What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Függetlenség napja - Independence Day (1996)

2009.11.09. 18:01 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

2012-re várva, második rész: A Függetlenség napja. Ufó pajtik úgy gondolják, hogy pont az amerikai nemzeti ünnepen igázzák le a Földet. El is kezdik, de nem számolnak az észlény Jeff Goldblum-mal, a vadászpilóta Will Smith-el, és a jóarc elnük Bill Pullman-nel. 

Emmerich bácsi jó szokásához híven megint rombol, mint az állat, és fogadok, hogy a '96-os moziközönség tátott szájjal figyelte ezeket az effekteket, amíg mára hiába nevetségesek egy kicsit, még mindig jók. Szóval a látvány megint A+, megint vannak jó poénok, megint vannak jó karakterek. Most egyértelműen Jeff Goldblum a legjobb (meg a papája), de Will gyerek meg Bill fickó is ott van, meg persze köbö minden mellékszereplő (Dr. Okun rulez!). És már megint B az egész. Annyira B, hogy jobban nem is lehetne, és ezt a film is nagyon jól tudja magáról, így nyugodtan megengedhet magának olyanokat, amiket amúgy nem. És ettől lesz (megint) klasszikus.

"Kellet nektek erre a kurva bolygóra leszállni és játszani a faszagyereket!!!"

A Függetlenség napja zsenialitása abban rejlik, hogy kiparodizálja a saját műfaját és közben mégsem. Nem tudom hogyan, de így van. Egyszerre sorolható be akció filmnek és vígjátéknak, és olyan ügyesen lavíroz ezen a kényes határon, hogy hú. És közben szégyentelenül utalgat "őseire". A nyitókép az elsuhano űrhajóval tiszta Star Wars csillagromboló, Will Smith közli, hogy alig várja, hogy szétrúgja E.T. seggét, de a legtöbbet a Harmadik típusú találkozások "kap". Nemcsak a 'Welcome Wagon' hadművelet miatt (amikor megpróbálnak beköszönni az ufóknak), hanem egy egész karaktert szánnak (szerintem) erre, a lecsúszott permetezőgép pilótát, akit állítólag egyszer már elraboltak az idegenek, de visszahozták - ez simán lehet a nagy elődből a Richard Dreyfuss figura továbbgondolása.

Ha ez a film komolyan gondolta volna magát, akkor könnyen egy hatalmas zakó lehetne az egész, de hál' istennek nem, és inkább egy alap-film lesz belőle (meg bazi nagy kasszasiker). A Függetlenség napja joggal éri el, hogy mára a legjobb ufós-inváziós filmek között jegyzik, és kétségtelenül ez Emmerich munkásságának eddigi legjobbja - ha más miatt nem is, ezért biztosan ott a helye abban a bizonyos nagy könyvben. 8/10, jöhet a Holnapután. (amúgy aki teheti, az a speical edition-t nézze ebből, mert az jobb)

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7u7auI5JiGA&feature=related

Címkék: kritika scifi will smith jeff goldblum action roland emmerich 8/10 independence day

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr871513320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása