What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Babylon A.D. (2008)

2010.09.19. 00:09 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A Babylon A.D.-nek annyira rossz volt a híre, hogy már érdekelt. Két év után sikerült hozzánk is behozni (kérdés, hogy minek?), így végre megtekinthettem ezt a hírhedt szemetet.

Valamikor nemtom mikor, de talán olyan 2030 körül a világ eléggé szar hely lett. Lepusztult, sötét, koszos, viszont még mindig tele van (szenvedő, éhező stb.) emberekkel. Ilyen körülmények között él Oroszországban Toorop (Vin Diesel), a csöndes, kemény és jófej zsoldos. Egy nap megzavarják őt nyúlpaprikás evésben, és máris egy jól fizető megbízás közepén találja magát: egy Aurora nevű lányt kell elvinnie Amerikába. Miután valami rejtélyes oknál fogva mások is pályáznak a rejtélyes leányra, az út nem lesz sima.

"You listen to my one and only rule - don't fuck with me"

Ez egy olyan különleges eset, hogy a film megértéséhez ismerni kell a háttér sztorit. Mathieu Kassovitz francia rendezőnek egy dédelgetett álma volt a Babylon A.D. (aminek egy Babylon Babies című könyv az alapja), több évet szentelet az elkészítésére, és valami nagyon cool cuccot látott maga előtt, ami sci-fi, meg cyberpunk, meg filozófikus meg akció meg mifene. Mindezt 160 percben. Erre jött a Fox, mint stúdió, és már a forgatásba is beleszólt, az utómunkákról nem is beszélve. Úgy megvágatták Kassovitz álmát, hogy a 160-ból 90 perc lett, és leginkább akció részeket hagy(at)tak benne. Innentől egyértelmű, hogy ez a Babylon nem az a Babylon. Ez a film szerűség értelmetlen, logikátlan... szar. Bár egészen jól kezdődik, sőt, még érdekes is, de a felénél már jönnek a gondok, hogy aztán a vége már totál szétbarmolt legyen. Ez nem is meglepő, a fejesek az alkotás végére szálltak rá durván. Kassovitz kijelentette, hogy szégyelli ezt a filmet, és szerinte is borzalmas. Diesel szintúgy.

Valóban lappang ebben a filmben valami. Valami eszméletlen nagy királyság, de hát ez nem az. Én elhiszem, hogy a forgatókönyv, az előzetes tervek meg a többi nagyon jók voltak, hiszen megvannak a nyomok. Ha más nem, hát az, hogy mennyi mindenki található a stáblistán (Mark Strong, Yeoh, RZA zene, stb) - de pesze ezen felül is vannak jelek. Mint például a trükkök, az elkzedett gondolatok/párbeszédek, a grandiózusság, a fentebb említett sokféleség maradványai. A Babylon A.D. részekben kultfilmet tartalmaz, de sajna a végeredmény teljesen vállalhatatlan. Nem tudom, mikor sajnáltam egy filmet ennyire.

Állítólag létezik valahol egy bővíett változat, de az is csak száz perc. Ha lenne igazság a Földön, akkor meglenne valahol Kassovitz eredeti elképzelése, mind a 160 percben. De nincs. Ez a film csak egy kidobandó csonk. Jószívvel kap egy 4/10-et, de ezt is csak hányattatott sorsa miatt.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=w4w3Cvt_VuM&feature=related

Címkék: kritika scifi action 4/10 vin diesel babylon ad

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr392305189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása