What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Halhatatlan szeretők - Only Lovers Left Alive (2013)

2014.04.22. 10:55 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Művész vámpírokról művészien.

only_lovers_left_alive_movie.jpg

Adam (Tom Hiddleston) sokat megélt kultúr-vámpír, aki éppen rocker életet folytat - ám már elege van az életből. Hogy visszahozza jókedvét, felesége, Eve (Tilda Swinton) hosszú idő után meglátogatja, és eltöltenek együtt némi, gubancoktól nem mentes időt.

"You drank Ian"

Úgy látszik, akkor születnek a legjobb vámpírfilmek, amikor a divathullámuk már rég elmúlt - méghozzá azért, mert a "későn kapcsolt", igazi filmes szerzők manapság eszmélnek rá a műfaj nyújtotta lehetőségekre. Tavaly Neil Jordan bizonyította, hogy ha az ember jól csinálja, akkor nem lejárt lemez a vérszívás, most pedig Jim Jarmusch vetette be magát az éjszakai szörnynek életébe - talán mondani se kell, hogy mesterien, és egy egészen új oldalról közelítve.

Jordannel ellentétben Jarmusch nem meggyötört lelkekre, vagy az öröklét kínjainak bemutatására pályázik (bár néha azt is megemlíti), hanem művészlélek, sőt, talán art-sznob vámpírjai szerelmére, amit egymás, és a kultúra iránt éreznek - és nem mellékesen ő is hozzátesz egy-két új ötletet a legendákhoz (mint az évszázadok nagy alkotóvial való viszony, illetve a vér drogszerű hatásai). Viszont mindezeknél sokkal fontosabb a körítés, a stílus, mellyel megteremti és ábrázolja ezt az éjjeli világot, s melynek ereje hátborzongató, s akár hipnotikus is lehet. Jarmusch fél pillanat alatt beszippant ebbe fura, melankolikus, ugyanakkor ultra-menő, sőt, nem egyszer iszonyat vicces környezetbe, bitang erős képei és kifogástalan zenei válogatása pedig a stáblista végéig fogva is tart. Filmje annak ellenére lebilincselő és elemi élmény, hogy igazából nem is rendelkezik cselekménnyel (mert azt a minimálisat azért nem illik annak nevezni), "csak" szemlélődő, lírai túra a modern vámpírok világába. 

Filmünk egyetlen, ám annál nagyobb hibája viszont pont ezzel van összefüggésben: Jarmusch ezt a "semmit" több, mint két órán át húzza, és ez bizony nagyon lassú, egy idő után pedig fárasztó. Még szerencse, hogy néha felrázza az állóvizet (Mia Wasikowska látogatása messze a legjobb az egészben), illetve főszereplői, Tom Hiddleston és Tilda Swinton is parádésan alakítanak. Ha egy fél órával meg lenne húzva, gond nélkül kikiáltanám masterpiece-nek, ám mivel az állommanó időnként már keringett körülöttem, így "csak" az év, és műfajának egyik legjobb filmje. 8,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ycOKvWrwYFo 

Címkék: kritika drama john hurt tilda swinton jim jarmusch anton yelchin jeffrey wright 8.5/10 mia wasikowska tom hiddleston only lovers left alive

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr926067656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása