What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Az éhezők viadala: A kiválasztott - Első rész - The Hunger Games: Mockingjay part 1 (2014)

2014.11.23. 09:01 | Adam Van Helsing | 4 komment

Szép is, csúnya is - szóval hallgass a szívedre. 

mocking04.jpg

A 75-ik viadal nem úgy sült el, ahogy azt a fejesek elképzelték: Katniss (Jennifer Lawrence) tettei soha nem látott közelségbe hozták az elnyomás elleni forradalom kirobbanását. Következő feladata az lenne, hogy élére álljon a megmozdulásnak, ám ő továbbra is csak az egyre nagyobb bajban levő szeretteiért aggódik. És amíg ő tököl, Snow elnök (Donald Sutherland) eléggé bekeményít...

"If we burn, you burn with us!"

Nem irigylem Francis Lawrence-t. Három ekkora filmet (Catching Fire, Mockingjay 1+2) ilyen rövid alatt és ekkora elvárások közepette leforgatni... hát az "embertelen" enyhe kifejezés lehet. Egyben minden tiszteletem az övé, hogy bár a kósza hírek másról szóltak, eleddig nem roppant össze, sőt, tartani tudja, ráadásul más recept szerint a színvonalat, ami hát nem volt alacsony. 

A Mockingjay 1.0 más, mint amit megszokhattál: azt hiszem, nem titok, hogy viadal ezúttal nincs (hiszen hol és kikkel is lenne?), viszont készülj fel, hogy akciót se nagyon látsz majd - ennek ellenére ez a film roppant izgalmas, vagy nem is, inkább érdekes, de olyan hümmögve belegondolkodó, aztarohadt!-ozó, körömrágó-karfakaparó módon. Lawrence-nek érthető módon tartogatnia kell a puskaport, max az odavezető zsinórt gyújthatja meg, ám ezt a limitált mozgásteret annyira ügyesen használja ki, mint utoljára David Yates négy évvel ezelőtt: ha nem tombolhat, akkor a szellemiséget veszi elő, karaktereit boncolja, az adott helyzetről filozofál, tágítja a világot, és olyan melankóliával töltött feszültséget épít, hogy csak na. A széria legjobb belső értékei, mint a médiaszatíra, a paranoia, a nyomás és annak kezelése, na meg persze a társadalmi kórkép állítom, hogy itt vannak a legjobban és legerősebben prezentálva. Rendezőnk mesterien játszik eme súlyos elemekkel, s bizony működésre kényszeríti a nézői agyat, ez pedig van olyan jó, mint egy túlélőtúráért való szurkolás.

Ha egy széria, egy folyamat részeként tekintek a Mockingjay 1.0 -ra, akkor azt kell mondjam, hogy tökéletes munkát végez: ritka okosan át-, és továbbgondolt, érdekes és informatív, feladatának, vagyis a felcsigázásnak maradéktalanul eleget tesz. Viszont sajnos kritikus szemmel is néznem kell, és elővennem azt az ostort, amit többrészes bulik esetén előszeretettel használok, bár most semmi kedvem hozzá: mert mint önálló film, ez nagyon nem oké. Ha így tekintek rá, akkor csak halványan van füle meg farka, cselekménye hajszálvékony, és összességében inkább helyzetjelentés, mint film. Egy olyan bomba, ami ketyeg, de számai egy helyben állnak, s felrobbanni is elfelejt. Igen, ez a dolga, de ez nem indok arra, hogy valaki sutba vágja az alaptételt: egy filmnek állnia kell a saját lábán, legyen akárhanyadik része valaminek.

Viszont ez ama ritka esetek egyike, amikor leszarom az elméletet, mert művünk, ha csak előismeretekkel is, de működik, bazijól. Lehet, hogy részben a megkönnyebbülés beszél belőlem, hogy nem a tvájlájt 4.1, hanem a HP 7.1 csoportjába sikerült beállni (vagyis az anyagiak mellett maga az anyag is kívánja az alapmű két filmben való elmesélését), lehet, hogy a széria iránti szeretetem, de most akkor is azt mondom, hogy szarvashibája mellett is rohadt jó filmmel állunk szemben. És legyen már jövő november! 8,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=IXshQ5mv1K8

Címkék: kritika scifi war drama francis lawrence woody harrelson julianne moore jena malone jeffrey wright elizabeth banks philip seymour hoffman donald sutherland stanley tucci 8.5/10 josh hutcherson liam hemsworth jennifer lawrence the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr76925127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gour (törölt) 2014.11.24. 08:53:27

Egyszer bizonyára majd én is rájövök, hogy miért jó film az Éhezők viadala. A mondanivalója elcsépelt, látványvilágból millió jobbat találhatunk, színészi játék, ugyan már.

Spidermike 2014.11.24. 11:39:34

Nekem inkább nem tetszett. Azt hittem, hogy Frodónál senki nem tud többet sírni egy filmben, de Katniss erre rácáfolt.

Persze, hogy nem volt viadal, itt is kibukott a könyv hibája: az írónő (és ebből fakadóan a forgatókönyv írója) nem tud mit kezdeni akkor, ha kilép a megszokott keretei közül. Át kell nyargalnia a viadalról egy teljesen más világba, a kezdődő forradalom világába. Ez a könyvben sem sikerült, itt sem.

Julienne Moore nem elég genya, nem jön át, hogy Katniss megcsömörlik attól, hogy most pepitában kell eljátszania azt, amit eddig a másik oldalon: propagandáznia kell és mindenki kihasználja.

Az érzelmi szál is gyenge, amikor Bella Edward-dal van, akkor Jacobért sír, és viszont. Ja bocs, itt Katniss, Gale és Peeta a háromszög résztvevőinek a neve :)

Összességében végig 60 körül volt a pulzusom, akkor ugrott meg egy kicsit, amikor idegeskedtem a bénázások miatt. Rém hihető, hogy egy metropoliszban _minden_ elsötétül, amint kilövik az erőművet. Nagyon megható, amikor üvöltve nekirontanak üres kézzel a géppisztolyos őröknek a gátnál. Dettó ökörség, amikor a favágók lemészároltatják magukat az erdőben "lázadás" címszó alatt.

A 13. körzetet nem mutatták be eléggé ahhoz, hogy pár dolog érthető legyen. Katniss a farkára áll és feltételekhez köti azt, hogy ő legyen a forradalom arca. Na de miket kér és miért? Vadászni akar, mert nem bírja lent a föld alatt, percre pontosan be van osztva az ideje, szabadságra van szüksége. Egy teljesen más világban él, mint eddig. Itt van értelme azt kérnie, hogy megtarthassák a macskát, ami szembe megy egy csomó szabállyal. A filmben egy gyenge poén, hogy Peeta büntetlensége mellé a macskát is kéri. A legfontosabb: SPOILER!

Ő akarja megölni Snow-t. Ez a könyvben is meglepett, nem biztos, hogy a filmbe ezt átemelik (rombolná a jókislány imidzset), de a végkifejlet szempontjából elég fontos.

Csak hogy jót is mondjak: a dal tetszett, írtak hozzá egy jó dallamot, ez könyvben nem volt ilyen hatásos. Ott tettek mellé egy "mire gondolt a költő" típusú verselemzést és kész. Tiszta Arany ballada vagy Nick Cave murder ballad :)

Ja, a szinkron tragikus, de ezt a filmet a színészek eredeti hangja sem mentené meg szerintem. A következő részt otthon nézem meg, letöltve, egy mozijegyet nem ér meg.

FiDo 2014.11.24. 13:25:01

Spoiler
@Spidermike: azért amikor énekelve vonulnak az emberek az öngyilkos akcióba, hogy felrobbantsák az erőművet, engem kirázott a hideg... nagyon jól bemutatta az egész kétségbeesett forradalom lényegét. A baj ott van igazából hogy ebben a jelenetben ki is merül az ami jó volt a filmben.

Spidermike 2014.11.24. 13:37:08

Számomra ez teljességgel értelmezhetetlen (asszony szerint ez is bizonyíték a negatív EQ-ra :) ), hogy birkaként lelövetem magam, mert kétségbeesett forradalmár vagyok. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem reménytelen a forradalom: minden szinten sikeresek, bekapcsolták a többi körzetet, van fegyverük, egyenlő felek a Kapitóliummal.
Mondjuk ez nem a film hibája, hanem a könyvé.
süti beállítások módosítása