What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Suszter, Szabó, Baka, Kém - Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)

2012.02.02. 11:21 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A kémek helyzete bizony nem könnyű - és esetünkben a nézőé sem az.

A hidegháború alatt a helyzet egyre inkább fokozódik - főleg akkor, amikor kiderül, hogy a brit hírszerzésen belül, és annak is a legfelsőbb rétegében van egy vakond, vagyis kettős ügynök. A vakond felkutatására visszahívják az ügynökség egyik legnagyobb koponyáját George Smiley-t (Gary Oldman)...

"Who can spy on the spies?"

Aki azt gondolta volna, hogy a kémek élete olyan, mint James Bond-é, nos, az el van tájolva - a 007-es egészen távol áll fajtája igazi tagjaitól. A valódi kémek olyanok, mint Mark Strong, Colin Firth vagy akár Gary Oldman karakterei aktuális filmünkben - agyasak és precízek, ugyanakkor kimértek, szürkék, nem egyszer kiábrándultak, és mellékesen rettegnek, mint a fene. John le Carré könyvéből (ami egyébként egy trilógia kezdete) Tomas Alfredson olyan filmet forgatott, ami ezt a hangulatot, ennek az élettelen életnek az összes pontját remekül visszaadja, elsőrangú betekintést nyújt ebbe a zord világba. Hogy ez használ-e a filmnek vagy nem, nos, az egy jó kérdés.

A válasz az, hogy igen is, meg nem is. Kétségtelen, hogy atmoszféra terén a Tinker egy egészen egyedülálló film. Ebbéli kivitelezése mesteri - komor képek, nagypapás tempó, 100% visszafogottság, és mindebbe belerakva a kellő feszültség és izgalom. Hogy ezt hogy sikerült összehozni, azt nem tudom - annyi biztos, hogy egy idő után itt valamiért sokkal többet mond Gary Oldman hallgatása, mint bármilyen monológ, dialóg vagy akció szcéna.

Ugyanakkor valahol ez a film veszte is: lassan annyira szürke lesz minden és mindenki, hogy meg nem lehet mondani, hogy most ki vagy mi a lényeg, hol tartunk a nyomozásban (ami egyébként nem olyan nagy cucc), meg egyáltalán, mi is történik. Ezzel a filmmel az van, hogy vagy figyelsz, vagy meghalsz. Ha az ember nem sasol és koncentrál 127 percen keresztül, akkor iszonyat könnyen elveszhet az egyfolytában váltakozó nevek és adatok között, ami a végére odáig fajulhat, hogy felhangzik a kérdés: most akkor mi is volt? Igazából nem az a baj a Tinkerrel, hogy túl bonyolult, hanem az, hogy nem-túl-bonyolultságát a legkevésbé nézőbarát módon teszi. Például biztos vagyok benne, hogy anno a Zodiac egy ezerszer kuszább film volt, viszont folyamatosan adta a kapaszkodókat, levegővételeket, pillanatnyi összesítéseket, és végére, bár nem állítom, hogy minden tiszta volt, határozottan egy nagyon élvezhető film jött össze belőle. A Tinkerre nem mondanám hogy élvezhető. Érdekes, szövevényes, és leginkább stílusos, tele van remek alakításokkal (Gary Oldman forever!) és mindennel - de amíg elérünk a végére, hát én behalok.

Érdemes megnézi ezt a filmet, mert jó - de kávéval, jegyzettömbbel és egy haverral, akivel közben lehet diskurálni arról, hogy éppen mit is látunk. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Aco15ScXCwA

Címkék: kritika thriller drama crime colin firth 7/10 gary oldman mark strong ciaran hinds tom hardy benedict cumberbatch tinker tailor soldier spy

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr104050503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása