What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Girl With The Dragon Tattoo

2012.06.06. 08:23 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Azt hiszem a moziélmények mellett a BD gyűjteményem lesz az, aminek új tagjairól mindig beszámolok majd - legalábbis addig, amíg ilyen ritkán kerül sor egy-egy új beszerzésre. A kollekció második tagja David Fincher legutóbbi remeke, a Tetovált lány - nézzük, mivel is állunk szemben.

Aki rendszeresen látogatja ezt a blogot, az tudja, hogy Fincher az egyik kedvencem, és filmjei mindig nagy publicitást kapnak itt. Így lehet, hogy kicsit az elvakultság is beszél belőlem akkor, amikor a Dragon Tattoo-t masterpiece-nek nevezem, de a TF3-al ellentétben nem én vagyok az egyetlen ebben az esetben - ezt a filmet általában egy baromi jó alkotásként tartják számon. Én a magam részéről három megnézés után is el vagyok tőle ájulva. Ennyit erről, lássuk a kiadványt!

Tálalás

Ha kiadvány minőséget illetően ki kellene választanom egy stúdiót, akire mindig számítani ez ügyben, akkor nagy valószínűséggel a Sony-ra esne a választásom - mi sem jobb példa erre, mint hogy ebben az elkékesedett világban ők eme film DVD-jének is megszavaztak egy full-papír kiszerelést. A stúdió ezzel a BD-vel ismét magasra tette a mércét, és a Social Network után egy újabb Fincher filmmel bánt a lehető legjobban.

A Dragon Tattoo BD-je száz százalék digipak, ami nemcsak elegáns, és méltó filmhez, de kellemes nosztalgiával is eltölt - emlékszem, amikor egyes DVD-k kaptak hasonlóan igényes kiszerelést, és milyen jó is volt az. A slipcase borítóján a film nemzetközi plakátja virít (a hátsó borító tiszta fekete ahh yeah!- és sehol egy ronda kék csík, dupla AHHH YEAH!), aminél azért egy fokkal lehettek volna ötletesebbek, de így is tökéletes a darab. A belső tokra meg egy rossz szót se lehet mondani: egy-egy oldalán a két főszereplő, Mikael és Lisbeth portréját találjuk, fekete fehéren (ami az egész csomagolásra jellemző, és baromi jól áll neki). A tokot szétnyitva csak sötétséget találunk. A lemezek szitázása ötletes: a film lemezén egy havas erdőt, az extra korongon meg Lisbeth-et láthatjuk.

Miután betettük a film lemezét, már a töltésnél megtapasztalhatjuk az odafigyelést: a töltő sáv mögött a soundtrack-ről is ismert profilképet láthatjuk a címszereplőről. Viszont amitől teljesen elájultam, az a film menüje - előtte csak annyit, hogy anno a Network menüjétől is hátast dobtam, és nem hittem, hogy ezt lehet überelni. Szóval a főmenüben egy diavetítést láthatunk a Vanger család fotóiból, miközben a filmzene legszebb száma szól - visszafogott, elegáns, hátborzongató és hihetetlenül hangulatos az egész. A pop-uppos beállításokat diavetítő-hang kíséri, csakhogy tökéletes lemezzel legyen dolgunk. A találás csillagos ötös.

Kép, hang

Fincher-ről tudni kell, hogy ő mindig figyel filmjei DVD, illetve most már BD kiadványaira, főleg ami a képet és a hangot illetve. Rendezőnk köztudottan maximalista, így nem meglepő, hogy a képminőség valami eszméletlen. Fincher megszokott látványvilága gyönyörűen kell újra életre a 2.40:1-es képen, és bár a film nagy része eléggé sötét, nincs részlet, amit ne lehetne kiszúrni. Viszont a hang még ennél is jobb: akárcsak a Network esetében, itt is Reznor és Ross zenéje mozgatja meg a hangfalakat, és egyszerűen öröm hallgatni. Ha ez nem lenne elég, fülelj Lisbeth motorozásaira - na, az a tuti. A lemezen angol 5.1 DTS-HD, valamint magyar (nagyon szépen szól), cseh, orosz, török, ukrán és lengyel 5.1-es hang található. Meg persze egy szekérnyi felirat.

Extrák

Az első lemezen extraként még egy audikommentárt találhatunk a rendező közreműködésével - én nem vagyok híve ennek az extra-fajtának, így nem tudok róla nyilatkozni. Aki tud, az tegye meg nyugodtan kommentben.

A második lemezre áttérve egyből láthatjuk, hogy a Sony volt annyira figyelmes, hogy külön menüt kreáljon: ezúttal a Lisbeth által látogatott irattárban találjuk magunkat, és minden egyebet. Több mint négy órányi (!) tartalmat nézhetünk meg, mindet magyar felirattal, kivéve persze a trailereket. Sajnos a részletessége ellenére a lemez nem ér fel a Network-höz, amiből szinte meg lehetett tanulni a filmkészítést, és végig baromi érdekes volt - de menjünk csak szépen sorban.

Először kapunk egy rövid bevezetőt a Men Who Hate Women című kisfilmmel, amiben a főbb alkotók nyilatkoznak úgy általában a filmről. Ez egy remek felütés a további négy órához.

Ezután az első nagy csoportot, a Characters-t választhatjuk: ebben három szereplőről (a két fő, és a nemmondommegki) találhatunk meg mindent, a castingolástól kezdve a forgatáson át egészen az adott figura lakásának berendezéséig. A legnagyobb figyelmet természetesen Rooney Mara kapja, ami egyfelől tök jó, másfelől kicsit kiábrándító, hogy a másik két szereplőnk mennyivel kevesebb anyaggal büszkélkedhet.

A következő nagy fejezet az On Location, mely további két részre, a svéd illetve az amerikai fogatásra oszlik. Mindkét csoportban tetemes számú kisfilmet találhatunk, és nagyon érdekes dolgokra derül fény. Ennek ellenére a legjobb a Fuck These People, ami egy végül kivágott jelenet felvételének nehézségeit mutatja be, és nagyon poén az egész.

Ennek a csoportnak a végén jutott először eszembe az, hogy mintha "fáradna a lemez". Arra gondolok, hogy amíg a Characters-ben minden iszonyat jó volt, addig az On Location-ben mintha már fáradnának az extrákért felelős egyének: a kisfilmek egyre rövidebbek, és egyre kevesebb odafigyelés érződik rajtuk.

Mikor végigrágtam magam a következő, Post-production nevű csoporton, a fenti teóriám valósággá vált. Négy kisfilmet találhatunk itt: egyet a vágásról, ami vérszegény lett, egy B-roll-t (!) az utószinkronról (!!), egy kommentárt a főcímhez, és egy alig pár perces zenés montázst a CG-ről, ami ugyan érdekes, de ezzel a megvalósítással nagyon félvállról vettnek érződik. Ez a csoport nagyon gyengére, és nagyon rövidre sikerült, pedig itt aztán valóban izgalmas dolgokat lehetett volna összeszedni.

A végső csoport kimerül a marketingben: megnézhetjük a filmhez készített vírusvideót, négy előzeteset, hét tv-spotot, és egy filmet arról, ahogy fémre nyomják az egyik plakátját (?). Ez a része a dolognak teljesen rendben van, így kell egy marketing archívumot csinálni.

Ámde sajnos mégis keserű szájízt hagy maga után ez a lemez, mert a hihetetlen jó kezdéshez képest a végső kisfilmek eléggé fáradtak, és nagyon eltűnik a lendület.

Mi hiányzik

Hát mindenképpen egy újragondolt Post-production rész, mert ez így siralmas. És jobban belegondolva, lehet, hogy én az egész lemezt átgondolnám, és a tonnányi kisfilm helyett inkább a Network világverő extra lemezét venném alapul (amin egy nagy dokis volt és néhány kisebb feature). És egyébként az mi, hogy sehol egy szó a zenéről? Azért ez utóbbi elég ciki.

Ítélet

A tálalás és a film maga mindent megér, és összességében az extrák is nagyon jól megállják a helyüket, bár rengeteg lehetne rajtuk javítani. Igazából csak ez választja el a Dargon Tattoo BD-jét az abszolút tökélytől. Ítélet: megvenni, most, azonnal. Ez egy párját ritkító kiadvány, és minden gyűjtemény ékessége lehet.

Film: 10/10; Kép/hang: 10/10; Tálalás: 10/10; Extrák: 8/10, jószívvel.

https://www.youtube.com/watch?v=WVLvMg62RPA

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu

 

 

Címkék: daniel craig review david fincher rooney mara the girl with dragon tattoo bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr134567304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása