What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Hobbit: Az öt sereg csatája - The Hobbit: The Battle Of The Five Armies (2014)

2014.12.20. 09:08 | Adam Van Helsing | 6 komment

Avagy van-e értelme ennek a trilógiának?

hobbit309.jpg

A törpök visszaszerezték királyságukat, ám nem pihenhetnek, ugyanis sokan fenik még a fogukat Ereborra - valaki a benne rejlő zsozsóra, valaki magára a helyre hajt. Öt sereg sorakozik fel hát a kapuk előtt, és kezdődhet a várért vívott háború. Ja, és Bilbó is itt grasszál valahol.

"Miért fáj ez ennyire?"

Öt-hat éve már, hogy kiderült, két film erejéig visszatérhetünk Középföldére, és (érthető módon) mindenki a plafonig ugrált örömében. Aztán ilyen-olyan események hatására az eredetileg tervezett Guillermo del Toro helyet maga Peter Jackson, Középfölde mozgóképes ura került a rendezői székbe, és itt már mindenki (jogosan) megőrült az izgalomtól. Az első fekete felhőre 2012 nyaráig kellett várni, mikor is a Warner előállt a nagy hírrel: nem két, hanem három fim lesz a buliból. Ez nem csak dohányszagú kijelentés volt, de atombombaként hatott a projectre, hiszen iszonyat rövid alatt kellett legalább egy részét átszabni, teljesen új szerkezettel ellátni.

Az új trilógia első fejezete, az Unexpected Journey két éve csúnyán meg is sínylette ezt: az ötödik percétől az utolsó előttiig kábé minden totál felesleges volt benne, zagyva és átgondolatlan lett, amiből minden hiányzik, ami jó - egy lelketlen dollárgyár. Tavaly a Desoltaion Of Smaug  feladata volt, hogy szépítsen a dolgokon, és láss csodát, sikerült is neki: nem volt tökéletes, sőt, de újra ott dobogott benne a szív, láttam a szenvedélyt mögötte, és így képes volt arra, hogy visszavarázsoljon engem ebbe az utánozhatatlan világba. És ami momentán a lényeg: reményt, bizalmat adott a harmadik rész felé, hiszen lehet, hogy Peter Jackson most már minden téren össze tudja szedni magát. A nyomás nagy, hiszen a Battle Of The Five Armies-nak nem csak önálló filmként kell megállnia, hanem bizonyítania, hogy a csúnya kezdet ellenére ennek a trilógiának is van létjogosultsága.

Hát nincs.

Pedig egészen jól indul a buli (Smaug ide vagy oda): a felvezetések jók, a háború előtti feszültséget vágni lehet, főbb karaktereink elé érdekes problémák magasodnak, és igen, Dol Guldurba is visszatérünk, és újra össze is szarjuk magunkat tőle. Minden a helyén, a lélek, a feeling, a fülig érő vigyor: a figurák felálltak, jöhet maga az alcímszereplő, és hozhatja magával a filmtörténet egyik legnagyobb, legkirályabb, legatyaúristenebb háborúját. Hoz is valamit, de nem egészen ezeket.

Hanem egy állóháborút. De olyat, amilyenről még Michael Bay se merne álmodni.

Majd' egy órán át történik a nagy büdös semmi, pedig négy faj öt serege csap össze gigászi módon, de ezt úgy teszik, hogy egy kicsit se tud érdekelni. Egy hatalmas és végeláthatatlan free for all az egész, ahol az még hagyján, hogy én nem tudom, hogy most mi van, de valószínűleg a mindenfelé csapkodó résztvevők se. Ez a céltalanság oda vezet, hogy borzasztóan unevent az egész, és nehéz elhinni, hogy ami a vásznon pörög, az több és fontosabb egy átlag vasárnap délutáni focimeccsnél a telepi téren. És valahol itt rájössz, kábé a különféle harci trollok bevetésének környékén, hogy ez nem film, ez videojáték, vagy ami még rosszabb: öncélú nagyzolás. Jackson egyszerűen csak kiment a grundra háborúsdit játszani, úgy, ahogy az neki jó, hiszen megteheti. 

A háború egyébként mozaikszerű, és ez az egyetlen reménye is, ugyanis néha sikerül olyan helyre és szitura kapcsolni, ami úgy-ahogy működik, vagy a karaktereink szempontjából érdekes. Itt pedig rájössz még valamire: még mindig pislákol ebben a filmben valami, amit szeretsz, csak az a rohadt megalománia lenyomja szegény fejét a sárba. Ennek eredményeképpen sikerül az igazán fontos dolgok fölött elsiklani, szálakat nem el-, hanem félbevágni, és az érzelmeket egy pontba olyan intenzíven koncentrálni, hogy végül a nézőtér egy emberként röhögjön fel akkor, amikor elvileg szipogni kéne. 

Kevés erénye révén a Five Armies nem annyira rossz, mint a Journey, de nem áll tőle messze, ahogy attól a fogalomtól is csak két hajszál választja el, amivel fentebb illettem azt. Így tehát kijelenthető, hogy a Hobbit trilógia a világ legfeleslegesebb projecteinek egyike, aminek (talán véletlenül, de remélem, hogy nem) volt egy egészen jó pillanata, és ami véleményem szerint a LOTR-al ellentétben el fog veszni az időben. Sajnálom, mert volt benne lehetőség, nem is kevés - kár, hogy így kell búcsút vennünk Középföldétől. 5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iVAgTiBrrDA

És kedves szinkroncsapat: öt filmen át kibírtátok, hogy senki ne böfögje bele a magyar hangokat a dallal ellátott végefőcímbe. Most miért kellett?

Címkék: kritika war fantasy lord of the rings cate blanchett action orlando bloom peter jackson the hobbit evangeline lilly 5/10 adventure ian mckellen ian holm christopher lee hugo weaving martin freeman stephen fry benedict cumberbatch

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr256999241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Porcelán az elefántboltban 2014.12.31. 14:50:40

"kár, hogy így kell búcsút vennünk Középföldétől."

Mivel ez előzményfilm, ezért továbbra is A Király visszatérrel illik búcsút venni Középföldétől, ott van lezárva a történet. :)

Különben is: P. Jackson még relative fiatal, Tolkien pedig írkált még bőven anyagot egy újabb CGI orgiához. :O

Pixynor 2014.12.31. 16:56:11

Azért két egy résznél felkaptam a fejem, a tündekirály, és a törpkirály "lovai" (az egyik egy szavarson, a másik egy kecskén lovagolt) tetszettek. :)

De alapjába véve igazad van a lényeget tekintve.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.12.31. 18:43:55

@Pixynor: hé, a törp király disznón lovagolt! :-DD Illetve disznogolt.
Egyébként az volt a film egyik legjobb dobása.

@Porcelán az elefántboltban: jó, hát attól függ, honnan nézzünk ;-))
Egyébként a Szarun résznél megfogalmazódott bennem, hogy bármilyen vacak is ez a hobbit trilógia, én akarok egy szilmarilokat PJ-től.

Pixynor 2014.12.31. 18:45:24

@Adam Van Helsing: akkor ki lovagolt kőszáli kecskén?? Még fel is ment a kecskével a hegyen a csúcsra nem emlékszel?? Valamelyik törp volt az.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.12.31. 18:48:33

@Pixynor: igen, minden törp kecskét használt, kivéve azt a nagy urat, aki a semmiből hozta a seregét, és két perc után el is tűnt.
Viszont igazad van, a tényleges király, vagyis Thorin tényleg kecskén ügetett föl.

Pixynor 2014.12.31. 18:50:06

@Adam Van Helsing: az a jelenet maradt meg bennem, mikor a tünde király a szarvason és mellette a kecskén lovagolt valaki, de akkor rosszul emlékeztem ki, vagy az már Thorin volt :) és nem a törp király. De ezek új dolgok voltak benne és tetszettek.
süti beállítások módosítása