What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Amerika Kapitány: A tél katonája - Captain America: The Winter Soldier (2014)

2014.04.12. 13:21 | Adam Van Helsing | 5 komment

Itt a Phase 2 eddigi legjobb darabja - ám a vakok országában a félszemű is király.

cap08.jpg

Amerika Kapitány (Chris Evans) még csak szokja a modern világot, de máris ki kell ábrándulnia belőle - a fejesek elképzelései ugyanis kissé szembemennek hősünk értékrendjével, és valamelyikük erre rá fog fázni. Ráadásul még a világ legprofibb fejvadásza is feltűnik a színen...

"I know him"

Novemberben ott hagytam abba, hogy a Marvel univerzum második fázisát már csak egy hajszál, illetve egy Kapitány választja el a teljes kudarctól. Nos, a totális bukás még nem következett be, Steve Rogers második önálló kalandja még tartja a lelket - bár nem sok hiányzott hozzá, ugyanis a Winter Soldier legalább annyira rossz, mint jó.

Mint szinte mindig, Marvel-ék ismét remek alapokat fektetnek le világuk legújabb fejezetéhez. A csendes, problémamegoldó akciókra szakosodott Kapitány köré nem mást raknak össze, mint egy jó kis hidegháborús feelinget, ahol mindenki potenciális ellenség, bízni senkiben se lehet - becsületességéről, hűségéről, és igen, naivitásáról híres hősünknek ez eléggé beteszi a kaput. Az, hogy a számára új világot rohadtnak tüntetik fel, majd fokozatosan rombolják szét, telitalálat - akárcsak az, hogy ennek következtében ő maga menekülésre kényszerül, s egy kezén megszámlálható baráti körével veszi fel a harcot egy egész rendszer ellen. Mikor a firkászok egy politikai thrillerhez hasonlítják ezt a filmet, egyáltalán nem állnak távol az igazságtól - a Captain 2-ben szinte harapható a magasabb körökből áradó korrupció és félelemkeltés, és ez az irány egy ilyen földön járó figurához tökéletesen passzol. Ezen felül pöpec akciókat, optimális szintre visszatekert, működő humort (végre az önparódiának még csak a szagát se érzem!), és egy kis pajkos romantikát is kapunk. És még valamit.

Mert ha ez nem lenne elég, a fiúk még egy olyan karaktert is bedobnak a levesbe, akihez hasonlóval nagyon rég büszkélkedhetett a műfaj. Az alcímszereplő, vagyis maga a Winter Soldier egyszerűen büntet. Külső és belső értékeiben is egy hatalmas találmány, magasan az MCU eddigi legjobb gonosza, de a teljes Marvel családból is csak a fiatal Erik Lensherr előzi meg. Ez a brutális, szinte mindig a semmiből felbukkanó, halál profi, már-már rémisztő  fickó akárhányszor vászonra kerül, ugrásszerűen megnő a film minősége - nincs mit szépíteni, nyúlja a show-t. Valamint ő demonstrálja leginkább azt, hogy ennek a műnek milyennek is kellene összességében lennie.

Ugyanis hiába jó ismét az elmélet, a kivitelezéssel súlyos problémák vannak - már megint. Ennek két fő oka van: az idő, és maga a Marvel-faktor. Egyrészt ez a film sokkal, de sokkal hosszabb annál, mint kellene - ráadásul ezt nem fölösleges jeleneteknek köszönheti (mondjuk azt a vérciki Peggy Carter szekvenciát igazán kivághatta volna valaki az ablakon), hanem annak, hogy minden egyes szcénája körülbelül 20%-al hosszabb a megengedettnél, s így a fáradtság konstans jelen van, ez pedig baromira rombolja az összképet. Másrészt Kevin Feige (Marvel atyaúristen) és bandája ezzel a menettel minden feszültséget kilőtt a szériából. Nemcsak azért, mert ebbe az amúgy komoly, és a maga szintjén földhözragadt akció-krimi-thriller moziba mindig befurakszik valami MCU-ra jellemző, ám ide rohadtul nem illő sci-fi/fantasy elem, hanem azért is, mert végleg megszüntették a szereplőkért való további izgulást. Ebben a világban már soha senki nem fog meghalni, még akkor se, ha tuti biztosnak hiszed - viszont homlokcsapással és "jajbazdmeg" felkiáltásokkal kísért nagy visszatérésekre mindig számíthatsz. Ez már bőven a szánalom övezetbe esik, de durván. Ezek mellett pedig az, hogy a háttérben húzódó nagy összeesküvések színvonalára már a klisé se elég kifejező szó, csak hab a tortán.

Mindezek ellenére a Winter Soldier (nagyon nagy részben a Winter Soldier-nek köszönhetően) inkább jó, mint rossz. Erényei ugyanis erősek, szarvashibái pedig emészthető módon vannak tálalva - és ami talán a legfontosabb, az egész hozza a feelinget. Az első értékelhető post-Avenger epizód bizony rengeteg kellemes, és széles vigyort kiváltó pillanatot tartogat, összhatása pedig nagyon is cool. Egy überkirály film lehetne ebből, ha tárgyalt vétkeit lefaragnák róla - de még így is jó. Éppen. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7SlILk2WMTI

És persze az se elhanyagolható, hogy Mervelék legnagyobb eyecandy-je is jelen van, Scarlett Johansson személyében.

Címkék: kritika thriller marvel scarlett johansson robert redford action samuel l jackson superhero 7/10 chris evans anthony mackie captain america frank grillo russo brothers

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr706022083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 13:48:01

engem a stáblista közbeni/utáni jelenetek kezdenek untatni, azok a 20-30 mp-ek lassan fölöslegesek. :S

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.04.13. 14:28:35

@doggfather: itt legalább mindkettőnek volt értelme.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 17:50:24

@Adam Van Helsing: ha nagyon akarom...

A bosszúállók is, meg a következő amkap is érthető lett volna akkor is ha nem mutatják meg az ikreket.

Ami szintén ilyen duplás (tetszik is meg nem is) nekem az az állandó új szereplő igénye a filmeknek.

Most is behozták Sólymot, de elfelejtették Sólyomszemet (aki ugye szintén shield tag, mint az özvegy), ugyanakkor tuti, hogy a Bosszúállókban Sólyom már nem lesz benne ahogy Hadigép SE volt benne.

Szóval jó, hogy bemutatnak minél több új figurát a képregényekből, de, hogy csak megmutatják és annyi szinte ez kicsit visszás nekem.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.04.14. 07:29:11

@doggfather: jogos.
igazából ez az univerzum marhára nincs össze szinkronizálva.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 09:18:30

@Adam Van Helsing: de legalábbis csak amolyan tessék lássék módon, felületes szemlélők szerint egyben van, de ha kicsit jobban figyelsz akkor marha nagy lukak vannak benne.
süti beállítások módosítása