What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Jupiter felemelkedése - Jupiter Ascending (2015)

2015.02.07. 14:12 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Wachowskiék számára a határ a csillagos ég - de nem biztos, hogy ez jó.

jupiter12.jpg

Jupiter (Mila Kunis), a chicagói, félig orosz takarítónő utálja eseménytelen, kizárólag munkából álló életét. Egy nap azonban rátör egy rakás idegen és egy likantáns fejvadász (Channing Tatum), és hirtelen a fél univerzum őt üldözi. Ez pedig nem véletlen, hiszen ő nem más, mint egy rég elhunyt, intergalaktikus királynő reinkarnációja. 

"Emberből és egy farkasszerű lényből raktak össze"

Nem szerencsés, ha az alkotó kifogy az igazi ötletekből - az meg pláne nem, ha ebben az állapotban áll neki alkotni. A helyzet az, hogy Wachowskiék a Matrixszal minden eredetit ellőttek, ami bennük lakozott (a V, a Speed Racer és a Cloud Atlas is adaptáció), így most, mikor a Warner újra egy rakás pénzt adott nekik, nem tehetnek mást, ismételnek. Előhúzzák a már jól ismert kártyáikat: a senkiből lett megváltót, a hazugságra épülő valóságot, a magasabbra törő sci-fit, eközben pedig kapargatják a világmindenség rendszerének témáját, és továbbra se tudnak túllépni a cseppfolyósított emberek fogalmán - csak ezúttal mindezt egy mesésebb, naivabb és szórakoztatóbb(nak szánt) papírba csomagolják. Ez a módszer pedig rövid úton kudarcba fullad.

Pedig eleinte nem olyan vészes a dolog. A Cloud Atlasban kipróbált, radikális műfajkeverés működik, az akciók kellően lazák, a látvány pazar, és bár az expozíció iszonyatosan pocsék (egyszer csak hopp, itt egy idegen világ, minden beharangozás nélkül, és ha erre az előismeretek alapján nem vagy felkészülve, akkor így jártál), a még csak nyomokban felfedett háttér kellően izgalmasnak ígérkezik. A sztori, bár lassan elszálltabb, mint egy cyber fantasy anime, tisztességesen és élvezetesen halad előre, és egy butácska, ám szórakoztató mese ígéretével kecsegtet.

És akkor bealszik az egész. De úgy, hogy többé fel se ébred, gigantikus bolygórombolások ide vagy oda. Felüti fejét az alkotói tanácstalanság, aminek a vége egy zagyva ötletbörzévé redukálja a filmet, eközben pedig az unalom térhódításba kezd a nézőtéren. Ekkor jön el az a pont, mikor az addig úgy ahogy működő látszat elsorvad, és meglátod az igazságot: az egydimenziós karaktereket és a röhejes dialógokat, az újrahasznosított elemeket és a teljesen sablonos cselekményt, a nemrég még zseniálisnak tűnő abszurditásról pedig kiderül, hogy igazából csak átgondolatlan és vér ciki.

Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Wachowskiékra legközelebb póráz kell, vagy legalább egy útmutató a kezükbe, mert a Jupiter Ascending alapján arányérzékük teljesen elveszett (ez már a Reloadednél is gyanús volt), és nem látják hol a határ. Tény és való, hogy képzelőerejük és vizuális tehetségük jó eséllyel végtelen, ám nem ártana, ha legközelebb az összeszedettségre, és vele a nézői kompatibilitásra  is gondolnának. 4/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=t4ZzMkDLjWI

Címkék: kritika scifi fantasy action mila kunis 4/10 sean bean channing tatum eddie redmayne the wachowski brothers jupiter ascending

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr907149237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása