What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

NonTheaterPack VII

2012.12.11. 11:52 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A hetedik NonTheaterPack-ban jóóóó messzire tekintünk vissza.

Cápa - Jaws (1975)

jaws_movie.jpg

Steven Spielberg kis híján negyven éve rohamtempóval futott be Hollywoodba, és egy gumicápával biztosította be véglegesen magát a filmvilág egén. Pedig ha volt valaha macerás forgatás, akkor a Cápáé az volt, és semmi se garantálta a sikerét. Aztán végül akkorát szólt, hogy a nyári moziszezont is megteremtette, és azóta is rendezők generációi vallják azt, hogy a Cápa lökte be őket ebbe a fura világba, még gyerekkorukban. Bruce (így hívta a stáb a nagy fehéret) népszerűsége azóta is töretlen - de vajon megérdemelten-e? Abszolút. Spielberg szörnyfilmje még ma is eléggé ijesztő perceket bír szerezni a cápa-szűz szemeknek, mesterien adagolt feszültségének és semmiből jövő sokkolásainak köszönhetően - rendezőnket annak idején ki is kiáltották a következő Hitchcocknak. Nagyon nagy terrort szállít ez a film, az pedig, hogy címszereplője szinte teljesen rejtve marad (pár emlékezetes beköszönést leszámítva) csak fokozza az élményt - sőt, igazából amiatt működik ez az egész. Spielberg (működő robotcápa híján) a néző képzeletére bízza a borzalmakat, és mind tudjuk, hogy annál ijesztőbb nincsen. Szóval ez még a mai napig is egy remek alakításokkal és atmoszférával operáló masterpiece - pedig csak a Duel felturbózott változata (oda nem illő ember + hazai pályás szörny esete). 9/10. És Steventől még egy kis társadalomkritikára is futja.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ucMLFO6TsFM 

Ének az esőben - Singin' In The Rain (1952)

1927-ben megszületett a hangosfilm, és ez úgy megkavarta Hollywood-ot, mint soha semmi. Rengeteg színész vesztette el az állást ilyen-olyan hangproblémák miatt, rengeteg énekesből lett hirtelen sztár, és persze jöttek a musical-ek is - ja, és a némafilm teljesen kimúlt. Eme fordulópont köré szövi a Singin' In The Rain saját kis zenés lávsztoriját, amiben minden megoldódik egy-egy dal előadása okán. Filmünk vitathatatlan erénye, hogy roppant szórakoztatóan mutatja be a korabeli álomgyárat, teletűzdelve azt poénokkal és fricskákkal, színesen-szagosan, habkönnyen, és valami embertelen koreográfiai munkával. Hibái mind a történetre koncentrálódnak, legyen szó annak koherenciájáról (nem árt tudni, hogy itt kivételesen a dalok köré írták a cselekményt, és nem fordítva - ez biza látszik), karaktereiről, vagy konfliktusairól. Butuska, ámde ártatlan mozi ez, ami bár erősen roskadozik (én a vége felé történő 20 perces OFF-ot a mai napig nem értem), de van annyi bája, hogy ez áthidaljon mindent. Filmtörténeti szerepe megkérdőjelezhetetlen, és amíg világ a világ, ezt a filmet teljesen jogosan ismerni fogják, annak ellenére, hogy nem ér többet, de kevesebbet se egy átlag romkomnál. 6/10 - de attól még egy hatalmas feel-good film.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=36QiuRc_3I8 

Hyppolit, a lakáj (1931)

A második számú magyar hangosfilm (bizony) tökéletes esszenciája a magyar filmtörténet azon korszakának, aminek egyébként nyitódarabja valamint állandó éléskamrája is volt (és amit jobb szó híján gyakran csak Kabos-korszakként említenek). Egészen a háborúig hánytuk ezeket az egy kaptafára menő filmeket, amiben van ifjú szerelmespár, vicces mellékalakok, minimum egy sláger, és rengeteg pesti humor. Feledhető, és el is feledett klónjaival ellentétben ez a polgári komédia meglepően jól állja a sarat az idő vasfogával szemben: poénjai nagy része még mindig működik, a túljátszott alakításokkal sincs baj, és történetének alapja is lehet aktuális. Ami viszont már akkor is necces lehetett, az a sztori: filmünk a parádés kezdet után szépen lassan leül, de teljesen, majd egy enyhén szólva összecsapott fináléval zár. Szóval hiába örök klasszikus, ez a film se tökéletes, de attól még kötelező. 6/10.

trailer: na, az nincs.

Címkék: kritika horror hungary musical thriller comedy steven spielberg jaws gene kelly roy scheider hyppolit 9/10 6/10 richard dreyfuss robert shaw singin in the rain nontheater pack

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr394958230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása