What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Tőzsdecápák: A pénz nem alszik - Wall Street: Money Never Sleeps (2010)

2010.10.04. 00:22 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ez meg mi a fene volt?

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy Bud Fox jól megszivatta a profi szivatót, a bróker király Gordon Gekko-t (Michael Douglas). Most kiderül, hogy Gordon 7-8 évet börtönben töltött, 2001-ben szabadult, aztán írt egy könyvet, amivel befutott. Most 2008 van. Jake (Shia LaBeouf) egy ifjú bróker titán, aki még a Wall Street szélén van, de egyre beljebb akar jutni. Nem mellékesen Gekko lányának udvaról, sőt, el is kívánja venni. Így bekerül a képbe a papa, hogy ilyen-olyan hátsó szándéktól vezérelve tanácsokat adjon Jake-nek a felfelé vezető úthoz. Aztán beköszönt a gazdasági válság...

"Az egyik halász messziről felismeri a másik halászt"

Megmondom az őszintét, számomra az eredeti Tőzsdecápák nem volt valami nagy durranás, de el kell ismernem, a maga műfajában izgi volt, sőt, adott a filmvilágnak egy evil-guy legendát, Gordon Gekko-t, aki még egy Oscar-t is hozott annak idején Douglas-nek. A második rész legnagyobb erénye, hogy valóban jókor jött. Fő mozgatórugója, a világválság igencsak aktuális, és még egész érdekesen is van ábrázolva. A leginkább a háttérben árnyék-szerepet betöltő Gekko figurája ahányszor csak megjelenik, dob egyet a filmen, ez egyértelműen Michael érdeme. Shia egészen szépen viszi a filmet, hiszen a középpont ő, és bár túl nagy színészi kihívási nincsenek, maga a személyisége olyan, hogy halad tőle a film.

Kicsit logikátlan az írás? Nem véletlenül, hisz a film is az. A Tőzsdecápák 2 az olyan filmek táborába tartozik, ami nem épül, hanem sodródik. Ez nem éppen jó, de mivel a karakterek szépen mentik a menthetőt, nem is tragédia. Nem valami nagy szám, de elmegy - gondolom én. Felvillan egy nagyon frankó kis lezárás lehetősége is: Gekko mindenkit átverve lenyúlja a nagy dohányt, és eltűnik a semmibe. Az amúgy is borzongató figura ezzel egy méltó lezárást kaphatna, de akkor Oliver Stone úgy gondolja, hogy inkább ne.

Az "inkább ne" a következőt takarja: csináljuk egy totál idiótát abból a moziikonból, akit eddig építettünk; távolodjunk el teljesen a filmes elődtől, sőt, még a mostani film eddig történetétől és hangulatától is - csináljuk inkább egy szentimentális elmélkedést a nemtudom miről, célirány egy hippi komunna feelingje; ha már ilyen borzalmasra sikerült a történet vége, csesszünk is ki a nézőkkel, és az istnerért se vágjuk el a filmet, hadd szenvedjenek még tíz percig. És mutassunk felhőket meg CG pénzeket stáblista helyett.

A Tőzsdecápák 2 az a film, aminek a végénél már visszasírtam azt, amikor még csak nem épült, hanem sodródot. Aminek az utolsó 20 percét rossz volt nézni, az utolsó 10 percben meg már én süllyedtem a székem alá szégyenemben, illetve rimánkodtam, hogy vágjátok már el, csak egy sötét vásznat akarok látni! Olvier Stone (akit már határozottan nem szeretek) is beállt azon rendezők közé, akik vénésgükre meghülyülnek, és szentimentális nyálgépekké válnak. Ez a filmje úgy ahogy van, egy rakat szemét, komolyan mondom, kérem vissza a pénzemet! Hát mi a franc volt ez? Ötször vége lehetne a filmnek, már kifejeztten örülök, mikor Shia elkezd az evolúcióról pofázni, mert akkor hátha itt a lezáró keret. De nem, még mindig beszél, de már nem is figyelek rá, és ő még mindig beszél. Nem igaz. Aztán végre összejön a család - engem meg a hányinger kerülget a sok cukormáztól.

Akinek még nem késő, messze kerülje el azt az izét, mert ennél a filmnél már csak Carrey Mulligan és a haja a rosszabb. A századik percig úgy voltam vele, hogy jó, legyen 6,5, de ez 3/10-nél többet tuti nem kap. Sikeresen elszúrtak egy ígéretes filmet, de ami fájóbb, hogy kiheréltek egy legendát. Ennyit erről. Fúj.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=rS0PJSKJoxw

Címkék: kritika drama michael douglas shia labeouf oliver stone wall street 3/10 carey mulligan

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr352339449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása