What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Benjamin Button különös élete - The Curious Case Of Benjamin Button (2008)

2010.11.05. 15:19 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Amikor még Finchert is utoléri a pénz.

Benjamin Button elég szokatlan körülmények között jön a világra. Egyrészt pont azon az estén, mikor véget ér a Nagy Háború, másrészt öregnek születik. Annyi baja van a csontritkulástól kezdve a szürkehályogig, hogy valószínű pár napig se kellene élnie. Ám láss csodát, mégse hal meg, sőt, ritka tartalmas élet vár rá. Szerelmekkel, háborúval, fura alakokkal, és a nyomasztó ténnyel, hogy az ideje egyre jobban fogy, még akkor is, ha mindenki mással ellentétben ő nem öregszik, hanem fiatalodik. Viszont ha hosszú és kalandos életéből ki kellene emelni egyetlen szót, akkor az valószínűleg az lenne, hogy Daisy - a lány, akit egész életében szeretett.

"Meséltem már, hogy hétszer csapott belém a villám?"

Tudom, hogy sokan szeretik ezt a filmet, és én is biztosan imádnám, ha 16 éves irodalmi lelkű kislány lennék. Éppen ezért előre szólok, hogy ez a film itt nem fog dícsérő szavakat kapni, ugyanis az én szememben nem több egy díjhajhász, érzelgős, csodaszépen fényképezett (a fenti kép gyönyörű, elismerem) hollywoodi mesénél, aminek az a mákja, hogy egy piszok jó rendezőt kenyereztek le hozzá, így végül is egészen elviselhető lett.

A sors iróniája, hogy pont a múltkor írtam Fincher egy másik filmjénél, a Se7en-nél, hogy a rendező úr mindig megközelíti annak a filmnek a zsenialitását. Hát, a Benjamin Buttonra sok minden igaz, de ez nem. Ez a kivétel (mely erősíti a szabályt). A szomorú igazság az, hogy a Benjamin Button nem valami jó film. Nem a téma, a színészi játék vagy a kivitelezés itt a gond. Az egytől-egyig profi. Itt össz-vissz két hiba van. Egy: a film egyszerűen nem tud összeállni. Kettő: ahogy haladunk előre, úgy ölt a nyálasság - vagy szebben szólva a szentimentalitás - egyre ijesztőbb méreteket. És a legszomorúbb az, hogy mindkettő rendezői hiba.

Cate Blanchett (aki Daisy) öregnek maszkírozva haldoklik egy kórházban. Vele van a lánya, akivel felolvastat egy naplót, mégpedig Mr. Button naplóját. Így kerül a történet elmesélésre, ami egyáltalán nem baj. A baj az, hogy időről időre visszakapcsolunk a kórházba, amiből az lesz, hogy mikor végre a film már megfogja a nézőt, akkor az egésznek annyi. És minden egyes kapcsoláskor Benjamin sztorija azzal a feladattal szembesül, hogy a közönséget újra magvál kell ragadni - a nulláról. Az öreg Daisy szenvedése nemcsak tök fölösleges ilyen mennyiségben, de a filmet is szétbarmolják vele.

A következő bejegyzés erősen SPOILERes.

Ha ott lenne a film vége, hogy Button lelép a családjától (ami egyébként érthető és szép), akkor egy rossz szavam se lenne. Lenne egy kellemesen misztikus figuránk, és a nézőtérről felállva mindenki halkan suttoghatná, hogy "vajon mi lett vele?". Ez egy akkora telitalálat lett volna, hogy csak na, de nem. Fincher ezután még vagy fél óráig mesél. Button visszatér, a maga kölyökképével, aztán megint eltűnik. Ez már nem annyira jó, de oké, legyen. De az, hogy az utolsó tíz perc arról szól, hogy Daisy hogyan vigyáz az egyre gyerekebb Benjaminra, egyszerűen érthetetlen számomra. Egyrészt baromság (ahogy az ember öregszik nem egy kört ír le fizikailag, nem nulláról a nullára megy, még akkor se, ha visszafelé öregszik), másrészt mindent hazavág. A nyálméter kiakad, a film összeesik. Vége.

SPOILER vége.

Viszont van egy olyan érzésem, hogy habár ezek rendezői hibák, azért ez nem egészen Fincher bűne (főleg a második). Ugyanis a Benjamin Buttonről ordít, hogy ez egy Oscar material. Megható epic story az életről, szerelemről, miegyébről, mindezt a Forrest Gump szkriptírójától, ráadásul karácsonyi premiernappal. Itt a Warner és Paramount tuti Oscar esőt akart (ami aztán nem jött össze).

Ha megnézzük Fincher filmjeit, az Alien 3-tól egészen a most forgó Tetovált lányig, egy dolog nagyon szemet szúrhat: a Benjamin Button nagyon kilóg a sorból. Persze, lehet erre mondani, hogy a rendező új utakat, új arculatot keresett - viszont ez ott sántít, hogy a rákövetkező két filmje meg nagyon is "fincheres". Nem akarok csúnyát mondani, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Davidet ezúttal befogták. A film grandiózussága, költségvetése, és tipikus hálivúdiassága egyáltalán nem jellemző rá. Fincher filmjei nem ilyen nagyok, viszonylag kevés pénzből készülnek, és a legfontosabb, hogy szembemennek a trenddel. Valószínűleg kaphatott egy rakat pénzt, mint idén Tim Burton az Alicért.

Ám ha a Benjamin Button belülről nem is Fincher, azért tagadhatatlan, hogy igencsak le van vele "öntve". Hiszen a legjobb jelenetek és pillanatképek nagyon is hozzá vezethetőek vissza. Mint Mr. Gateau története vagy a zárókép, a víz alá kerülő óra. És hát ettől igazi rendező valaki, hogy (valószínűleg) megkötött kézzel is tud olyan kis finomságokat becsempészni, amiktől a film jócskán javul. És ha minimálisan is, és nem is teljesen egyértelműen itt is megvan a szokásos lázadás (azon túl, hogy az egész film a már említett Forrest Gump sötét ellentetje, és még véletlenül se a testvére). A jó öreg órát egy New Orleans-i pincében elönti a víz a Katrina idején. Maga a kép gyönyörű, és amit sugall, az teljesen Fincher: valószínűleg az összes szereplőnk meghalt - Benjamin Button története meg örökre elsüllyedt.

Vicces, kiábrándító, de ugyanakkor nagyon jellemző, hogy Fincher leggyengébb mozija egyben a hivatalosan legelismertebb is (legjobb film, rendező Oscar-jelölés). Nem tudom, hogy ő maga ezt hogy látja, vagy mennyire kedveli ezt a filmjét, de szerintem nem jó. Ez egy 6/10-nél nem több. Azért ez egy kicsit szomorú.

trailer (ez még egy jó filmet sugall): https://www.youtube.com/watch?v=tFk0T0eQonw&feature=related

Címkék: kritika brad pitt drama cate blanchett romantic david fincher 6/10 the curious case of benjamin button

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr502425207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása