What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Élve eltemetve - Buried (2010)

2011.04.26. 09:47 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ezek után senki se rinyáljon, hogy azért nem tud jó filmet csinálni, mert nincsen pénze.

Paul Conroy (Ryan Reynolds) egy koporsóban tér magához. A kezdeti pánik és kiborulás után felfedezi, hogy mi a helyzet. Élve eltemették, van nála egy benzines öngyújtó, és egy félig lemerült mobil, ami valami krikszkraksz nyelvre van állítva. A levegő pedig csak pár órára elég. Aztán felhívják a mobilon. Onnantól minden világossá válik, és Paul belátja, hogy nem sok esélye van - de persze nem adja fel.

"It's Mark White"

Egy dobozban egy színész - nagyjából ez a Buried. Bár ez így roppant kevés, és a fene se hinné, hogy kitart másfél órán keresztül. Rodrigo Cortez rendező viszont olyan filmet hozott össze Chris Sparling forgatókönyvéből, hogy nem egyszer kerestem az államat a földön. A Buried iszonyat izgalmas, és ezt a szintet a végéig tudja tartani, sőt, fokozni is. Egyébként egy már jól ismert vonalat követünk, a totál semmiből szépen összeáll egy viszonylag nagy valami, de mint más hasonló filmek esetében (legutóbb talán a szintén nagyszerű Pandorum volt ilyen) itt is az út a lényeg. Az információ-darabkák és a kivétel nélkül meglepő fordulatok mesteri módon követik illetve váltják egymást. Amivel viszont a film az igazi hátborzongatást éri el, az a jó öreg telefon: hősünk ugyanis szinte végig kommunikál különböző emberekkel (követség, FBI stb.), de az, hogy az adott személyeknek csak a - néhol zavaros - hangját halljuk, rengeteg dob a hangulaton. Annak ellenére, hogy Ryan Reynolds egyedül van (és nagyot alakít, éppen ezért ezentúl nincs felmentve Deadpool meg Proposal féle hülyeségek alól) a Buried egy afféle "párbeszéd-film", s mint ilyennek, a dialógok a legerősebb fegyverei - és azok ütnek is rendesen. Hihetetlen elemi erővel működik így a film, ami letaglózza a nézőt, és olyan hatást ér el, mint elsőre a Blair Witch Project vagy a Danny Boyle filmek. És ezt mind a semmiből. Egyszerűen gratula.

A katarzis viszont nem sikerült olyan erőteljesre, mint az ember gondolta, de annyi baj legyen - ez igazán nem ront semmit a Buried érdemein. Szinte tökéletes film - igazi moziélmény. 9/10.

 trailer: https://www.youtube.com/watch?v=czVSrwo00_w&feature=grec_index

Címkék: kritika thriller drama ryan reynolds 9/10 buried rodrigo cortez

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr892851375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása