What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Agymanók - Inside Out (2015)

2015.07.01. 17:30 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Utazás a fejedben.

inside02.jpg

A kislány Riley vígan éldegél, és ez érzelmeiről is elmondható: Derű, Bánat, Harag, Undor és Majré remek csapatot alkotva irányítják gazdájuk kiegyensúlyozott életét. Ám enyhe érzelmi válság áll be, mikor Bánat, és a vezetői posztot betöltő Derű véletlenül kiesik az egységből - és ha nem térnek gyorsan vissza a helyükre, annak beláthatatlan következményei lesznek...

"Így hogy megyünk el a Holdra?"

Az érzelmek bonyolultak. Némelyek hihetetlenül összetettek, mások pofonegyszerűek, eredetük homályos, a logika nem mindig hat rájuk, s nem egyszer megkeserítik az életet azzal, hogy értelmet adnak neki. Általuk lesz az ember valaki, egy személyiség, kinek aztán átszövik gondolatait és emlékeit, meghatározva ezzel múltat és jövőt, kapcsolatokat, életeket. Miattuk néha örömünkben sírunk és gyűlölve szeretünk. Szóval az érzelmek furák. Ennek miértjét és mikéntjét most légyszíves magyarázd el. Na? Nem megy? Sebaj, Pixarék megteszik helyetted.

Az (animációs) filmvilág koronázatlan királyai sok mindent feldolgoztak már pályájuk során: merengetek már szerelemről, elmúlásról, elengedésről, másságról, önelfogadásról. Komoly témák, mély érzelmi gyökerekkel, de a stúdió, és egyik legtehetségesebb embere, Pete Docter rendező az Inside Outtal ezúttal még mélyebbre ment, és magukat az gyökereket elemezgeti ki. A vállalkozás, mely egy fantasztikus, meglepetésekkel teli utazásban ölt testet, önmagában is elismerésre méltó, de szerencsére még sikeres is, nem is akármennyire. Docter okosan, következetesen és rendkívül ötletesen járja körbe az elmét, mutatja be annak működését, derűs és borús oldalát egyaránt. Természetesen mindezt a megszokott Pixar módon, vagyis tonnányi kreativitással, rengeteg humorral, imádnivaló karakterekkel - és persze lélekkel. De akkorával, hogy beszakad a vászon. Az érzelmek érzelmeinek feltárása, viszonyaik kibogozása elképesztően jópofa, ugyanakkor gyakran szívszorítóan gyönyörű, és asztalilámpásan lélekemelő. Nehéz ezt szavakba önteni, mint ahogy a főszereplők alapjairól is órákig lehetne értelmetlenül beszélni. Ezt egyszerűen látni, és még inkább érezni kell.

Bár lehetett volna még rajta itt-ott csiszolni (a cselekmény villámgyorsan indul el kvázi a semmiből, illetve a kulcsfigura is kicsit elhanyagolt ahhoz, hogy tökéletes kulcs legyen), de még így is a stúdió egyik legjobb filmjével állunk szemben. Szemtelenül eredeti, szívvel-lélekkel teli, kedves és megindító mozi az Inside Out, ami úgy képes két poén között megríkatni, hogy közben egy komplett pszichológia elemzést folytat a háttérben. Ez az a minőség, amire a Pixaron kívül senki se képes, és ami miatt annyian imádjuk őket. 9,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=seMwpP0yeu4

Címkék: kritika fantasy animation drama pixar adventure 9.5/10 inside out

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr927587396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása