What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Forráskód - Source Code (2011)

2011.04.30. 10:18 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Szerintem kellene egy olyan DVD díszdoboz, amiben a Matrix-Inception-Source Code hármas található meg, a doboz neve pedig az lenne, hogy The Ultimate Mindfuck Collection.

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) felébred egy vonaton, vele szemben egy gyönyörű nő (Michelle Monaghan), aki, úgy tűnik, ismeri őt, de valamiért Seannak szólítja. Colternek gőze sincs, hogy most mi van, de a vonat egyszer csak felrobban. Hősünk ekkor egy űrkapszula szerűségben találja magát, vele szemben egy monitoron keresztül beszél hozzá egy nő. Kiderül, hogy Colter katona, és ez itt a Forráskód. Ennek segítségével visszamehet egy adott személy életének utolsó nyolc percébe - a küldetés pedig az, hogy kiderítse, ki robbantotta fel a vonatot. Mielőtt Colter ezt megemésztené, már megint a vonaton van - aztán megint, és megint. Ám minden egyes bemenettel egyrészt előbbre jut, másrészt egyre sötétebb titkok derülnek ki a Forráskódról.

"Maga egy óramutató"

Duncan Jones a Moon elismertsége után már nagyobb fába vághatta a fejszéjét, és valószínű sok film rendezését felajánlották neki. Ő a Source Code mellett döntött, ami valahol a határán van a tömeg és a szerzői filmnek - ez valószínűleg a legjobb keverék. A egyfelől Source Code egy roppant izgalmas akciófilm, megmentésre váró utasokkal, mindenre elszánt főhőssel, egyfolytában pörgő és le nem álló sztorival. A másik oldalról meg egy remek sci-fi thriller, ami a legjobb pontokon adagolja az újabb és újabb információkat, míg végül összeáll az egész - viszont a kapott egészbe belegondolni is eléggé nagy agyi aktivitást igényel. A Source Code játszik idősíkokkal, kvantum meg mittoménmilyen fizikával, elmagyarázva önmagát, amit persze az egyszeri néző nem ért - de attól még ötletesnek és érdekesnek találja. Mármint ha vevő rá. Enyhén borzongató kirakós-film ez.

Jones talán legnagyobb érdeme, hogy ezt a szinte felfoghatatlan elméletet (nagyon nagy dicséret az írónak, hiszen ez ez az ötlet tényleg eredeti és rohadt jó!)  fél-szórakoztatóra leegyszerűsítve tálalja, hiszen mint mondtam, izgalmas és élvezetes a film, de utána biztosan sokan fogják még kaparni a fejüket. A Source Code a felszínen akció, de a lényege a mögöttes tartalom, ami viszont csak az utolsó percekben kerül napvilágra, így kvázi lelőném a poént, ha annak nagyszerűségéről kezdenék el beszélni. Legyen elég annyi, hogy ez inkább a film-ínyencek és a gondolkodó ember mozija, de a csak kikapcsolódni vágyók is élvezni fogják.

Cool mindfuckin' hell ride - talán ez a legjobb kifejezés, mert a Source Code tényleg állati menő lett. Sci-fi fanoknak alapmű. 8,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=NkTrG-gpIzE

Címkék: kritika scifi thriller jake gyllenhaal michelle monaghan vera farmiga 8.5/10 duncan jones source code

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr502856024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása