What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A lehetetlen - The Impossible (2012)

2013.01.11. 18:12 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ez a film kibelez.

impossible_movie.jpg

2004 karácsonyán a valaha volt legpusztítóbb szökőár zúdult Thaiföldre. A tragédiát egy éppen ott nyaraló család (melynek fő tagjai Naomi Watts és Ewan McGregor) szemszögéből élhetjük át.

"Help me"

Megtörtént katasztrófákat filmre adaptálni necces dolog - a legnagyobb "ellenség" kétségtelenül az idő, hogy a való élethez képest hány évet várnak egy-egy alkotással. A túl gyorsba bele lehet bukni (Oliver Stone), és zseniálisan ki is lehet védeni (Paul Greengrass), a túl lassú meg jó eséllyel veszít az aktualitásból, vagy némi átszínezést enged az egésznek (hiszen hány világháborús komédiát láttunk már?). J. A. Bayona az Impossible-t nem kapkodta el, de nem is várt vele sokat, és ami a fő: rohadt jól oldotta meg a feladatot.

Bayona (akinek a nagyszerű Árvaházat is köszönhetjük) remekül alapoz arra, hogy mindenki tudja, hogy mire vált jegyet: ezt kihasználva a katasztrófa felvezetését annyi feszültséggel tölti meg, mintha egy horrorfilmen lennénk, és szépen építgeti miden nézőben a gyomorgörcsöt. És amikor már nem lehet ezt fokozni, akkor paff - bedob a mélyvízbe. Gyilkos hulláma kábé húsz percen át tarol le mindent és mindenkit, és ez a szekvencia egyszerűen beleég a retinákba - az alkotók meghökkentő realizmussal kezelik ezt a sodró poklot, én meg csak tátott szájjal meredek a vászonra. Hihetetlen, ahogy a hullámot bemutatják, nem is tudok rá megfelelő szavakat mondani. Beszarsz tőle - talán ez a legpontosabb kifejezés.

Ám Bayona nem katasztrófaturista, és a "kötelező" pusztítás után rá is tér arra, amiről igazán mesélni akar. Arra, hogy emberek miként élnek túl, miként küzdenek, és miként viszik végbe a lehetetlent - egymásért. Szokták mondani, hogy bajban ismerszik meg az ember, és eme film után nem állítom, hogy ez nem így van. Rendezőnk ezt a néhol (vagyis inkább nagyrészben) brutális, ámde emberség szempontjából gyönyörű történetet pedig szerencsére nem oltja giccsbe, végig a realitás talaján marad. Persze belefér pár meseszagú-cucc (kórházi egymás-után futkorászás), illetve egy-egy szerkezeti csikorgás (félidőnél új nézőpont), de ennél több rossz szó nem érheti az Impossible-t. Mind alakítások (Naomi Watts, úúúúúristen!!!!!!), mind kivitelezés, de leginkább a lélek szempontjából támadhatatlan ez a film. Kegyetlen, megrázó, emberi, tiszta, gyönyörű. 9/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PWzSHNrl7u4 

Címkék: kritika naomi watts drama ewan mcgregor 9/10 disaster the impossible j.a. bayona

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr565012607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása