What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

2015: Legjobb filmek a moziban

2016.01.04. 14:44 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Elérkezett a leltár utolsó állomása, szóval jöjjön a finálé: íme 2015 tíz (szerintem) legjobb filmje. Az összesen hetvenkilenc versenyzőből huszonnyolcan érték el az induláshoz szükséges 8/10-es értékelést, közülük kerülnek ki a legnagyobbak. A szortírozás most szokatlanul nehéz volt - nézzük, mi lett a vége!

 

10: Macbeth

2015_best_movies_macbeth.jpg

Justin Kurzel fogta William Shakespeare ezerszer feldolgozott királydrámáját, s összehozta az ezeregyediket, ami valószínűleg a valaha volt legjobb is egyben. Ahelyett, hogy a mű egy bizonyos aspektusát járta volna körül, inkább maximálisan kiaknázott belőle minden lehetőséget, apró darabokra robbantva, majd újra összerakva azt. Vizuális orgiába ültette tanulmányát az őrület természetéről, ami lesokkolta a közönséget, majd szépen belemászott annak agyába, hogy megülje azt. Mindehhez Michael Fassbender élete talán legjobb alakításával járult hozzá. 

 

9: Én, Earl, és a csaj, aki meg fog halni - Me And Earl And The Dying Girl

2015_best_movies_me_earl_dying_girl.jpg

Rachel meg fog halni, de Alfonso Gomez-Rejnon elhatározta, hogy ez az év feel-good mozijában fog megtörténni. Filmjében tökéletes harmóniában állt egymással dráma és komédia, lelkizés és röhögés, realitás és szürrealitás. Greg és a haldokló csaj kényszerű ismerkedésből induló, majd valódi szeretetté váló kapcsolata, s így felfedezett igazságaik lehengereltek, feldúltak, majd önértékelésre késztettek, miközben szinte egy buliban éreztem magam. Az Earllel készített home videók pedig az év legszellemesebb pillanatai voltak.

 

8: Kötéltánc - The Walk

2015_best_movies_walk.jpg

Joseph Gordon-Levitt átsétál a World Trade Center tornyai között - erről szól Robert Zemeckis tavalyi munkája. Ám a tett nem az utcán, hanem a tetők között történik, hősünk egy megszállott francia, a műfaj pedig egy fordított heist-movie, amiben nem ki-, hanem bepakolnak. Mindezt roppant jópofán, rengeteg humorral, karfaszagattó feszültséggel és elképesztően kreatív vizualitással tálalta nekünk a mocap rémálmokból végre talán végleg visszatért rendezőnk. A Walk simán az év egyik legklasszabb filmje volt.

 

7: Liza, a rókatündér

2015_best_movies_liza.jpg

Álmomban nem gondoltam volna, hogy valaha magyar filmről fogok írni egy ilyen listán, de a végére ez is megtörtént. Ujj-Mészáros Károly Wes Anderson-kopinak tűnő, de száz százalékban hamisítatlan hazai mozija az óév legkellemesebb meglepetése: jól megírt, remekül rendezett, ötletességgel és szellemességgel nyakonöntött, igazán imádnivaló darab, egy bizarr szépség - olyan, amilyen nem lesz még egyszer ebben az életben. Balsai Móniért pedig hálásak vagyunk, amennyire csak lehetünk.

 

6: Mad Max: A harag útja - Mad Max: Fury Road

2015_best_movies_mad_max.jpg

George Miller vénségére megint kiment abba a sivatagba, ami addigi életművét jelentette - méghozzá azért, hogy felülírja a múltat, s az eredeti Mad Max-ekre fényéveket verő, talán örök klasszikust hozzon létre. Maximális őrület, semmihez se fogható látvány és brutális akcióorgia díszelgett a kirakatban, de rendezőnk valódi terve, és az igazi zsenialitás mindenki meglepetésére a tartalomban kapott helyett: mert a Fury Road az utóbbi évek legjobb és legnagyobb feminista kiáltványa, gyönyörű üzenettel a belsejében. Nem mellékesen az év párosával is itt találkozhattunk Charlize Theron és Tom Hardy személyében.

 

5: Star Wars: Az ébredő erő - Star Wars: The Force Awakens

2015_best_movies_star_wars.jpg

Lehet, hogy egy New Hope remake, de rohadtul nem érdekel. Mert az évtized legjobban várt filmjét J.J. Abrams bizony nagyon megcsinálta: a Force Awakens visszaadta nekünk a messzi-messzi galaxist, s vele a gyerekkorunkat, emellett gyógyír volt a régi, de még mindig fájó sebekre, mindeközben pedig egyszerre volt nosztalgikus léleksimogatás és abszolút friss, új távlatokat nyitó mű. És még egy rohadt jó akciókaland is. Az év filmélményével a Star Wars visszatért, s köszöni, még soha nem volt ilyen jól - én meg alig várom az újbóli találkozást Rey-jel és Kylo Rennel.

 

4: Agymanók - Inside Out

2015_best_movies_inside_out.jpg

Kérlek, magyarázd el nekem tömören és érthetően az érzelmek, a személyiség, az emlékek és a tudatalatti kapcsolatát és működési elvét. Nem megy? Sebaj, a Pixar megtetette ezt mindnyájunk helyett. A stúdió és Pete Docter rendező a megszokottnál is mélyebbre ástak az elmében és a lélekben, s amit kihoztak onnan, igazi kincs: az Inside Out elvárható erényein túl (okos, vicces, kreatív, látványos) igazi lélekemelő mozi volt, egyszerre fetrengősen röhögős, szájtátósan eredeti és szívszorítóan gyönyörű - miközben egy komplett pszichológiai értekezést futtatott a háttérben. Az asztalilámpások egyik legkimagaslóbb művét kaptuk meg tavaly. 

 

3: Whiplash

2015_best_movies_whiplash.jpg

Úgy hozta az élet, hogy 2015 képzeletbeli dobogóját különféle háborúk foglalják el. Elsőnek itt van Damien Chazelle remekműve, mely nem mást mutat be, mint a célokkal, az álmokkal való brutális küzdelmet - mert igen, az azokhoz vezető őt akár valódi pokoljárás is lehet, ha az ember komolyan csinálja. És Andrew Neiman komolyan a világ dobosa akar lenni, és ezért szenvedni fog - mert szadista tanára pedig a világ dobosát akarja kinevelni. Ennek a két elmebetegnek (Miles Teller és J.K. Simmons zseniális), harcuknak és megváltásuknak, illetve a Whiplash nevű gyönyörű szörnyetegnek köszönhetjük az év legkeményebb és legkatartikusabb pillanatait. 

 

2: Birdman

2015_best_movies_birdman.jpg

Eközben Riggan Thomson saját múltjával és a világgal állt hadban, midőn utóbbinak próbálta minden áron bebizonyítani, hogy alantasnak vélt szuperhősi karrier ide vagy oda, ő egy értékes ember. Alejandro González Innáritu pofátlanul zseniális filmje a színházból elemezte a blockbustereket, sztárokon keresztül elmélkedett az előítéletekről, fergeteges poénok közé csomagolta lélektani kiselőadását, és a tömegre fogta az egyén problémáit. Mert Riggan Thomson valójában önmagának akart bizonyítani, és ehhez semmi köze a külvilágnak. Hiszen minden az, ami, nem pedig az, aminek mondják - csak ezt általában elfelejtjük. Innáritu most remélhetőleg egy életre az eszünkbe véste.

 

1: Foxcatcher

2015_best_movies_foxcatcher.jpg

Ám a legmegrázóbb háborút John du Pont és Mark Schultz folytatta, viszont a látszattal ellentétben nem egymással, de ugyanazért a célért - csak más-más ponton tartottak benne. A mellőzés igazi erejéről Bennett Miller forgatott egy szív- és torokszorító filmet, melyben ez a két szerencsétlen elkeseredetten küzdött azért, ami másoknak természetes, de nekik nem jutott belőle, hiába is vágytak rá mindennél jobban. Az elismerésért, megbecsülésért, vagy egyszerűen csak a szeretetért ment itt a verseny, aminek a totális hiánya szörnyű következményekkel járhat. Mert ha a magány egyszer átveszi az irányítást, akkor onnan nincs tovább. A Foxcatcher nem csak a tavalyi, de az utóbbi évek legösszetettebb, legijesztőbb, legzseniálisabban megrendezett filmje volt.  

 

És akik még nagyon-nagyon jók voltak tavaly: Avengers - Age Of Ultron; The SuffragetteBig Hero 6; Sleeping With Other People; Paper Towns; The Good Dinosaur; Sicario; Chappie; It Follows; Jurassic World;

És akik még szintén nagyon jók voltak: Joy; Clouds Of Sils Maria; The Imitation Game; Kingsman; Big Eyes; The Martian; Southpaw; Tomorrowland

 

Ezek voltak hát 2015 legjobbjai. A leltár ezzel véget ért, de már itt is van a nyakunkon a 2016-os felhozatal. Ezennel kívánok mindenkinek nagyon boldog, és sok-sok király filmben gazdag új évet. Ne feledjétek: mozizni jó, sőt, még annál is jobb!

Zárásként pedig természetesen íme egy összesítő videó, aminek a különlegessége, hogy ezúttal házi készítésű. Vagyis én csináltam. https://www.youtube.com/watch?v=trVMkpTIbwQ

· 1 trackback

Címkék: star wars birdman mad max walk 2015 whiplash macbeth inside out best movies foxcatcher liza a rokatunder me earl and the dying girl

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr78235248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.01.07. 13:13:09

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása