What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: District 9 (2009)

2009.09.28. 18:45 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

AZ ufók leszálltak a Földre, és mindenki meglepetésre nem valami népszerű hálivúdi város (NYC, Washington) fölé, hanem Dél-Afrikába. Miután nem tudnak elmenni, az emberek ilyen jó kis menekült táborokba rakták őket. Aztán ezért meg azért meg amazért, 28 évvel később elkezdődik a balhé.

A King Kong forgatási szüneteiben Peter Jackson állítása szerint tökre beleszeretett a Halo nevű játékba, és "felfedezettjével", Neill Blomkamp-el gyorsan meg is akarták filmesíteni. Ebből aztán semmi nem lett a jogi hacacárék miatt, de hát szegény Neill ne maradjon már film nélkül, így Jackson bácsi nekilátott, hogy pénzelje kis növendéke első filmjét, a District 9-t (ami egyébként Blomkamp egyik korábbi rövidfilmjének az egész estés változata). Az alapanyag: zseniális. Kivitelezés (látvány meg ilyenek): eszméletlen. Végeredmény: felemás. Azért gyorsan szögezzük le, hogy a District 9 jó, sőt, nagyon jó film, de nekem mégis sántít valami. Nem lesz könnyű spoiler nélkül írni egy épkézláb kritikát, de megpróbálom.

Oké, mit tud a film? Először is, 30 millióból egy elsőosztályú látványt csinálni. Ezt értem úgy, hogy nézem az alieneket, és azon gondolkodom, hogy "ez most maszk CG-vel kiegészítve, vagy full CG, vagy tényleg tudnak olyan maszkot csinálni, ami így mozog, mert hát ez valódibb a valódinál". Mint fentebb írtam, eszméletlen, főleg ilyen kevés pénzből, és akkor még nem beszéltünk a robotokról, az űrhajókról meg a robbanásokról, a nagy totálokról meg pláne, amikor 2000 ufócska mászkál a pusztában. Mint azt már lehetett valahol olvasni, ha az ember tehetséges, akkor minimál pénzből is tud nem is akármit csinálni.

Másodszor: vedd elő az összes földönkívülis filmnek a sémáját meg a sok klisét meg ezeket. Na, a District 9 ezt mind eldobja, nem igen látsz benne olyan fordulatot vagy valamit, amit már láttál előtte valamikor. Mellesleg a trailer úgy átverés, ahogy van, nem is emlékszem mikor dobták át így a nézőt a palánkon. Megvannak a híradó-elemek (azok nagyon jók), de ez a dokumentarista stílus nagyon durván csak kiegészítő. Egy nagyon durva történettel állunk szemben, melynek végén se a rossz, se jó nem a várt/érdemelt lezárást kapja (meg hát ki is a jó, és ki is a rossz?). Szóval az egész film fel van forgatva, megrázva és összekeverve, és az eredmény nagyon jó.

Viszont Peter Jackson le se tagadhatja, hogy ő állt a film mögött. Korai filmjei (undorító zombis cuccok) mind ott sorakoznak a sorok között. Mert a District 9 nagyon brutális, néhol gyomorforgató. Nem azért, bírom én az ilyet, de szintén kőkemény Görény barátommal néha egymásra néztünk a moziban, és elsuttogtunk egy "fúúúúj b@zmeg"-et. Véleményem szerint a patyolat-lelkű lányok, valamint a sznobok messze kerüljék el. A kórházas résznél (tudjuk melyik) eszembe jutott, hogy egy másik haverom ezt választotta első randis filmnek. "Hát ez kész öngyilkosság", gondoltam, de hál' isten nem lett igazam. Szóval fiúk, ha tesztelni akarjátok a barátnő tűrőképességét, illetve azt, hogy tud-e a brutalitás és az undor mögé látni és felfedezni az értéket, akkor irány a District 9!

Mi is legyen a vége? Mert maga a film vége vérlázítóan szar. Na, így lehet az utolsó képsorral ronatni egy pontot a végső értékelésben! Meg akármennyire is full eredetinek tűnik, nekem mégis valamelyik kilencedik érzékem azt súgja, hogy egy rakat más filmből rakták ezt össze (Görény barátom szerint az alapanyag a Half-Life). Valamint a másik haver véleményével is egyet kell értenem, hogy az utolsó fél óra valahogy félremegy, és a kész mű a végére megszűnik "jó kis titokzatos" sci-finek lenni. Mint látjuk, vannak itt hibák, de nem lehet nem elismerni, hogy a film jó. 7/10, mert nem ég bennem a vágy, hogy újranézzem, de vannak érdemei. Meg hát a záró a kép..... pffffff.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=d6PDlMggROA

Címkék: kritika scifi 7/10 district 9 neill blomkamp sharlto copley

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr491413398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása