What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Alien Quadrilogy

2010.04.24. 11:36 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Az HBO-nak hála be tudtam pótolni egy hatalmas lemaradást filmes ismereteimben, ugyanis bevallom férfiasan, eddig nem láttam az Alien filmeket (najó, az elsőt azt igen).  A mozicsatorna az elmúlt hetekben műsorára tűzte mind a négy részt, én pedig elmerültem az űr sötétebbik felének a titkaiban. Lássuk, mit is tapasztaltam.

Négy rendező, négy különféle film, egy téma, és az örök Sigourney Weaver. Érdekes utat jár be a világ egyik legismertebb földönkívüliének klasszikus filmes pályafutása, mert ahol négy ilyen kaliberű direktor  (a mesterember Scott, a grandiózus Cameron, a lázadó Fincher és az újító Juenet) ólálkodik, ott bizony eltérő alkotások fognak születni.

 

Alien - A nyolcadik utas: A Halál (1979)

Ridley Scott az a rendező, aki minden műfajban bír tökéleteset alkotni. Gondoljunk csak a Galdiator, az American Gangster, a Blade Runner és satöbbi esetére. Az Alien Scott második nagyjátékfilmje, egyben a horror egyik alap-klasszikusa. A sztori nem egy bonyolult dolog: A Nostromo nevű űrhajó éppen szállítja a szállítmányát, mikor jelzéseket észlelnek egy ismeretlen bolygóról. Le is ellenőrzik, hogy mi a fene lehet ez, na, itt kezdődik a baj, ugyanis a hajóra (írtó guszta körülmények között) felkerül egy idegen, és szépen nekiáll kipusztítani a hét fős legénységet. Scott úgy csinál horrort, mintha egész életében mást se tett volna. Hihetetlenül profin teremt hátborzongató atmoszférát (komolyan, én jobban félek a hajótól mint az alien-től), izzasztó feszültséget, és ha eljön az ideje, akkor mindenféle gátlás nélkül mutatja be a pusztítást. Az Alien az a film, ami messze nem történetével, hanem hangulatával, mondhatni személyiségével válik a filmtörténet egyik megkerülhetetlen darabjává, és mint már mondtam, klasszikusává. Horror ez a javából, amire a depresszív sci-fi háttér csak rásegít. Ha a többi rész nem is, ez mindenképpen kötelező a filmrajongóknak. Ez biza 10/10

 

Aliens - A bolygó neve: Halál (1986)

Mindeki kedvence, Ripley (Weaver) ilyen-olyan módon visszakerül az idegenek közé, és kezdőthet a balhé, amiben James Cameron nem ismer mértéket. Ezt már néhányszor bizonyította, és az Aliens is jó példa erre. Amíg Scott egyetlen idegent használt, és ezzel mindenkit befosatott, addig Cameron egy egész hadsereget vet be (kábé ugyanannyi ember ellen) - de mégse tudja elérni az előző rész hatását. Mert amíg az Alien egy horror, addig az Aliens egy félelmetes akciófilm. Zsoldoskatonák, hatalmas kéziágyúk, rohamtankok és népírtás. Nagyon menő, nagyon profi, csak más. Az Alien széria új irányt vesz, lemegy akcióba, szerencséjére annak is a legjobb fajtájába, mert Cameron azért az Cameron. Ugyanakkor akármennyire "csak" akciófilm, direktorunktól nem vehető el az az érdem, hogy megpróbálja bővíteni ezt az egész univerzumot, az idegenek legendáját, meg úgy általában ezt a fiktív jövőképet. Eme "missziójának" legékesebb eleme minden kétséget kizárólag az alien királynő, ami a speciális effektusok és a sci-fi rajongók számára is egy mérföldkő. Egy szó mint száz, az idegenek műfajilag fellazultak, történetben pedig kicsit elmélyültek, az emberek pedig nem spóroltak a múnícióval. Action hell-ride. Talán ez a legjobb szó. De ez így is nagyon jó. 9/10.

 

Alien 3 - A végső megoldás: Halál (1992)

Ripley hadnagy szokásához híven ismét visszatér a bajba, ezúttal David Fincher (Se7en, Fight Club) rendezésében. Fincher-nek ez volt az első nagyjátékfilmje, a dolga egy legenda trilógiává-tevése volt, és láthatóan le se szarta a vele szembeni elvárásokat. Fincher tesz mindenkire, rohadtul nem érdeklik az elődök. Második részben egy rakat alien volt? Akkor most csak egy lesz. Meg rögtön az első percben nyírjuk ki a szimpi túlélőket az előző kalandból. Ripley mellé rakjunk olyan további hősöket, akik gyilkosok meg mifenék, hiszen egy börtönben vagyunk. Meg ha már Ripley, akkor borotváljuk le a már klasszikusnak számító haját, utána pedig mutassuk meg, hogy ő mégiscsak nő, és kicsit románcozzunk vele. Ja, és Cameron nagyágyúját, a királynőt hagyjuk ki a buliból. Szóval Fincher már itt elkezdi azt a jó szokását, ami a többi filmjében is jelen van: mindennel szembe megy. És ez jó. Az Alien 3 sokkal közelebb áll az első részhez, köszönhetően az "egyhelyszínes" megoldásnak, meg persze az egyedülálló idegennek, és Fincher is inkább feszültséget akar, mint fegyverropogást (ja, igen, a börtönben egy szál puska sincs, hehe). Lehetetlen helyzetbe rakja karaktereit, ahonnan nincs kiút - és ezt komolyan is veszi, mert tényleg nem lesz kiút. Mindezen jó tulajdonságok mellett az Alien 3 nagy hibája az, hogy elég súlytalan. Olyan, mintha egy helyben állna az egész sorozat, bár ez valószínűleg azért tűnik így, mert Cameron epic-war-movie -ja után furán hat ez a visszafogottság. Na meg az unalom is - hiszen ez a film minden erőfeszítése ellenére halál unalmas, akár a Fox, akár Fincher verzióját nézed. Jó elgondolás, pocsék kivitelezés. A leggyengébb a szériában. 5/10.

 

Alien Resurrection - Feltámad a Halál (1997)

Ripley hadnagy kivételesen megint visszatér, és ilyen durva még sose volt. A francia Jean-Pierre Jeunet feladata lett az idegenek történetének újbóli lezárása, és azt kell mondjam: igencsak kitett magáért. És hogy Jeunet az ki? Hát a 2001-es Amélie csodálatos élete rendezője. Azt mondod, hogy hát ez ég és föld? Hát, sztoriban és hangulatban mindenképpen, de akármennyire is hihetetlen, én látom az összefüggést. És nem is a néha feltűnő sajátságos, érdekes és tökjó kamerakezelésben. Jeunet az, aki mer kezdeni valamit azzal, hogy film. Ugye Alien 4, lezárás, pont az i-re, miegyebek - Fincher-nek is ez volt a dolga, nem törődött semmivel, nem is jött össze neki annyira. Jeunet a szeme előtt tartja a feladatot, ámde ő se törődik semmi szabállyal, semmi "alienes" hagyománnyal. Ő a saját alien-útját járja, hozza az újításokat, tágítja az univerzumot, de egy pillanatig se esik ki a "történet-lezáró" szerepéből. Jeunet mindent bevet amit csak lehet, és nagyon jól teszi, és nagyon jól is bánik ezzel a mindennel. Meg mer lépni olyanokat, amiket sokan nem mernének, de ugyanakkor mégse érezzük azt, hogy ez már nem is alien, sőt, az egész alien-világ végre egy nagyon jó irányt vesz. Merészet, de jót. És nem is baj, hogy pont a végső részre, és az se baj, hogy ezt aztán nem folytatták tovább. Jeunet kerek egésszé teszi az egészet, innen nem érdemes tovább menni. Brutális (tartály szoba), ijesztő (Ripley), újító (kombók), és mégis valahogyan szép lezárása a legendás szörnyek az Alien 4. Sajnos azonban a francia túl sokszor megy túl messzire, és ennek köszönhetően nem egyszer lehet azt érezni, hogy fekete komédiát néz az ember. Ez a film néha már nagyon el van szállva, ki is siklik itt-ott - hiába a jó ötletek egész hada, összességében nem áll össze. De a harmadikkal ellentétben legalább nem unalmas. 6/10.

 

dvd trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BP4WW8Ebb_c&feature=related

Címkék: kritika scifi horror alien action james cameron 10/10 ridley scott david fincher 9/10 6/10 5/10 sigourney weaver jean pierre jeunet

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr611947624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása