivaló aligha kell egy filmnek: az ember lehet tehetséges, de csak addig fontos, míg valaki annak tartja. Erről mesél Llewyn Davis története is.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.05.20. 17:54:24

@FroG: a jelentéktelent nem a sztorira értettem, hanem a bemutatott hétre, ami Davis életén különösebben nem oszt, nem szoroz. Felteszem, ezelőttt és ezután is hasonló gondokkal, eseményekkel küzdött/küzd, de nem jut előrébb - legalábbis a film idejében nem.

Persze nem kell mindig eljutni valahova, vannak nagyon jó "szemlélődő" filmek, viszont akkor a szemlélődés tárgyának bitang erősnek kell lennie. Számomra Llewyn Davis nem volt az, bár lehetett volna.

Amit a showbizniszről és a mondanivalóról írsz, azzal egyet értek - azt jól eltalálták, remekül átjött. Amikor Davis a zenével kiönti a szívét a kiadónak, az meg azt válaszolja rá, amit (nem látok benne pénzt), az zseniális, az év egyik legjobb pillanata.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.05.20. 18:06:17

@Adam Van Helsing: SPOILER

Szerintem pl. pont amiatt a kiadós jelenet miatt volt jelentősége ennek a hétnek, meg egyébként is, itt tudatosult Davisben, hogy ha kezét-lábát töri sem fog előrébb jutni a zenei világban és inkább hajózásból akar megélni. Szóval gyakorlatilag ebben a pár napban megy abszolút gallyra a karrierje, bár lehet hogy ezzel a kudarccal az élete pont helyre jött. Ezt már sosem tudjuk meg.
süti beállítások módosítása