What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Szerintem miért húzzák le ennyire a Transformers 4-et?

2014.09.28. 16:14 | Adam Van Helsing | 6 komment

Egy olvasóm pár perce (illetve most már órája) feltette a nagy kérdést (nem éppen a legmegfelelőbb helyen, de sebaj), hogy ugyan, magyarázzam már el, hogy miért is húzzák le az emberek a Transformers 4-et? Nem állítom, hogy ennek megválaszolására én vagyok a legalkalmasabb (kissé elfogult vagyok a témában, az AOE laza 9,5/10 ponton végzett nálam), de azért teszek egy kísérletet, a teljesség igénye nélkül, ezen a lassú vasárnap délutánon.

tf4_optimus_pic_godor_1.jpgMIÉÉÉÉÉÉÉRT????!!!!!!

Függetlenül attól, hogy jogos-e vagy nem, az tény, hogy Michael Bay-t sikk szidni. De ez vajon hol gyökeredzik? Valóban, lassan húsz éves rendezői pályafutása alatt nem igen mozdult ki az akciók, a kurvanagy robbantások, a lassított felvételek világából, és a humorán is lenne mit csiszolni. Viszont saját zsánerében lepakolt pár klasszikust (Bad Boys, The Rock, Armageddon), amikhez szerintem a mai napig szívesen térnek vissza az emberek egy-egy szombat este egy hatos sörcsomaggal. Azt se felejtsük el, hogy Bay a maga módján fejleszti is az akció műfaját, és ha nem is úgy, mint Cameron, de tologatja a határokat, legyen szó trükkökről, mozgásokról, különböző stíluselemekről - számos olyan filmje büszkélkedhet olyan dolgokkal, amit akkor addig még nem láttál.

Illetve nem árt hozzátenni a dologhoz, hogy ha néha napján mégis elhagyja megszokott kereteit, és valami másba, érdekesebbe, neadjisten, tartalmasabba vág, az a kutyát se érdekli - igen, az Island-ről és Pain & Gain-ről van szó.

Na de vissza a Transformerekhez. Függetlenül attól, hogy jogos-e vagy nem, az tény, hogy a Transformers mozikat sikk szidni. Pedig ne felejtsük el, hogy hét éve az első rész még kellemes meglepetésnek számított. A közönség nagyon szerette, a kritikusok se taposták agyon, és néhány hardcore G1 fan kivételével szutykot se köpködött rá senki. Mára viszont eljutottunk odáig, hogy ha csak kiírják, hogy Transformers, már kezdődik a szarozás - miért van ez?

Szerintem az okok a következők.

Egy: a második rész. Azt még én is elismerem, hogy a széria második menete, a 2009-es Revenge Of The Fallen egy nagyon nagy trágya. Az eleinte az írósztrájk miatt forgatókönyv nélkül, ötletfoszlányok alapján készülő 140 perces migréngenerátor teljesen jogosan haragította magára a jónépet és a kritikát a szériával és Bay-el kapcsolatban is, aminek árnyékát a mai napig nem sikerült levetkőzni, és ami valószínűleg már egy életre megmarad. Abban, hogy a közvélemény szerint a Transformers és a mindenkori Bay mozi csak szar lehet, nagyon nagy szerepe van a ROTF-nak.

Kettő: a filmek nem éppen nézőbarátok. Ez egyrészt a játékidejük folyamatos növekedésének (az idei már 166 perc volt!) köszönhető, de nagyobb súllyal bír az, hogy az egyszeri néző nem érti, amit lát, és ez nem az ő hibája. Míg a TF fanok tisztában vannak az univerzummal, a karakterekkel, meglátják az azokban elrejtett utalásokat, és összecsinálják magukat a gyönyörtől, hogy kedvenceik a vásznon vannak (én is ide tartozom), illetve értetlenkednek, hogy ez valakinek miért nem tetszik, addig a többiek max addig jutnak, hogy Optimus, meg hogy autókból robotok lesznek. A robotokat senki nem tudja megkülönböztetni egymástól, hogy mi történik, az ködös, viszont már két órája max hangerőn megy a bum-bum. Saját világának bemutatásában, építésében és megszerettetésében a Transformers-széria igencsak a béka segge alatt van - ha nem vagy rajongó, vagy nincsenek a dologról előztes ismereteid, érthető, miért utálod az egészet.

Kettő pont egy: nem mindenki gyerek. Tény és való, hogy ezen filmek elsődleges célcsoportja a gyerekek (hiszen végülis játékfigura-adaptációról beszélünk), illetve a gyermeklelkű felnőttek, akik észreveszik, és értékelik azt a varászt, amit ezek a filmek kínálnak. A többiek ugyanúgy meg vannak lőve, mint ahogy azt fentebb írtam.

Három: emberek. Nincs mit szépíteni azon, hogy az első három részben a címszereplők jobb esetben mellékalakok, rosszabb esetben díszletelemek voltak, így a húslényekre várt a feladat, hogy vigyék a filmeket. Ez még nem lenne baj, ha nem kizárólag idiótákkal operáltak volna végig. 2007-ben a Shia-Megan páros, Torturro és katonák ha neccesen is, de még elmentek (és mivel maga a film jó volt, hiányosságaik nem voltak annyira szembetűnőek), 2009-ben viszont egy sárgaházra való noname hülyét kaptunk, kiknek a Witwicky szülők voltak a negatív csúcsai, 2011-ben pedig már Francis McDormand, John Malkovich és Ken Jeong égette magát (és a közönséget) porig. Hogy ez miért számít? Nos azért, mert ha a robotokkal nem tudsz mit kezdeni, mert nem ismered őket, maradnak a humánok, rájuk figyelsz, rájuk fogsz emlélezni. A kínálat pedig ez, szóval nem csoda a rossz visszhang. Hogy idén új arcok jöttek Mark Wahlberg, Stanley Tucci és a többiek képében, és nem is voltak rosszak, az tök mellékes: már három résznyi előítélet dübörög benned, amit nem lehet csak úgy legyőzni. 

A Transformers filmek élvezhetősége tehát nem univerzális, illetve hatalmas előítéletek tornyosulnak előttük. Ennek itta meg a levét az Age Of Extinction (és az eljövendő részek is), amiről van egy érdekes adat: ez az első TF film, amit a TF fanok viszonylag egyöntetűen imdának, ugyanakkor ez a rész bír a legalacsonyabb RottenTomatoes átlagokkal.

Tanulság: a Transformers egyelőre egy zárt körű buli.

Címkék: transformers michael bay myself transformers:dark of the moon transformers:revenge of the fallen transformers age of extinction

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr266739013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2014.09.28. 16:33:21

nekem elrepült a 166 perc!akkor szerinted én mennyire élveztem?

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.09.28. 16:44:15

@Csaba Turbucz: jó, hát nekem is. De nem is mi húzzuk le ;-))

Csaba Turbucz 2014.09.28. 17:01:29

@Adam Van Helsing: szerintem a film hosszával nincs nagy gáz!a wall street farkasa-át mennyien is látták nálunk?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.30. 12:25:18

@Adam Van Helsing: az pont 10 perccel több, mint a tf 2, 3 ban mondjuk. ;)
süti beállítások módosítása