What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Némó nyomában - Finding Nemo (2003)

2012.11.21. 16:58 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

2003-ban a Pixar végérvényesen megtalálta a viszonyítási pontját.

finding_nemo_movie.JPG

Mikor a betegesen aggódó Pizsi fiát, Némót kifogják, bohóchalunk nekivág az óceánnak, hogy megtalálja csemetéjét. Útja során rengeteg fura szerzettel találkozik, és jópár leckét is kap az életről...

"Csak egy harit!!!!"

A kétezres évek elejére a Pixar már eléggé megszilárdította a presztízsét. Anno a Toy Story-val nem csak technikai forradalmat vittek végbe, de az animációs filmek történetmesélésében is valami újabbat kezdtek el. Ezt aztán további három filmen át tökéletesítették, és mikor mozikba került a Monsters Inc., bizony már a felnőtt kísérők szemébe is szökött pár könnycsepp. Filmjeik iszonyat erős érzelmi vonalának első igazi csúcspontja 2003-ban köszöntött be - hatalmas robajjal érkezett akkor a Finding Nemo, letarolva minden addigi határt, legyen az anyagi, vagy másmilyen.

Andrew Stanton (akinek a Wall-E -t is köszönhetjük) filmje szinte már pofátlan tökéletességgel vegyíti a humort és a drámát (mellyel meg is ágyaz a stúdió későbbi mesterhármasának), és mindkettőt a maximumra tekeri akkor, amikor kell. A Nemo így egyik pillanatban a szék alá röhögtet (Protkó & The Gang, yeah!!!), a másikban pedig a szívedet tépi ki, annyira gyönyörű és/vagy szomorú pillanatokat tár eléd. Az, hogy ilyen széles érzelmi palettán mozog végig, nagyon jót tesz az alkotásnak - eme intenzitásának köszönhetően egy ritka fajta filmélmény kerekedik belőle. És a poén az, hogy mindezt egy hatalmas pörgés között éri el: hiába csak száz perc, a története több mint két órát is kitenne, annyi új hellyel és karakterrel áll folyamatosan elő ez a road movie - és ennek ellenére sehol se bicsaklik meg. Nagy sebességgel, de mégis nyugodtan halad ez a film, két történetszála remekül váltogatja egymást - akárhonnan nézem, tökéletesen van összerakva. Az áll-leesős technikai megvalósításról (pedig ez egy kilenc éves film!!) meg gondolom kár is nyáladzani.

De a Nemo legnagyobb erénye természetesen a már magasztalt érzelemvilága, amit fantasztikus karakterek közvetítenek. Hiszen mikor Szenilla előadja, hogy nem akar egyedül maradni, ott nincs mit tenni - egy kiszabott varázslat ez az egész. 10/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=SPHfeNgogVs 

Szóval most, hogy egy rövid ideg (3D-ben) visszakerült a mozikba, én mindenféleképpen javaslom a megtekintését - akkor is, ha otthon már rongyosra nézted a DVD-t. 

Címkék: kritika 10/10 pixar finding nemo andrew stanton

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr754917978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása