What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Ördög - Devil (2010)

2010.11.23. 00:30 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Shyamalan ötletével egy teremben 80 percig? Kockázatos, de furcsa mód, megéri.

Egy hatalmas irodaépület liftjében utazik öt ember. Mint az ilyen liftben utazók általában, ők se ismerik egymást. Aztán a lift elakad. A biztonságiak, majd később a zsaruk és a tűzoltók próbálják kimenteni az öt ismeretlent. A baj az, hogy a liftben rekedtek létszáma egyre fogyatkozik - a helyzet az, hogy maga az Ördög is közöttük van.

 "Who are you?"

Eljött az idő, hogy azt lehet mondani egy filmre, hogy annak ellenére jó, hogy M. Night Shyamalannek köze van hozzá. Az egykor elismert és veszett jó író-rendező bizony mára már idáig jutott - a Sixth Sense-től egészen a Last Airbender-ig. Jelen filmünket, a Devil-t viszont se nem írta, se nem rendezte, csak kiötlötte az alapötletet - meg persze produceri minőségben is részt vett a projectben. Ilyenből még lesz legalább kettő, ugyanis a Devil a Night Chronicles nevű trilógia első darabja. És a helyzet az, hogy látva a filmet, izgatottan várom a következő baljós meséket.

A Devil cselekménye nem egy túl bonyolult dolog, sőt, viszont azt nagyon szépen végigviszi. Öt ember egy liftben, egyik (?) az Ördög. Öt noname színészünk tisztességesen teljesít, ez nem vitás, de egy ilyen szitu a rendezésen áll vagy bukik. John Erick Dwodle viszont jól végzi a munkáját, szépen épül a feszültség. Bár a szívverésem egyszer se gyorsult be (mondjuk elég edzett vagyok), de ne feledjük - ez sokkal inkább thriller, mint horror. A Devil nem igazán ijesztő, ha már mondani kell valamit, akkor kellemesen borzongató, és olyanból egy jó fajta sokkal többet ér, mint egy béna ijesztgetés. A Devil a legjobb pillanatiban Agatha Christie remekeire hajaz, ami egy ilyen filmtől szerintem több, mint elismerésre méltó. Öt ember egy térben - ki a gyilkos/Ördög? A film nagyon ügyesen csinálja azt, hogy mindekinek egyenlő esélyeket ad az ördög-létre, még az időközben elpatkoltak számára is - sőt, még az is lehet, hogy egy hatodik féllel állunk szembe. Az utolsó percben (tényleg), amikor minden kiderül, bárki is lesz a tettes, ugyanúgy lepődünk majd meg, és csettintünk jóízűen, hogy ez szép volt. Nem a "ki volt" a lényeg, hanem az, hogy a film semmi esélyt nem ad arra, hogy bárkit is kikövetkeztethessen a néző - átveszi az irányítást, nekünk meg csak az dolgunk, hogy pokoli jól szórakozzunk közben.

Igazából a Devil is az "egyszer tök jó" filmek táborába tartozik, de hát Poirot könyveket se olvasunk újra, hiszen az is csak egyszer poén. Shyamalan most kicsit javít(tat)ott a saját hírén, hiszen a Devil egyáltalán nem gáz, sőt. Egy jó kis film. Se több, se kevesebb. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=aINOilb_Kzc

A főcímért meg külön piros pont.

Címkék: kritika horror devil 7/10 m night shyamalan

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr902464791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása