What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Lovely Bones - Special Edition

2015.02.25. 08:19 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ma kicsit visszautazunk az időben, egészen pontosan öt évet, hiszen ilyen rég volt már, hogy megjelent a Lovely Bones hozzánk soha el nem jutott extra változata.

lovely_bones_bd_review.jpg(a kép a Blu-ray.com-ról származik)

Peter Jackson King Kong és Hobbit közötti "kis" drámája, előzetes hype ide vagy oda, szinte azonnal eltűnt az ismeretlenség ködében. Sajnálatos dolog ez, mert bár egyáltalán nem tökéletes, abszolút szerethető és merész alkotás a Lovely Bones - de talán jobban is áll neki ez az elfeledett gyöngyszem titulus.

Tálalás

Ugyan nálunk is meglátta anno a napvilágot, a honi BD-kiadásról hiányzott az extra lemez - mondhatni fapados volt. Így, sok évvel később a vásárlási vágy idegen vizekre kalauzolt, méghozzá az angol kétlemezes verzióig - erről értekezünk most.

Ahogy angol barátainktól azt már megszokhattuk, egy rohadt vastag tokot kapunk a pénzünkért, aminek borítója tele van pecsételve dupla korhatár karikákkal. Egyébként a külcsín mezei, de azért pofás - világszerte ugyanaz a dizájn, szóval ha valaki rendelkezik a hazai DVD-vel vagy esetleg a már réges-régen kihalt BD-vel, az tudhatja, hogy mire számíthat. Elől egy oké-szintű poszter, egészen jó kis gerinc, illetve egy túlzsúfolt hátlap - ezesetben főleg, hiszen az extrák is felsorolást kapnak. A tokot kinyitva a nagy semmivel szembesülünk, de még a lemezek terén is - bár ez a kiadvány még Paramount fehér-lemez korszaka előtt jelent meg, a helyzet így se fényes, azazhogy igen: két csupasz lemezt kapunk, amiken csak film címe díszeleg.

A filmes lemez menüje pofás, de szintén az, amit itthon is tapasztalhattunk. Egy, a történet szempontjából fontos fa áll egy mező közepén, sajátosan hullatja lombjait, felette egy tisztességes összeállítás fut különböző jelenetekből, közben pedig a score egy kellemesebb darabja szól. A rendszer természetesen Para, tehát a legjobb a piacon.

Kép/hang

Jackson filmjei általában gyönyörűek BD-n, s ez alól a Lovely Bones se kivétel. A 2.35:1-es kép kristálytiszta, csodaszép, tűéles, szóval minden, amit akarsz. A köztes mennyben játszódó részek persze nagyon ott vannak, de én mégis inkább a nyugisabb részekre hívnám fel a figyelmet: fák, bokrok, hajak, hó, sár - az ilyen egyszerű dolgokon látszik igazán, hogy milyen rohadt jó lemezzel állunk szemben. A hangra ugyanez érvényes, mert bár az angol DTS-HD MA 5.1-nek nem nagyon van alkalma úgy igazán kiteljesedni, mégis végig érezhető a csúcsminősége. Brian Eno zenéje és a lenyűgöző zörejezés végig csodásan szólnak, de ha valamit igazán ki kellene emelni, akkor az a film vége felé levő, kukoricásban zajló üldözés - na, ott aztán elszabadulnak a dolgok, és kisebb csodát fogsz hallani. A lemezen nincs magyarosítás, csupán francia, német, olasz és spanyol DD 5.1-eket hallhatunk, meg még pár feliratot. 

Extrák

Ezt viszont nem fogod elhinni: az extra lemezen van magyar felirat.

Ezt betéve egyébként először Peter Jackson köszönt minket (ezt később is elérhetjük), elmondja, hogy mit fogunk látni, aztán pedig egy másfajta menübe keveredünk, amiben pörgő filmtekercseken láthatunk forgatási felvételeket - viszont a zene ugyanaz, mint az előbbi discnél. 

Egyetlen bónuszt kapunk, ám az három órás: a Filming The Lovely Bones egy rendhagyó werk, ami naplószerűen, hetekre lebontva mutatja be a tényleges forgatást. A Jackson és Philippa Boyens narrálásával ellátott, három szekcióra (amerikai, új-zélandi és effektes forgatás), azon belül pedig rengeteg kis anyagra bontott doksi roppant érdekes, filmkészítőknek és laikusoknak egyaránt szórakoztató, egyszerre informatív és vicces, szinte már tanulni is lehet belőle - és egyáltalán nem érződik a hossza.

Mi hiányzik

A csomagolás lehetne szebb, ez alap, és három óra ide vagy oda, azért nem vagyok teljesen elégedett az extrákkal - nagyon szívesen elmerültem volna az előkészületekben és az utómunkákban is. Illetve az a világbajnok előzetes is elfért volna még ide.

Ítélet

Eléggé réteg-, és hangulatfüggő film a Lovely Bones, szóval ezt a (egyébként egyre ritkább) kiadványt csak akkor ajánlom, ha a film, vagy valamelyik alkotó nagy szerelmese/rajongója vagy - de akkor nagyon.

Film: 9/10; Kép/hang: 10/10; Tálalás: 5/10; Extrák: 8/10;

 

https://www.youtube.com/watch?v=PTZYYtUJpak

(jó régi) kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2010/03/18/film_komfortos_mennyorszag_the_lovely_bones_2009

lelőhelyek: http://www.ebay.co.uk

Címkék: peter jackson review the lovely bones bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr867213669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása