What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

2015: Legjobb jelenetek a moziban

2016.01.01. 18:34 | Adam Van Helsing | 3 komment

Január elsején mi mással is foglalkozhatnánk itt a blogon, mint a tavalyi év mozis leltárának indításával? A szabályok ugyanazok, mint eddig: a 2015-ös év folyamán hazai moziforgalmazásba került, általam látott filmek (ezúttal 79-en vannak) versengenek egymással öt kategóriában. Már most megmondom, hogy hatalmas vérengzések lesznek, ugyanis egy bitang erős esztendő áll mögöttünk. De kezdjünk is neki: első körben jönnek a legjobb jelenetek - tudod, amik a szemedet a vászonra, a karodat a karfára, az agyadat meg egyetlen gondolatra szögezik, miszerint basszus, ez a mozi!

 

+1: Tűzpárbaj (Macbeth)

2015_best_scenes_macbeth.jpg

Nem szoktam pluszegyekkel élni, de most nem tehetek mást. Mert Justin Kurzel tanulmánya a hatalmi tébolyról egy olyan tetőpontba csúcsosodott ki, hogy azon csak ámulni lehetett. Az őrületbe már teljesen alámerült Michael Fassbender és Sean Harris végső összecsapása lángra lobbantotta a mozit, nyers brutalitása pedig földbe döngölte a nézőteret. Hihetetlen operatőri munka, elsőrangú alakítások, és halál pontos rendezés. Az ebből megszülető, hidegrázós zárókép pedig hab volt a tortán. 

 

5: Hammm! (Jurassic World)

2015_best_scenes_jurassic_world.jpg

"Hát ezt a tizenkettes korhatárt valaki nagyon elnézte" - súgtam oda partneremnek a Jurassic World felénél. Hogy miért? Láttam már néhány filmet, bennük borzasztó dolgokat, és igazán kegyetlen haláleseteket. Na de az, amit Colin Trevorrow az egyébként családias hangulatú filmje közepén művelt egy szerencsétlen nőcivel, az nem csak a mosasaurust, de engem is masszív szájtátásra késztetett. Sokkoló, egyben zseniálisan elhelyezett és összerakott jelenet - az egyik legszörnyűbb halál, amivel vásznon valaha találkoztam.

 

4: Séta (The Walk)

2015_best_scenes_walk.jpg

Robert Zemeckis egy filmen át csak erre a kis sétára gyúrt, de ez abszolút érthető. Philippe Petit világszáma, vagyis a WTC tornyok tetejei közötti séta egy olyan szemkápráztató mutatvány, amit az ember alig akar elhinni - főleg egy IMAX teremben. S ahogy műve egészét, Zemeckis ezt az életveszélyes tettet is rengeteg szellemességgel és humorral szőtte át, s a végére te már azt se tudod, hogy most nevess vagy rettegj. Igazi, szédítő moziélmény.

 

 3: F*ck you! (Whiplash)

2015_best_scenes_whiplash.jpg

Damien Chazalle egy komplett pszichológiai háborút festett a vászonra, de annak legjobb részével megvárta a finálét. Két fél olyan párbaja volt ez, ami kizárta a szavakat, s csak a tettek, a tekintetek maradtak, meg persze a zene, ami mindent elsöpört. Bitang erős érzelmek csaptak össze, majd alakultak át ellenségek között, hogy aztán mindketten megkapják a rég áhított megváltásukat - amit, csak a poén kedvéért, végül egymásban találnak meg. 

 

2: Családi körök (Dínó tesó - The Good Dinosaur)

2015_best_scenes_good_dinosaur.jpg

A Pixar idei filmjeivel többször is kitépte (jó értelemben) a szívemet, nehéz is volt választani, hogy mely művük mely része kerüljön végül ide. Végül Arlo és Spot halk, gyönyörű melankóliába mártott "beszélgetése" tűnt a legerősebbnek - hisz a Wall-E óta nem kellett annyit küzdenem a könnyeimmel, mint azon a folyóparton, ahol apró, egyszerű, ám elképesztően mély jelentésű mozdulatokon keresztül megtudtam, hogy ki hogyan is áll a családjával. És akkor ezt egyszer csak, a semmiből ismét elhúzták - és akkor már tényleg tört a szív és a lélek.

 

1: Snowy Fight (Star Wars VII)

2015_best_scenes_star_wars.jpg

Két érzelmi és rendezői csúcspont követte egymást a Force Awakens végén (és az egyikről nem beszélek), s ugyan más-más miatt, de mindkettő belepréselt a székembe, a szememet a legtágabbra nyitotta, az államat meg a földre kényszerítette. Éjszaka, erdő, havazás, és egy olyan, változó felállású fénykardpárbaj, ami minden mozifan számára felér egy mennybemenetellel. A harcmodor nyers, ám a résztvevők tökélyre csiszoltak, s olyan erő lüktet minden mozdulatukban, hogy kettészakad a vászon. S mikor ARRA a zenére megtörténik az év mozis pillanata, akkor már tényleg nincs mit tenni, csak fülig érő mosollyal és enyhén fátyolos tekintettel köszönömöket suttogni.

 

És amiket még nagyon eltaláltak: Vidd el helyettem a Holdra - Inside Out; Lovak - Foxcatcher; Való világ - Chappie; Az utolsó film - Me And Earl And The Dying Girl; Zombik - The Hunger Games: Mockingjay Part 2; Hulkbuster - Avengers: Age Of Ultron; Motorozás - Mission: Impossible - Rouge Nation; Birdman - Birdman; Puska csere - Mad Max: Fury Road; ELAINE!!!! - Sleeping With Other People; Az utolsó szellem - Crimson Peak; Háború és béke - The Peanuts Movie; Hotelszoba - Joy; Benicio elsétál - Sicario; Római autózás - Spectre; Vonat - Ant-Man; Majom - The Gift; Minden, ami Rooney Mara - Pan; Templom - Kingsman; Tópart - It Follows; Sperma - Ted 2; Pad - Irrational Man; Ludvig úr - Liza, a rókatündér; Leszámolás - Legend; Szállodai képek - Before We Go; Erdő - Run All Night; Levél - Danny Collins; Túlvilági társasház - Insidious Chapter 3; Agony - Into The Woods; Masszázs - The Intern

Címkék: star wars walk jurassic park 2015 whiplash macbeth best scenes the good dinosaur

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr598220670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2016.01.02. 22:18:53

A Jurassic World -ben az a bizonyos mosasaurus jelenet, mikor kiemelkedik a vizből az a hatalmas dög, óriási. Különben maga a film csalódás. Egyébként a jelenet nálunk is helyet kapott, igaz egészen más összefüggésben! :-)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2016.01.03. 10:25:22

@Filmworlds blog: Tényleg óriási jelenet - és még magát a filmet is szerettem :-))
Bár Mosa harmadik feltűnése azért már nem kellett volna...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2016.01.03. 20:01:30

Csak az swt láttam, de az tényleg jó volt.
süti beállítások módosítása