What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Winter's Bone (2010)

2011.08.25. 11:18 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Fesztivál szenzáció, négy Oscar-jelölés, és magasztaló kritikák egész sora.

Ree (Jennifer Lawrence) kint él a francba, a hegyek között a semmi közepén. A 17 éves lánynak nincs valami arany élete - egyedül neveli két kistestvérét és gondoskodik szellemi roncs anyjáról. Egy nap a hatóságok az apját keresik rajta, mondván, ha a drogkeverő férfi nem kerül elő saját tárgyalására, akkor viszik a házat. Reenek nincs sok választása, így nekiáll felkutatni időközben rejtélyesen eltűnt apját.

Eléggé értetlenül állok a Winter's Bone előtt. Nem jöttem rá ugyanis, hogy mire ez a nagy felhajtás körülötte, miért kap mindenkitől 9-10 pontokat, és miért mondják, hogy ez aztán annyira kemény és brutál, hogy csak na. Valószínűleg bennem van a hiba. Számomra semmilyen mások által beígért gyomrost meg elementáris élményt nem okozott a film. Félreértés ne essék, egyáltalán nem rossz alkotásról beszélünk. Ree küzdelmei, az emberek kegyetlensége, és az élhetetlen élet feelingje mesterien van ábrázolva. Ám az igazi főszereplő, maga a környezet, az Isten háta mögötti nagy büdös semmi, ahol csak hideg van, na, azt aztán valami rohadt jól összehozták (mondjuk néha felhúztam a szemöldököm, hogy ilyen helyen mit keresnek ilyen meg olyan autók, de ez igazán semmiség). Debra Granik rendezőnő hihetetlenül jól ráérzett az egészre, és merészen, mindenféle szépítés nélkül, a maga kegyetlen nyersességében mutat be mindent, és talán ez a film legnagyobb erénye.

Ezeken kívül viszont én nem sok értékelhetőt találtam a Winter's Bone-ban. Ami a legérthetetlenebb, az az egy helyben toporgó sztorija - Ree újra meg újra nekiáll apja felől érdeklődni, és mindenhol csak ellenállásba ütközik. Ez megy végig, nekem meg az az érzésem, hogy ez a film a világért se akar elkezdődni. Lezárásában pedig a gyengébb indie filmek sémáját követi - az a nagy vég, hogy minden ott tart, ahol eddig, aztán hirtelen elvágjuk az egészet.

Atmoszférából, alakításból (Jennifer Lawrence tényleg nem rossz) és rendezésből jelesre vizsgázik a film, a baj csak az, hogy mindezt egy semmilyen történethez használja. A Winter's Bone 6/10-et kap, de mondom, a baj valószínűleg bennem van, ez senkit se tántorítson el megtekintésétől. Mert elvileg ez egy nagyon jó film - csak én nem jöttem rá, miért.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bE_X2pDRXyY

Címkék: kritika drama 6/10 winters bone debra granik jennifer lawrence

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr653175395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása