What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Az Őrzők legendája - Legend Of The Guardians (2010)

2010.10.11. 00:20 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ha még kiskölyök lennék, tuti ez lenne a kedvenc filmem.

Soren, az ifjú és álmodozó bagoly boldogan él családjával az erdő fái között. Mikor fivérével egy kis önkéntes repülés gyakorlást szerveznek az éjszakába, hirtelen megfordul a világ - ellenszenves baglyok elrabolják őket, és egy messzi helyre, az úgy nevezett "tiszták" otthonába viszik őket. Ez a gonosz Metal Beak és neje birodalma, akik fiatal szárnyasokat gyűjtenek, hogy egy kis agymosás után sereggé kovácsolják őket. Soren nem kis veszteségek árán kijut erről a szörnyű helyről, és útnak indul, hogy megkeresse a legendás Őrzőket, a legvitézebb baglyokat, akiket valaha látott a világ, és segítséget kérjen tőlük a többiek kiszabadítására. Hiszen fivére még mindig raboskodik.

"There's nothing wrong with dreams"

 Zack Snyder az utóbbi 4-5 évben képregényeket filmesített meg, nevezetesen a 300-at és a Watchment. Mostani munkája se saját ötlet (az majd márciusban jön Sucker Punch néven) - a Legend of the Guardians egy igen népszerű gyerekkönyv a tengerentúlon. Snyderre eddig leginkább az volt a jellemző, hogy ha adaptál, akkor azt igyekszik szó szerint tenni. Magyarul szinte lapról-lapra, képről-képre "lemásolja" az eredetit, illetve értelemszerűen egy másik médiumra helyezi. Ez a spártaiaknál még nem volt probléma, hiszen az alapanyag nem egy vastag valami, így egy korrekt akció mozi kerekedett belőle. A Watchmen már bonyolultabb eset, hiszen minden idők legtöbbre tartott képregénye annyira komplex, hogy még két filmbe is necces lenne belesűríteni. Snyder egy darab filmbe oltotta Alan Moore mesterművét, szintén leginkább a "szó szerint" elv alapján. Az eredmény annyira felemás, hogy azóta is mennek a viták arról, hogy a Watcmen egyáltalán jó film-e vagy nem.

Elnézve a Legend of the Guardians-t, fogadok, hogy ha elolvasnám a könyvet, egy az egyben azt kapnám, mint a filmtől. Mármint cselekményben, szövegekben, stb. Persze ezt nem tudom, csak sejtem. Ugyanis a Legend is ugyanabban szenved leginkább, mint a Watchmen: szétszórt. Története eléggé kiegyensúlyozatlan, kapkodó vezetés, és mindenbe csak kicsit belekóstolunk. Sajnos az a helyzet, hogy filmünk nem rendelkezik valami jó sztorival.

A film "Watchmen-oldala" után nézzük a "300-oldalt". Ha Snyder nem is a történetmesélés nagymestre, az vitathatatlan érdeme, hogy vizuálisan zseniális, és nagyon jól heroizál, ha kell - ezáltal könnyedén csal elő érzelmeket nézőiből. Miután a Legend másból nemigen tud építkezni, erre hajt rá, de kegyetlenül. Ez a film látvány szinten egyszerűen gyönyörű. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az állam végig lent volt a földön - hihetelten, hogy manapság miket tudnak létrehozni CG-vel. Akárcsak Leonidas király csatája esetében, Soren kalandjainak is az összes képsora felér egy festménnyel. És nem csak a háttér miatt. Ezeknél a baglyoknál hitelesebb digitális karaktert még nem nagyon láttam (talán King Kongot) - az embernek kedve lenne benyúlni a vászonra, és megpaskolni ezeket a puha madarakat. És akkor még nem is beszéltünk a mozgásról, a rendezőre jellemző lassításokról, az akciókról. Nincs mit szépíteni: ez a film egy vizuális orgia.

Emellett pedig egy hatalmas szívű mese. Mert hiába a gyenge történet, filmünknek hatalmas lelke van. Ezen a téren leginkább a Lion King magasságait veszi célba, és hát sikerül is neki. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy gőzerővel szurkolok vagy éppen meghatódok - Varázslatoserdő meg néhol-néhol elfordítja mellettem a fejét, mert nem mer odanézni az izgalomtól. Tisztára, mint egy Pixar film. Pedig ez Warner.  

Azért azt szögezzük le, hogy a film korhatáros - tizenkét éven aluliak számára megtekintése csak szülői felügyelet mellett ajnálott (ez szép volt). Ám ha valakik határtalanul fogják élvezni, azok szerintem pont a 7-10 év közötti álmodzó/állatbarát (esetleg ornitológus-jelölt) kissrácok. Az említett kor alatt a szülők inkább mellőzzék a nagy családi mozizást - baglyaink néhol eléggé csúnya halált halnak, a denevérek nagyon parák, és hát a munkatábor-szerű valami se egy szívmelengető hely.

Ám ezen és a már említett gyenge sztorin a Legend of the Guardians hál' istennek felül tud emelkedni. Szeretnivaló karaktereinek, csodálatos látványának és feljebb taglalt hatalmas lelkének köszönhetően. Mese a mesékben való hitről. Mese arról, hogy milyen fontosak az életben a mesék és az álmok. Mese a meséről - hát ez elég furán hangzik, de így van. Minden hibája ellenére kiérdemel egy 8/10-et. Talán ha eredetiben nézem (Hellen Mirren egy Hugo Weaving hangjával többek között), akkor még feljebb is mehetne. De így is nagyon jó. Egyszerűen szép.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=c_0Zb0AXVqE

Címkék: kritika animation zack snyder action 8/10 adventure legend of the guardians

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr132359557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása