What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

2013: Legjobb nem mozis filmek

2014.01.03. 09:30 | Adam Van Helsing | 4 komment

A leltár legszemélyesebb pontjához értünk, mely független tértől és időtől: azon filmek legjavát szedtem most össze, amit a tavalyi év folyamán láttam először, "nemmoziban". Hiszen nem jut el minden a hazai vásznakra, és hiányosságok is mindig lesznek, amiket pótolni kell.

5: Detachment - 2011

2013_non_theater_detachment.jpg

Tony Kay továbbra se viccel: tizenhárom évvel Edward Norton nácis esete után ismét egy égető kérdésbe vágta fejszéjét, ami aktuálisabb nem is lehetne. Adrien Brody tanárként egy közoktatásnak nevezett pöcegödörben veszi fel a harcot, nem a kultúra vagy a tudás, hanem egyszerűen csak az emberség nevében - hadjáratát Kay pedig távolról se leplezi el, sőt, inkább még rá is pakol pár lapáttal. Az utóbbi évek egyik legsokkolóbb drámája illetve helyzetjelentése az álmok országából.

4: Changeling - 2008

2013_non_theater_changeling.jpg

Nagy hiányosságot sikerült pótolnom a Changeling képében, amiben a jó öreg Clint már megint nagyon eltalált valamit. Kőkemény thriller, bírósági dráma és krimi is egyben ez a film, mely pusztán a nyers tényekkel hozza rá a frászt az emberre - hiszen alig hiszed el, hogy ilyen a huszadik században megtörténhet. Hihetetlenül izgalmas és érdekes alkotás, Angeline Jolie megszeppent jégkirálynő-alakítása pedig csak hab a tortán.

3: Restless - 2011

2013_non_theater_restless.jpg

Gus Van Sant kábé a kétszázhuszonkettedik lehet, aki ellövi a "szerelmes vagyok egy halálosan beteg lányba" klisét, nála jobban azonban még senki se játszotta ki ezt a lapot. Filmje ugyan térdig gázol a halálban és az arról való elmélkedésben, de legalább ennyi teret enged az élet, a szeretet, a fiatalság és a szerelem dicsőítésének - nem giccsesen, hanem őszintén, emberien, indie-sen. A mix, amit így kapunk, szinte leírhatatlan - Mia Wasikowska pedig gyönyörűbb, mint valaha.

2: The Hunger - 1983

2013_non_theater_the_hunger.jpg

Mielőtt egy életre elmerült volna az akciófilmek világában, Tony Scott egy vámpírdrámával kezdte meg pályáját, aminek készítése közben tuti a bratyó robotvadászata lebegett a szeme előtt. Filmje melankolikus, durva, lírai és végtelenül elegáns - vérontások helyett inkább ezen lények élethelyzetén, lelkivilágán, a világban betöltött helyükön mereng. Valószínűleg a legjobb vámpírfilm, amit valaha láttam.

1: Jeff, Who Lives At Home - 2011

2013_non_theater_jeff_who_lives_at_home.jpg

Jeff még mindig otthon lakik, és hisz a jelekben - a sors által hagyott morzsákban és a Shyamalan filmben egyaránt. Jeff egy nap a jelekre hallgatva indul útnak, s eme nap nem mindennapi: nemcsak önmagát, de családja tagjait is helyrerakja. Emlékezteti őket, hogy mi, és ki a fontos az életben, a végére pedig minden összeáll. És Jeffnek még humora is van, nem is akármilyen - az utóbbi idők egyik legjobb feel-good filmjét hozza el így nekünk.

És akikkel még jó volt megismerkedni: InsidiousThe Jerk; It's Kind Of A Funny Story; Tyrannosaur; What About Bob?; Batman: The Dark Knight Returns - part 1; The Art Of Getting By; The Man, Who Wasn't There; Eastern Promises; Liberal Arts; Frankenweenie; Bronson; Sneakers; Milk; The Parallax View; Awakenings; Solaris (2002); True Lies

Címkék: changeling 2013 the hunger restless best non theater movies detachment jeff who lives at home

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr295724104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2014.01.03. 10:01:52

Tyrannosaur nagyonnagyon :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.03. 13:49:28

1983as film is van ám a listán.;) direkt?

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.01.03. 14:17:47

@doggfather: öhmm...nem, csak így jött.
mi az a poén, amit nem értek 83-al kapcsolatban?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.03. 15:00:16

@Adam Van Helsing: nincs semmi különösebb poén, csak érdekes, hogy 2013 legjobbjai között egy 83as film is van.

(értem, hogy idén láttad, attól még érdekes, nem jó vagy rossz módon, simán érdekes)
süti beállítások módosítása