What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Minden héten háború - Any Given Sunday (1999)

2010.08.31. 16:39 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Na, végre láttam Oliver Stone-tól egy igazán jó filmet.

Tony D'Amato (Al Pacino) egy harminc éve a szakmában levő amerikai foci edző, most éppen a Miami Sharks-nál. A csapattal gondok vannak: már vagy három meccs óta csak veszítenek, és ráadásul még a volt tulaj lánya is (Cameron Diaz) cseszeget mindenkit a gyenge teljesítményért. Aztán végre megérkezik a remény, az újfiú, Willie Beamen (Jamie Foxx) képében, aki csak úgy szórja a gólokat, és egyből ünnepelt sztár lesz. A baj az, hogy a sztárságtól egyre nő az egója és a pofája, ami még jobban szétzúzza a csapatot. De nyerni kell, így a jó öreg Tony bekeményít...

"If you're gonna be a loser, raise your hand. IF you're gonna act like a pussy, raise your hand"

Ha az amerikai foci csak fele olyan kemény, mint a film mutatja, már akkor is rohadt durva a cucc. Egyfolytában törések, zúzódások, agyrázkódások, és minden héten az egész kezdődik előlről. Le vagy felépülni nincs idő, mert ha kiszállsz, oda a lóvé. Így előbb vállalod a kozkázatot, hogy meghalsz a pályán, minthogy kihagyd a meccset.

Oliver Stone a sportág legmélyebb szutykába viszi a nézőt, a drogok és a kurvák, a törött gerincek és a hülyeség legkeményebb borzalmai közé, hogy aztán fényesebb legyen az út vége: hogy megmutassa, az egész arról szól, hogy csapat játék. Hogy tiszteld a másikat, és akkor ők is tisztelnek, etc, etc... Jól bevált, ősi trükk, kontrasztolunk a végtelenségig, csak azért, hogy szebbnek lássuk a katarzist. Ősi trükk, de működik. Ugyanis én körömrágva szurkoltam végig a záró "meccset", úgy izgultam. Az Any Given Sunday olyan film, ami az első perctől beszippant, és hiába 150 perc, észre se veszed. Aggódsz a hősökért, szurkolsz a fiúknak, és halkan ujjongsz, mikor a bíró bemondja, hogy touch down. Akármennyire is sablonos (újfiú -> rosszfiú -> jófiú; stb) és kiszámítható, a film tökéletesen működik, sodró lendülete és videoklip szerű vágása (a zenei válogatás durván jó) egyszerűen magával ránt. Ez van.

Persze ehhez egy nagyon jó kis társulata is van, Foxx, Quaid, Diaz mind kitesz magáért, de a nyarő akkor is Al Pacino, ki más is lenne? Bár a karaktere kábé olyan, mintha a Heat zsaruja leitta volna magát. De nem baj, Pacino az Pacino, ő mindig jó, kész. Viszont azt mondja már el nekem valaki, hogy Cameron Diaz-al mi történt? Valaha (mint itt is) ez a csaj csinos és tehetséges volt, manapság meg mindkettő az ellentetjére fordult. Ennyit számít 10 év?

Mindenesetre az Any Given Sunday a legjobb sportfilm a Million Dollar Baby után, amit valaha láttam. Lendületes, friss, néhol megrázó, de alapjaiban egy magával rántó, igazán jó film. Jár a 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RN7sKvaHDlA

Címkék: kritika sport cameron diaz drama oliver stone al pacino 8/10 any given sunday

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr502262060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása