What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A bőr, amelyben élek - The Skin I Live In (2011)

2011.09.11. 18:56 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Almodóvar és Banderas hosszú idő után újra együtt, egy hibátlan se ilyen, se olyan filmben.

Antonio Banderas, aki a  legjobb plasztikai sebész és kutató ever, felesége és lánya halála után egy titokzatos nővel él együtt hatalmas házában, viszont szigorúan doki és alany viszonyban - és akkor ennél többet nem is mondok.

"Norma, hova mész?"

Az előhírek igaznak bizonyultak: a jó öreg Pedró valóban a legsötétebb és legperverzebb alkotását hozta össze Thierry Jonquet regényéből. Így már most mondom, hogy ez a film biza nem való mindenkinek, ugyanis a filmvilág kívülállóinál az "ez beteg"-mérő minden bizonnyal csúnyán kiakadna. Alomodóvar eddigi munkáiban se volt rest erkölcsi problémákat boncolgatni, illetve azok határait átlépni, majd a nézőt mindezek felett gondolkodni hagyni. Jelen esetben olyan messzire ment ebben az erdőben, hogy már nem is látni - biztos vagyok benne, hogy a vetítések után számtalan féle és tanulságú beszélgetés fog létrejönni a már említett határokról, vagy ember és ember közti kapcsolatokról, esetleg a szexualitás mibenlétéről, illetve magáról a személyiségről, az "énről", hogy hol-merre-meddig. Viszont ezekbe nekem nem kell belemennem, és élvezhetem/értékelhetem ezt a filmet filmként.

Ugyanis a Skin I Live In témáját, történetét és imént felsorolt számtalan elméleti problematikáját figyelembe véve meglepően szórakoztató, mondhatni, közönségbarát. Pedró mesterien csomagolja ezt a sok nehéz és komoly felvetést egy olyan filmbe, ami nem simán érdekes, hanem lendületes, fordulatos, és nem egyszer humoros bír lenni. Sőt, filmünk talán a legjobban egy (jobbfajta) mini szappanoperára hasonlít - amit úgy szívesen elnézeget az ember anélkül, hogy az megfeküdné a gyomrát. Mindezt segítik persze a remek színészek (Banderas hihetetlen jó, bármily meglepő is ez), felvételek, és a ritkán felhangzó, viszont akkor nagyon eltalált zene. Ha úgy tetszik, a Skin I Live In tankönyv arra, hogyan csináljon az ember profi-komoly-szórakoztató-művészfilmet. Egy olyan rendezői zsenialitás húzódik meg minden mögött, amit ritkán látni. Minden, értsd, minden a helyén van, okkal történik, el van magyarázva stb., a drámánál egyszer se érzed gáznak a dolgot, olyan színészvezetés van lenyomja, hogy egy hiteltelen pillanatot nem látsz, olyan hangulat teremtés megy végbe, hogy csak na, és még lehetne sorolni. Nincs mit szépíteni, Almodóvar egy vérprofi mozgókép mágus.

Viszont, hogy mindennek mi az értelme, az jó kérdés. Mire jött létre, mit akar ez a film kifejezni - ez az egy, amire nem igazán van válasz egy vállvonáson kívül. Ugyanis filmünk hiába zseniális intelectuel-entertainment, ha egyszer ez lesz a hátránya. Miután "laza" (ezt azért ne értsük szó szerint), nem is nagyon hagy nyomot a nézőben, leszámítva előbb leírt elismerésre méltó profizmusát. Hogy az általa felvetett témák milyenek, és a film után személyenként hova gondolódnak tovább, az megint más kérdés. A Skin I Live In önmagában, mint film, "csak" mesteri, de mindenféle súly nélkül. Ami egyáltalán nem baj, sőt, de pont ezért 7,5/10-nél nem megy tovább. Egy kis gyöngyszem, pont.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MIt1V3qP_mg&feature=related

Címkék: kritika almodovar antonio banderas drama 7.5/10 the skin i live in

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr703219050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása