What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Karib-tenger kalózai: A Világ végén - Pirates Of The Caribbean: At World's End (2007)

2013.03.09. 20:12 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ilyen hullámzás a legnagyobb vihar közepette sincs.

pirates_3_movie.jpg

Miután Jack Sparrow (Johnny Depp) visszatér az élők közé, máris állhat a csatasorba - ugyanis közeleg a mindent eldöntő harc kalózok és elnyomóik között...

"A világ nem lett kisebb. Csak egyre kevesebb."

2006-ban a Pirates második része valami kivételesen durva kaszálást vitt végbe: rögtön azzal kezdte, hogy megdöntötte az első hétvégés rekordot, majd az év legnézettebb filmjévé avanzsált, világszinten pedig a millárdos határt is magáévá tette (és ez akkor még nagy szó volt - ez a film volt a harmadik, aki ezt meg tudta csinálni). Szóval egyfelől már biztosan megérte a két folytatást egyszerre forgatni, viszont a másik oldalról beütött a Mátrix-szindróma, igaz, csak enyhébb változatban: a közönség, mondom, csak enyhén, de fanyalgott a látottaktól. Ettől persze még semmi se mentette meg a harmadik részt egy újabb kaszálástól: bár nem nem szállított akkora számokat, mint a második, azért így is majdnem belépett abba a bizonyos klubba. Viszont ezt már hangosan utálta mindenki. Mondván, hogy hosszú, túlbonyolított és fáradt.

Szó se róla, a Pirates 3 elég gyakran gabalyodik önmagába, és ezekből nem a kontrollálatlan alkotói szándék, hanem a kétségbeesés szaga árad (igazából a másodiknál is egy hajszálon múlott az, hogy ne forgatókönyv nélkül kezdjenek forgatni). Az Elliot-Rossio írópárosnak tapintható verejtékébe került a szálak ide-oda szövése, aminek az lett az eredménye, hogy skizofrének rohangálnak jobbra-balra, akik öt percenként váltogatják a nézeteiket a film középső egy órájában. Mert igen, ez a film tényleg bazi hosszú lett, és ez a játékidő felénél kezd el igazán kínos lenni, amikor már nem tudod követni, hogy mi van, ennél fogva nem is figyelsz - pedig az indítás jó, a végjáték meg pláne. De hogy fáradt lenne? Na, ezt nem írom alá.

Véleményem szerint ebben a részben több kreativitás van, mint az előző kettőben együttvéve (a kényszer folytatásról ne is beszéljünk). Igen, roskadozik és csikorog ez a moziszörny önnön súlya és készítésének időlimitje miatt, de az én szememben ezen folyamatosan át tud lendülni. A helyszínek végre változatosak lesznek, amivel egyenes arányban szaporodnak meg a gyönyörű pillanatképek (sarkvidéki hajózás ahh!!!); a Világ vége valami fantasztikus, roppant ötletes megvalósítása a túlvilág szenvedősebb részének; Jack Sparrow meg végre visszanövesztette az agyát, és bohóckodásai mögé néhol ismét értelem kerül. És persze Davy Jones, aki újra lopja az egész műsort, és a stáblista eljövetelére bebiztosítja magát, mint a széria legjobban kitalált karaktere. Verbinski úgy viszi át művét a logikai szakadékokon, hogy maxra tekeri a hangulat-, és érzelemvilágot, kvázi lelket önt bele, és összességében ezzel sikeresen takarja el annak minden hibáját. Valamint összehozza az egyik legvadabb final action-t, amit valaha láttál.

Mindig bajban vagyok ezzel a filmmel: egyrészt itt vannak az ordító lyukai és kínos marhaságai (Sparrow jó és rossz énje, Calypso elengedése, és Szingapúr számos eleme, kezdve a búvárcuccokkal), másrészt tele van zseniális ötletekkel, hátborzongatóan gyönyörű pillanatokkal (a Hollandi első feltűnése, az örök kedvenc), Hans Zimmer valaha volt egyik legjobb muzsikájával, és a csodálatra méltóan grandiózus fináléval. Eme pozitívumok viszont annyira erősek, hogy nekem mindig egy hatalmas filmélmény lesz a végére a dologból - és mindig azt kell mondjam, hogy ez a kedvenc részem a franchise-ból. Mert igen, kajla a füle, nem egyszer kihagy az agya, és néha már ő éget engem, de a belseje csodaszép, a szíve a helyén, és úgy általában jó ránézni - a Pirates 3 olyan, mint az a barátnő, akit minden hülyesége ellenére szeretsz, mert szeretnivaló. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PetrAmq9fcw

Lenyomva a három részt, érdekes dolgot szűrtem le: ennek a sorozatnak mindegyik része ugyanolyan jó. Teljesen másban nyilvánulnak meg erősségeik és gyengéik, de a végére mindig elérik ugyanazt a szintet, csak más utakon.

Címkék: kritika comedy johnny depp keira knightley action orlando bloom geoffrey rush 8/10 pirates of the caribbean adventure gore verbinski bill nighy

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr355124969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása