What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Inception

2012.10.21. 12:42 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A BD gyűjtemény kivesézésének következő állomásához, az Inception-höz érkeztünk.

inception_bd.jpg

(A kép a Blu-Ray.com-ról származik)

Aki jártas eme blogon, az tudja, hogy vannak kiemelt területek, és Christopher Nolan munkássága is ide tartozik. Fincher mellett másik kedvenc rendezőm szóban forgó filmje a 2010-es leltárnál három darab első helyet szerzett magának (köztük az év filmjét), és kötve hiszem, hogy az alkotást bárkinek is be kéne mutatni, szóval ugorjunk a Blu-rayre.

Tálalás

Az Inception-el elérkeztem az első Warner BD-hez, és mivel láttam már olyat máshol, lelkileg felkészültem a nem éppen tökéletes tálalásra. A mezei, kétlemezes kiadvány (hiszen anno létezett belőle DVD kombós, sőt, bőröndös változat is) külsőségben semmilyen plusszal nem bír - kék tok, egyoldalú borító, kész. Sajnálom, hogy nem került hozzá egy O-ring vagy valami, de jobban megvizsgálva, ez annyira nem is zavaró. Maga a borító ugyanis szépre sikerült (az ugrálós poszter némi zöldes árnyalattal kiegészítve), a gerinccel és a hátoldallal sincs különösebb baj, még ha a Warner szabványt követi is a bazi nagy kék "dobozzal", melyben az extrákat sorolják fel. Az, hogy a belső borító üres, már inkább zavaró, de a lemezek elrendezése miatt (egy oldalon egy lemez) ezen is túl lehet lépni - oké, én azért nyomtattam neki egy belsőt, hiszen mégiscsak az Inception-ről beszélünk. A lemezek szitázása is jól sikerült: mindkettő szürke, az egyiken a városos poszter, a másikon a pörgettyű foglal helyet.

Miután betesszük a lemezt, és kivárjuk a töltést, jön az igazi esztétikai pofon, vagyis az állóképes menü. Nem tudom, hogy a Warner miért szórakozik ezzel a régióval (hiszen máshol mozgóképes a cucc), de hát még mindig jobb a Batmaneknél, amiknek még menüjük sincs. Egyébként a háttér a film legismertebb posztere, amikor a csapat áll az utcán - közben pedig a legismertebb szám szól a soundtrackről. A pop-up cuccokat a Beginsről lopott hangok kísérik, és a navigálás se a legésszerűbb bennük, de különösebb panasz erre a részre nincs.

Kép/hang

Ha bármilyen sérelmünk volt a film elindításáig, az nagyon hamar tovaszáll, amikor szembesülünk a minőséggel. A 2.4:1-es kép valami észbontó, ez már rögtön a kezdő képnél, a partra mosásnál nyilvánvalóvá válik, de persze lesznek még odavágós részek: a kávézós "robbanás", az omladozó város, de leginkább minden olyan pillanat, ami esőben játszódik. Egyszerűen tökéletes, nincs mit mondani.

Mondanám, hogy a hang is ugyanez, és mondom is, de csak fenntartásokkal. Az angol DTS-HD MA 5.1 tényleg lebontja a falat, és csodásan szól, viszont én úgy vettem észre, hogy az akciós részek nincsenek szinkronban a "nyugis" részekkel. Hogy mire gondolok? Nos, amikor beállítottam az angol sávot a pont jó hangerőre, mindig vehettem vissza egy-két fokkal, amikor beindultak az események: ezeknél a pillanatoknál mintha a lemez automatán tekerne magán pár fokot, és már fájóan hangos/agresszív lesz. Ezért itt mindig kénytelen voltam visszavenni, ami egyrészt nem járja, másrészt mindig elvonja a figyelmet. Ha valaki ezt másképpen gondolja, az szóljon nyugodtan, lehet, hogy csak nálam van ilyen hiba.

Ezért, ritkán mondok ilyet, de sokkal jobban ajánlom a magyar hangsávot, ami ugyan "csak" 5.1, és nyilván az angol nyomába se ér, de így is meglepően szépen szól, és nem rendelkezik a fent taglalt hibával. A "szépen szól" persze még kifejtésre vár: legyen az akármi, lavina, lövöldözés, vagy Hans Zimmer csodásan dübörgő zenéje (már csak amiatt is érdemes megvenni ezt a lemezt), a hang mindig tökéletes, és komolyan öröm hallgatni. És szerencsére még a szinkron is jól sikerült. A magyar mellett még cseh, lengyel és török 5.1-et találunk, valamint egy szekérnyi feliratot.

Extrák

Ha film minősége elvitt minket a Holdra, akkor a (magyar feliratos) extrákkal való szembesülés gyorsan és fájdalmasan fog lerántani a földre.

Az első lemezen találunk minden hasznosat, de az se valami kimerítő. Ez a Warner által feltalált Maximum Movie Mode (itt Extractor Mode-ra van keresztelve) egyik alfaja, ami hogy ha élünk ezzel az opcióval, úgy néz ki, hogy a film közben néha kapunk egy pár perces werkfilmet annak a résznek a készítéséről, ahol éppen a film tart. Ez így nagyon jól hangzik (én magam először azt hittem, hogy akkor egy két és félórás, kép-a-képben doksit kapok), de a valóság kiábrándító. Ez a kábé tíz filmecske (amik külön is megnézhetőek) össz-vissz 45 percet tesz ki, és szinte csak a technikai megvalósításokról szól. Nagyon érdekes egyébként, de kevés. 
Valamint a hátoldal szerint Nolan-el Leo-val járhatjuk körbe az Inception világát - namost az utóbbi egyszer se kerül a képernyőre.

A többi bónusz a második lemezre került (aminek a dizájnja ugyanaz, mint az elsőé, na paff), de őszintén szólva alig érnek valamit.

Van itt egy filmecske az álmokról, melynek Joseph Gordon-Levitt a házigazdája, és amiben a hozzáértők mellett pár stábtag (köztük Nolan) is megszólal. Nem rossz anyag ez, de különösebben jónak se mondanám, ráadásul pont dupla olyan hosszú (40 perc), mint kellene lennie. Az animációiról, amiket a Windows alaphátterei inspiráltak, inkább ne beszéljünk.

Megnézhetjük a marketing részét képező, előzmény-képregény animált változatát, melyben megismerjük Cobb-ot és a Cobol melót. Ez jópofa, semmi gond nem lenne vele, ha nem ez lenne a lemez legérdekesebb pontja.

Ha ezzel végeztünk, meghallgathatjuk Hans Zimmer filmhez szerzett zenéjét. Ezt az opciót már a DVD-nél se értettem, ennyi erővel már mellécsomagolhatták volna a teljes score-t. Oké, 5.1, szépen szól, de valamiért azt érzem, hogy csak túl sok volt a hely a lemezen.

A galériákban megnézhetünk néhány concept artot, illetve az összes posztert. Valamint külön helyet kaptak az agyeldobós előzetesek (3 db) és tévéreklámok (13 db). Ezen felül még van BD-Live funkció, de ehhez nem tudok hozzászólni.

Mi hiányzik?

Tudom, hogy ezredjére mondom, de egy jó werkfilm! Ha a Foxnál a Prometheus-hoz össze tudtak hozni majd' négy órát, nem hiszem el, hogy a Warner ne tudott volna egy minimum másfél órát, ami nem csak kis feature-ök hada. Számomra ez egy nagyon nagy hiányosság. A többi extra rendben van, az egyetlen bajuk az, hogy csak ők vannak. Ezen kívül persze a találásra is ráférne egy turbózás, mozgó menü, kétoldalas borító, ilyesmik. 

Ítélet

Minden hiányossága ellenére maga a film megéri a vásárlást (főleg 3500-ért), hiszen minősége minden szempontból elsőosztályú. Az, hogy ezen kívül a kiadvány minden pontja erősen kívánni valót hagy maga után... hát az pech. Ettől még sürgősen mehet a kosárba - ha még megtalálod valahol.

Film: 11/10 Kép/hang: 9, 5/10 Tálalás: 4/10 Extrák: 6/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=_5VDKVqvo8M

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2010/07/28/film_eredet_inception_2010

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=13414&VID=066-21321562-36562440796411960

Címkék: review christopher nolan inception bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr574860666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása