What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: (500) Days Of Summer (2009)

2010.04.13. 13:54 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Vannak filmek, amik annyira igazak, hogy már szinte tükrök.

Tom, a fiatal képeslap-író magányosan tengeti napjait, és már úgy gondolja, hogy sose találja meg az igazit. Aztán az irodába felvesznek egy új titkárnőt, Summer-t, és Tom tudja: ez tutira a sors keze. Merthogy Summer-t neki találták ki, ő a tökéletes, az abszolút, a mittomén - Summer a minden. El is kezdenek valami kapcsolat-félét, amivel az a gond, hogy bár Tom fülig szerelmes Summer-be, a lány láthatóan nincs ugyanígy ezzel... Tom ezt nem érti, nem vágja, nem bírja feldolgozni. De az ötszázadik napra összeáll a kép.

"Csak azért mert egy jó csaj bukik a baromságaidra, attól még nem ő a lelki-tesód"

Ez a film igazából bárkiről szólhatna - ezt Marc Webb rendező is pontosan tudja, és ezt a megállapítást oda is rakja filmje elejére. És tökéletesen igaza is van. A szerelem tud pont olyan csodálatos és borzasztó, felemelő és lehangoló, nélkülözhetetlen és kibírhatatlan lenni, ahogyan azt a film mutatja. És ez a Summer legnagyobb erénye illetve zsenialitása, hogy centire pontosan elkapja a valóságot - aztán pedig saját szája íze szerint formálja azt. Így nem is a valóságot, hanem sokkal inkább a feelinget kapja el, és hibátlanul mutatja azt be. Így jöhetnek létre olyan képsorok, mint a tánc a parkban, az átszineződő utca, vagy a legjobb, az "expectations/reality", aminél ötletesebb és nagyszerűbb filmes megoldást nem is tudom mikor láttam utoljára. Vagy az, hogy időugrásokkal az események két végletét mutatja be (pl. a 15-ik nap után láthatjuk a 314-est). De többet nem árulok el, mert a film folyamatosan szállítja az efféléket, és időről időre leesik az ember álla, hogy "te atyaúristen, micsoda film ez!"

És ha nem lenne elég ez a kiemelkedő forgatóköny és rendezés, akkor még van egy főszereplő párosunk. Joseph Gordon-Levitt és Zooey Deschanel (yee!!) annyira, de annyira jók, hogy csak na. Főleg az előbbi, mert hiszen a srác körül forog a film. Egyszerre sajnálja, megérti, és teljesen hülyének nézi őt az ember/néző, és ennek egy oka lehet: magára ismer. Mint ahogy felismeri Zooey-t is Summer szerepében, akit annyira szeretünk, hogy észre se vesszük, hogy igazából mi van. Nagyon hozza az ifjú hölgy a szerepét, és tényleg eléri, hogy a legnagyobb mocsok húzásai közben is csak nagy erőfeszítéssel lehet rá haragudni - mert hát szeretni való. Szóval könyv, rendezés, szereplők, ja, meg a zene is olyan, hogy... nem is tudom, nem akarom folyamatosan a 'zseniális' szót használni.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a Summer nagyon ember-függő film. Mert amíg én imádom és istenítem, addig például Görény barátom rühelli és ideges lesz tőle. Szóval nem szól ez mindenkinek, és ez teljesen érthető. Sokan hasonlítják a Summer-t az Annie Hall-hoz témája és egyebek miatt, de ez is egy kapcsolat a két alkotás között: Woody filmje se megy le mindenkinek a torkán. De hát ez van. A Summer annak sokkal élvezhetőbb lesz, akinek van valami "háttere" az egészhez. Mert a Summer azon túl, hogy tükröt állít eléd, ki is röhög. Ettől függetlenül nem kellemetlen nézni (legalábbis nekem nem volt az), mert a film már annyira röhög rajtad, hogy elkezdesz vele együtt röhögni saját magadon. Olyan ez a film, mintha egy legjobb barát lenne, aki nem hazudik és nem áltat. Akivel ki- és megbeszéled A nagy dolgot. Végigveszitek a tényeket, aztán jöhet az egyéni vélemény, együttérzés, önsajnálat, néha nagyon fájó részletekkel, de aztán a végén már jobb minden, mert úgymond kijött az egész. Aztán pedig elmentek sörözni és már teljesen másról beszéltek és baromkodtok.

Szóval a (500) Days Of Summer azon kívül, hogy egy bravúros, zseniális és remek film, azon túl, hogy hajszálpontosan meséli el egy szerelem történetét (ami valahol szerintem sokunké), még ráadásul egy lélek-ápoló beszélgetésként is funkcionál. A Summer kibeszél, kiröhög, aztán pedig leszűri a tanulságot, végül pedig utat mutat: arra tovább. Mindezt helyettünk teszi, és nem kér érte semmit. Gondolom, kitalálható, mi lesz a végső pontszám. 10/10. Köszönöm.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PsD0NpFSADM

Címkék: kritika drama 10/10 romantic zooey deschanel joseph gordon levitt 500 days of summer marc webb

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr431917516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása