What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken - Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides (2011)

2011.05.24. 10:23 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Hál' Istennek ez nem volt annyira rossz, mint amire számítottam. Persze ez még nem dicséret.

Jack Sparrow éppen Londonban tartózkodik, mikor megtudja, hogy többen is (angolok, spanyolok, kalózok) egy valamire vadásznak: a Fiatalság Forrására. Miután régi szerelme, Angelica (Penelope Cruz) befogja őt apja, Fekete Szakáll (Ian McShane) legénységébe, Sparrow kénytelen-kelletlen maga is nekiáll forrást keresni - hiszen ő tudja, hogy merre van. Ám amíg odáig eljutnak, az nem lesz egyszerű - és akkor még ott vannak a riválisok is.

"A neve Sziréna"

2003-ban kábé a semmiből tűnt elő a Disney eléggé hazárdjáték vállalkozása, a Pirates Of The Caribbean. Mindaddig volt egy olyan íratlan szabály, hogy a kalózos filmek halálra vannak ítélve, mert drágák, és aztán senki se nézi meg őket. Ám csodák csodájára a film egyáltalán nem vallott kudarcot a pénztáraknál, sőt, az év meglepetés sikere lett. Ám még meglepőbb volt maga a film - ugyanis ritka jó volt. A Pirates úgy tudott a legjobb értelembe vett klasszikus kalandfilm lenni, hogy nem szűkölködött önnön műfajának parodisztikus elemeiben, és még egy mára igazi ikonná vált karaktert is adott a filmvilágnak. Johnny Depp életének nagy találmánya Jack Sparrow kapitány, kibe láthatóan szívét-lelkét beleadta - meg is lett az eredmény. Szóval abszolút siker. Jöttek a folytatások, egyszerre forgatva, iszonyat nagy pénzből, és amint a biznisz gépezet ránehezedett erre a könnyed kis filmre, egyértelműen kezdett kiveszni a lélek. A Pirates 2 csak nyomokban tartalmazza elődje feelingjét, leginkább egy darkos hullámvasút lett belőle. A Pirates 3 (szerintem) ezen a téren jobban teljesített, mert habár a sztorija eléggé kuszára és logikátlanna sikerült, rengeteg jó ötlet és szép/epic momentum fért bele (zene csillagos ötös), és még Sparrow kapitány is magára talált egy kicsit. A harmadik jobban hozta az életérzést - a folytatások fejenként pedig egy milliárd mányit.

A Pirates 4-ről a megtekintése előtt nekem az volt az érzésem, mint a Disney mutációkkal kapcsolatban (mint a Beuty and the Beast 3, vagy az Aladdin 4, vagy ilyenek, nemtom mik vannak): ennek a cégnek nem okoz gondot, hogy vegye bármelyik klasszikus meséjét, és szemrebbenés nélkül csináljon neki egy (leginkább dvd-re szánt) folytatást, ami tök mindegy, hogy milyen lesz, hiszen a kulcsszó a pénz. Sajnos igazam lett: a Pirates 4 pont ilyen. Fölösleges, céltalan, és mindenki csak rutinból csinálja. Meg persze pénzért.

Pedig az elején még feldereng a remény. A londoni rész kifejezetten jóra sikerült. Jack Sparrow újra régi önmaga (bár kicsit szőke lett, ami elég disgusting), az akció és a humor jó arányban van, pörgünk, élvezzük az egészet. Aztán megérkezik Ms. Cruz és mélyrepülés. Azért nem olyan vészesen. Élvezhető film ez, elnézegeti az ember, de semmi több. Vannak benne jópofa dolgok (sellő attack, na az király), jó párbeszédek, de az egészből hiányzik valami. Hiányzik a szellem, a lelkesedés - Verbinksi tudta ezeket (még a nagy zsozsó nyomása alatt is), Marshall nagyon nem (neki az összes filmje ilyen egyébként). És ezek után, hiába lett tisztességes a sztori, mindegy, ki mit csinál, ez már nem lesz jó. Rutin munka. A büfében meg vehetsz Pirates menüt.

Egy üres, szürke film lett ez, ami valószínűleg gyorsan a feledésbe fog tűnni a nagy trilógia mellett. Legalábbis remélem. És akkor kedves Disney, bár tudom, hogy nem fogjátok, de lécci, itt fejezzük be. Ez most 4/10, és biztos vagyok benne, hogy a következő még lejjebb lesz.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=wukFJEvke7E

Címkék: kritika johnny depp penelope cruz geoffrey rush 6/10 4/10 pirates of the caribbean adventure rob marshall ian mcshane jack sparrow

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr222928240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása