What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Fekete Hattyú - Black Swan (2010)

2011.02.21. 00:26 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A hattyú, amelyik nem repül.

Nina (Natalie Portman), a húszasai közepén járó balerina, a kis édes mama kedvence hirtelen hatalmas lehetőséget kap. Ő játszhatja el a Swan Queen-t a Hattyúk tavában. Nina kimondhatatlanul örül, ám a szerepnek van egy jó nagy csavarja: egyszerre kell a szendeszűz fehér, és a sötét, gonosz fekete hattyút játszani/táncolni. Nina profi, minden mozdulata kíváló, ám nem éli át a szerepet - és ez baj. A rendező (Vincent Cassel) és az újdonsült barátnő (Mila Kunis) hatására Ninán egyre nagyobb a nyomás, hogy megfeleljen... és kezdődik az elmebaj. Aki ezek után balettozni akar, az nem normális.

"I just want to be perfect"

Darren Aronofsky nem a szívem csücske, de vitathatatlan, hogy mindig érdekes filmeket ad ki a kezeiből, meg persze az, hogy kíváló rendező. A Black Swan-nál ez semmit se változott - a Wrestler ismerete nélkül eddig ez a legkiforrottabb filmje. Aronofsky remekül mutatja be az egyre növekvő elmebajt, főleg a színészeken keresztül (Natalie Portman hihetetlen jól csinálja azt, amit kell), de ritmusban és minden egyébben is jelesre vizsgázik a film. Legyen szó akár a rázkódó, követő kamerákról, a tökéletes vizualitásról (mint amikor Nina átalakul a színpadon, húúúú), vagy a fel-fel tűnő zseniális pillanatképekről (Mila Kunis nyalakodás után felemelkedik Clint Mansell zenéjére, dupla húúúú), hiba nincs, még a film végi elvágás is tökéletes. Egy nagyon erős alkotás az elfojtásról, a megfelelésről, emellé pedig egy igazi színházi rémálom, a lehető legjobb értelemben. Tényleg egy elemi erejű valami.

De a Black Swan mégsem tökéletes film.

Szerintem két nagy hiba van. Az egyik az, hogy a film irónikus módon pontosan ugyanabban szenved, mint a hősnője (lehet ám, hogy ez szándékos koncepció): nem meri megmutatni magát. A filmben talán három-négy olyan rész van, mikor az őrület elszabadul, és az olyankor gyönyörű - de egyrészt rögtön abba is marad, másrészt utána visszatérünk alapállásba, mindent lehet elölről építeni. A film csak megvillantja magát, éppen úgy, ahogy Portman a sötét énjét Vincent Casselnek. Félreértés ne essék, maga az alapállás nagyszerű, hibátlan és profi - de ha az ember már látta azt a bizonyos plusz részt, akkor inkább azt nézné tovább.

A másik hiba meg az, hogy kevés. Mármint az egész, úgy a végére. Amilyen másfél órát a Black Swan levág, az valami hihetetlen, minden fentebb említett hibája ellenére. A néző már előre dörzsöli a tenyerét a végjátékra, hogy milyen csodálatos elmebajt fog majd látni, és felkészül egy olyan katarzisra, amitől majd befelé fog nőni a haja. De ez elmarad. Szép lezárás, semmi gond - de kevés. Mondhatni, a film jól kitol önmagával, hogy végig valami hatalmasat sejtet, hiszen minden mozdulata erre utal. Aztán meg gyakorlatilag semmi, a legjobb részeket már ellőttük a finálé előtt - és a baj az, hogy nem tudtuk, hogy azok a legjobb részek. Olyan, mintha elfogyott volna a forgatókönyv, elfogytak volna az ötletek. Bár ez így nem igaz, mert mint mondtam, a lezárás szép, a film egész lesz. Itt valami nagyon erős rendezői munka kellett volna, valami olyan vizuális megoldás, hogy az ember köpni-nyelni ne tudjon. De Aronofsky "csak" lezár. És egy rossz szót se lehet rá mondani, mert a végeredmény tényleg kíváló. De valahogy mégis ott a hiányérzet.

A Black Swan ötöst kap, ez nem kérdés, viszont egy eszméletlen hatos rejlik benne valahol. Nem kizárt, hogy ez a film második megnézésre működne nagyon jól, amikor az embernek már nincsenek elvárásai, amikor nem úgy ül be a moziba, hogy gondolatban már oda is adta a tíz pontot. Nagyon jó film, nagyon király film, de ez csak 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5jaI1XOB-bs

Mila Kunsinak meg több szerepet!

Címkék: kritika thriller natalie portman drama mila kunis vincent cassel 8/10 darren aronofsky black swan

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr562674327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása