What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Az Éhezők Viadala: A kiválasztott - Befejező rész - The Hunger Games: Mockingjay part 2 (2015)

2015.11.27. 23:05 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ha van széria, aminek rosszul állna a profithajhász szemlélet, az a Hunger Games.

hunger3207.jpg

Katniss (Jennifer Lawrence) a felsőbb utasításoknak ellentmondva úgy dönt, hogy magánakcióban ront neki Snow elnöknek (Donald Sutherlnad), hogy végre véget vessen a rémuralomnak. Ám útja közben megfordul párszor az a bizonyos kocka... 

"I've been watching you... and you watching me"

Van, hogy nem jönnek be a számítások. A Lionsgate az első Hunger Games elképesztő sikerét látva, teljesen érthetően úgy döntött, hogy addig nyújtja Katniss Everdeen megpróbáltatásait, amíg csak tudja. Ebből a könyvtrilógia utolsó kötetének kettévágása lett: a stúdió eme húzástól több pénzt remélt, én pedig eggyel több jó filmet, illetve a tényt, hogy az anyagiasnak tűnő lépésnek van művészi háttere is. Nos, igazából mindketten megkaptuk, amit akartunk, de egyikünk boldogsága se felhőtlen.

Bár a Mockingjay 1 szépen kaszált, elődjeitől csúnyán lemaradt a dollárokat tekintve - ezt annak idején az epizód kvázi eseménytelenségére fogták. Nos, annak, hogy a 2014-es menet olyan lett, amilyen, én örültem. Jó volt kicsit lenyugodni, szemlélődni a helyzeten a karakterekkel együtt, s egy olyan játszmát látni, ami nem az arénában, hanem a fejekben zajlik. Annak ellenére, hogy tényleg a világon semmi se történt benne, a Part 1 kifejezetten jó, erős, és tartalmas mozi volt, ennél fogva alig vártam a folytatást, illetve a befejezést, ami remélhetőleg ezt a vonalat még fasza akciókkal is feltölti.

A Mockingjay 2 ugyan szépen kaszál, de immáron kínos lemaradásban van testvéritől, még közvetlen elődjétől is - ezt a kiábrándult nézők számlájára írják, azaz a stúdió csúnya farkaskiáltásával állunk szemben. Pedig akik tavaly zúgolódtak, azok most igazán megkapják a magukét: a Part 2 egy sodró lendületű, szüneteket alig tartó háborús akciófilm, amiben folyamatosan történik valami új és izgalmas, a feszültséget és a háttérben húzódó (de azért nem egyszer előretörő, sőt, horrorba is áthajló) brutalitást vágni lehet, s melynek tényleg súlya, a nagy egészet nézve komoly tétje és értelme van. Nincs mit szépíteni: Francis Lawrence igazán tökös finálét rakott össze, ami a sodrásával letarol, egyes pillanatait a retinádba égeti, s még az agyát se hagyja otthon.

Viszont ez utóbbi terén messze nem olyan összetett és/vagy kielégítő, amit ettől a szériától megszoktam, megszoktunk. Bár a karakterek továbbra is remekül funkcionálnak (hogy Jennifer Lawrence négy filmen át nem csak magas minőségben, de ilyen tudatosan viszi a szerepét, az valami elképesztő), a mentális sakkjátszmák még mindig kemények, s a sorozat semmihez se hasonlítható humánuma és hangulata is helyén van, de mégis: ez az oldal egy fokkal hátrébb van lökve. Pont az akció mögé, s ezzel együtt jár, hogy valamennyire le is van butítva, így pedig súlyából, hitelességéből veszít. És ez sajnálatos.

Egy éve még azt mondtam, hogy a kettévágás jó ötlet volt, mert a lényeg, a belső tartalom abszolút kibontakozhatott. A Part 2 után már más a helyzet: ugyanis nem csak a cselekményt, de a filmek összetételét is szétválasztották. Ha együtt maradnak, erényeiket pedig olyan remek harmóniában szállítják, mint az első két felvonásnál, na, az lett volna az igazi. De ne érts félre: a Mockingjay 2 ettől még egy baró film, eleddig az év akciómozija, mely csak összehasonlítások alkalmával bukdácsol. 8/10...

... de aztán, mikor már kicsit szertefoszlott a rajongói felhő, na akkor hirtelen beugrik, hogy a játékidejének valóban elképesztő 70%-a lényegében a semmire megy ki, s csak azért van, hogy legyen. Meg hogy te bemenj a moziba, ami így a végére már 3D-ben is adja a cuccot. És itt azért valahol elkezd dühítő lenni a dolog... 7,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=SoKIqLEGhI0

Címkék: kritika scifi thriller francis lawrence action woody harrelson julianne moore jeffrey wright elizabeth banks philip seymour hoffman donald sutherland josh hutcherson 7.5/10 liam hemsworth jennifer lawrence the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr738121478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása