What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Sin City: Ölni tudnál érte - Sin City: A Dame To Kill For (2014)

2014.08.22. 12:50 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Hogy Han Solo-t idézzem: tudtam, hogy büdös lesz, de azt nem, hogy ennyire.

sin_city_2_movie.jpg

Basin City újra megnyitja kapuit: ezúttal Dwight (Josh Brolin), Johnny (Joseph Gordon-Levitt) és Nancy (Jessica Alba) pokoljárásának lehetünk tanúi.

"Ez egy halott ember szeme"

Anyagi siker és kultstátusz ide vagy oda, a méltán elismert és körberajongott Sin City folytatására csaknem egy évtizedet kellett várni. Hogy ezt a maratoni tökölést mi szülhette, rejtély (a pénz- és időhiány biztos nem, hiszen Rodriguez a köztes időben tető alá hozott pár szemetet), az viszont tény, hogy a fennálló időt nem az új mű tökéletesítésére fordították. Mert ugyan borítékolható volt, hogy az első rész szintjét nem fogja megütni a következő, de ilyen mélységekről azért nem volt szó.

Rodriguez már a nyitójelenetben summázza, hogy mi a helyzet: Frank Millerrel közös gyermekének kiherélésének leszünk tanúi. A Mickey Rourke kora okán immáron inkább ciki, mint kemény Marv osztja a tőmondatokat, amiknek ezúttal se íze, se bűze, se idézhetőségi faktora, közben megy némi hentelés, ami egyrészt teljesen unevent, másrészt megvalósításában igencsak langyos, az eredeti filmet meghatározó vizualitás pedig a noir hangulat és a kőkemény életérzés helyett csak a 3D-s bohóckodást hivatott kiszolgálni. Valamint a 2005-ös, minden pénzt megérő stílusnak is bottal üthetjük a nyomát: halovány árnyéka köszön csak vissza, s az egész buli olyannak hat, mintha az első menet még kiforratlan, útkereső próbáit látnánk.

A dramaturgiai szerkezet egyébként hasonló, csak helyenként jobban összefésült: négy történetet kapunk Basin City-ből (nyitány, sztori 1, közjáték, sztori 2), de egyik harmatosabb, mint a másik. A már említett, teljesen érdektelen Marv szösszenetet egy kis félresiklott helyzetjelentés, majd az alcímadó Dame To Kill For váltja. Ennek a darabnak, melyben Josh Brolin küzd meg a végzet asszonyával, Eva Green-el megvannak a maga pillanatai, de eléggé kapkodó, eme halál egyszerű világhoz képest is felületes, a képregény ismerőinek pedig hatalmas csalódás lesz, hogy a kívánt ponton Clive Owen helyett csak egy pocsék paróka lép majd be a képbe. Az ekkor már teljesen siralmas helyzetet Joseph Gordon-Levitt pár perce hivatott menteni, s valamennyire sikerül is neki: a kártyazsonglőr Johnny históriája messze a legjobb, amivel filmünk szolgálni tud, minden ízében méltó a Sin City névre, akár az első részbe is bevághatnák. Eme felüdülés után azonban ismét a pöcegödör vár: hiába alakít Jessica Alba meglepően tisztességesen, a Hartigant megbosszúlni vágyó Nancy kálváriája fájóan semmilyen, minden fent említett negatívumot magán hordoz, finálénak pedig a lehető legrosszabb választás.

A kérdés, hogy vajon hol romolhatott el ennyire a helyzet? A rosszul válogatott sztorik? A felhígított stílus? A kizsákmányolt látványvilág? Leginkább mind egyszerre, de az biztosan nem, hogy egyszer már láttunk ilyet, hiszen ezt a világot, ha jól csinálják, nem nagyon lehet megunni. Valószínűleg ott van a kutya elásva, hogy Robert Rodriguez elsiklott ama apró tény fölött, hogy Sin City nem csak fekete fehér képekből, digitális hátterekből, és random mód odadobott színekből áll. 4/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DxdoaETi7q4

Címkék: kritika jessica alba sin city bruce willis rosario dawson robert rodriguez action mickey rourke eva green josh brolin 4/10 joseph gordon levitt

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr836625629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása