What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

DVD: How To Train Your Dragon

2010.11.19. 10:38 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

November negyedikén jelent meg az év egyik legjobb (és ha Buzz és a többiek nem lennének, akkor egyértelműen a legjobb) animációs filmje, a How To Train Your Dragon. A film megvásárolható dvd-n és bd-n. Miután csak arra van lehetőségem, én a dvd-t választottam - lássuk, mit is vettem.

A film továbbra is olyan jó, mint márciusban volt a moziban. Nem tudom, hogy a DreamWorks-nél mi történt, hogy sikerült egy Pixar-szintű filmet összedobniuk (a jövőre való terveiket nézve ez sajna csak véletlen lehet), de mindegy is, lényeg, hogy a film nagyon, de nagyon jó. Most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük a dvd-t.

Tálalás

Azt érdemes tudni, hogy a DreamWorks és Paramount filmektől az Intercom a közelmúltban megszabadult, de hál' Istennek, rögtön ott volt a Select, aki átvette a melót. Ez jó is, mert így nem késik egy rakat film hónapokat, meg nem is, hiszen a Select azért nem Intercom. Na mindegy. Szóval, ahogy kézbe vesszük sárkányos filmünket, és túlléptünk a borító túlzsúfoltságán, az első ami szembetűnik, hogy sehol egy olyan a papíron, hogy extrák. Csak annyi, hogy "Ráadásként, kukkants be a kulisszák mögé a szereplők és a filmesek társaságában, akik életre keltették a sárkányokat!". Ez szerintem leginkább egy audiokommentárt, vagy egy három perces marketing werkfilmet sejtet, de majd kiderül, hogy ez nem így van. Visszatérve a csomagolásra: az tuti, hogy a gerinc el van rontva. Rajta folytatódik az elülső borító képe, tehát egyszerre látjuk Fogatlan szárnyát, a hegyeket és a tengert. Erre szúrták be a címet, illetve gerinc képnek Hablaty főoldalról kivágott fejét, ami sehogy se stimmel a karakterhez, inkább egy gonosz krampuszra hasonlít - lényeg, hogy rossz ránézni. Ha kinyitjuk a tokot, akkor a lemezen kívül (ami tisztességesen néz ki) a nagy semmit találjuk. Átlátszó tok + üres belső borító. Én javaslok egy tok cserét, fekete műanyagban sokkal jobban néz ki az egész, és legalább nem a fehér semmit kell mindig nézni.

A lemezt betéve először egy DreamWorks logóval, egy nyelvválasztó menüvel majd egy "ne lopj" felhívással találkozunk. Aztán jön a főmenü, ami több, mint meglepő. Ugyanis nagyon jópofa. A szereplők és a sárkányok sétálgatnak át, illetve akciózgatnak rajta. És ami a plusz poén, hogy ez minden egyes almenüre is igaz - sőt, mindehol mással találkozunk. A mai világban ez több, mint valami, menü szinten ez a kiadvány jelesre vizsgázik.

Kép, Hang

A kép szintén első osztályú, bár néha kissé kivehetetlenül sötét. Viszont Fogatlan minden pikkelye jól látszik, a sziklák, a hegyek, a felspriccelő víz mind-mind remekül kidolgozottak, és minden egyes részletük szép éles. A hang már más eset, bár ne feledjük, ez alapjáraton egy gyerekfilm, nem egy robotzúzás vagy Tony Stark egyik kalandja. Hiszen míg ha utóbbiaknál 25-re tekerem a hangot, akkor már dől a fal, addig a sárkányfilm semmi hasonlóval nem tud szolgálni. Se a film eleji nagy támadás, se a godzilla eljövetele nem rendelkezik azzal a bizonyos élmény-faktorral, amivel kéne neki. A legjobban talán John Powell nagyszerű zenéje szól. De hát ez végső soron megbocsátható, ez a film nem erre van kitalálva. Ettől függetlenül persze a keverés szép munka, a szárnycsapások dinamikusak, a szél szépen susog vagymi, stb. Az igazi finomságokat pedig ne a nagy akcióknál, hanem a csendesebb jeleneteknél keressük - a Fogatlannal való első találkozás jó példa erre. A szinkron jó, mint ebben a műfajban általában, de mindenképpen érdemes egy próbát tenni az angol hangsávval, hiszen eredetiben többek között Jay Baruchel, Gerard Butler és Jonah Hill hangját hallhatjuk. A kiadvány egyébként magyar, angol, héber és hindi hanggal illetve felirattal rendelkezik - természetesen a hangok 5.1-ben.

Extrák

Hát, a már említett szöveg a borítón átverés is, meg nem is. Három darab extránk van: az egyik egy audiokommentár, amihez nem tudok hozzászólni, ha valaki tud, nyugodtan tegye meg. Illetve egy-egy tizenpár perces rövidfilm, az egyik a szinkroncsapatról (ez egy totális ajnározzuk egymást dolog), a másik a készítőkről, ami viszonylag még érdekes is. Valamint a főmenüben van egy pont, a "Keep Out" - ha mégis van elég bátorságunk a belépésre, akkor megnézhetjük a Sherk 4 és a Megamind mozis, illetve tárgyalt filmünk videojátékának előzetesét.

Mi hiányzik

Hát, ez egy jó kérdés. Az biztos, hogy egy másik gerinc, egy letisztultabb, kétoldalas borító, urambocsá', egy papírtok. Extrák terén nem biztos, hogy a film többet kíván, mindenesetre én hiányoltam a saját előzetest, vagy esetleg egy nagy sárkány archívumot. Talán bevállalhattak volna egy második lemezt, bár igaz, hogy rajzfilmeknél ez nem túl szerencsés, ugyanis az íráson kívül ez színtiszta számítógépes meló. Szóval a helyzet az, hogy hiába kevés az extra, igazából nem is kell több. A gondok a külcsínnel vannak.

Ítélet

Nem állítom, hogy a kiadás megér három ezer forintot, főleg, hogy ennyi pénzért már tök új, papírtokos, kétlemezes kiadványokat lehet kapni. Ez max ezerötöt érne, ha nem lenne maga film, ami minden pénzt megér, illetve minden hiányt egy csapásra feledtet. Ítélet: minden hibája ellenére ez a végülis tisztességes kiadvány egy kötelező vétel, hiszen az év egyik legjobb filmjével állunk szemben.

Film: 10/10; Kép/Hang: 8/10; Tálalás: 6/10; Extrák: 5/10

https://www.youtube.com/watch?v=EMpycmnB4-k&feature=related

Kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2010/04/04

Megrendelés és infók: http://www.xpress.hu

 

 

Címkék: review dreamworks how to train your dragon bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr592458918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása