What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Hugo

2013.03.12. 10:41 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Marton Scorsese zseniális filmje méltóbb elbánásban is részesülhetett volna.

hugo_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

A film emitt tíz pontot kapott a tízből, a 2012-es legjobb filmek listán pedig a harmadik helyet szerezte meg. Szerintem ez mindent elmond, de azért hozzáteszem, hogy ez is eléggé személyfüggő film (mint kábé minden amit körberajongok :-), szóval vakon inkább ne ruházz be - csak akkor, ha szentimentális mozifan vagy, akkor tuti nem fogsz csalódni.

Tálalás

Az elismerések és a díjszezonban való szereplés dacára a Hugo nem muzsikált valami szépen a pénztáraknál (gyártási költségeit alig tudta visszakaparni - világszinten), a Paramount pedig ez utóbbi alapján viszonyult a BD-hez,  a kötelező köröknél nem menve tovább, és ez a tálaláson látszik meg a leginkább. A borító korrektre sikerült (két poszter ízlésesen összemontírozva, teljesen jó), a színválasztás jó, a gerinc azért lehetne szebb (meg ott az a fránya korhatár karika), de jó, a hátoldal viszont a képek elrendezése terén eléggé igénytelen, és itt-ott kong az egész az ürességtől, míg a szöveges infók miniatűr betűkkel képviseltetik magukat. Nem baj, összességében nem vészes a dolog.

Viszont a tokot kinyitva hatalmas meglepetést kapunk az arcunkba. Az még hagyján, hogy belső borító nincs, csak a fehérség mered ránk, de ugyanez a helyzet a lemezzel is: egy totál fehér lemez, rajta a cím, és kész. Nem tudom, hogy képzeli a Paramount, hogy már rendszeresen nem tesz semmilyen képet a diszkekre, de eddig legalább vagy ezüst, vagy fényes volt ez a semmi - ez a szitázás eddig abszolút mélypont a gyűjteményben. Kábé azt mondja: "örülj, hogy a cím rajta van". Hát hét rongyért nagyon boldog vagyok.

Legalább a lemez beltartalma javít a dolgokon: a nyelvválasztás és a betöltés után egy nagyon szép, mozgó és zenés menüt kapunk, ami tényleg baromi jó lett. A pop-up cuccok is igényesek, ezen téren továbbra is a Para lemezek vezetnek. Szóval a kicsomagolás végére szépít a kiadvány, jöhet a film.

Kép/hang

Na, itt viszont minden téren csúcsminőséget kapunk. A kép valami eszméletlenül gyönyörű, fogaskerekek, párizsi látképek, zakók, és a végig hulló hópelyhek mind-mind tökéletesek Ben Kingsely visszaemlékezése meg egy külön kategória. Félelmetesen jó lett az 1.78:1-es (a tévét szépen betöltő) kép, elég csak a film első pár percébe belekukkantani, hogy ez nyilvánvaló legyen. A moziban igazi élményt okozó hangot ide is sikerült átmenteni: az angol DTS-HD MA 7.1 akár csukot szemmel is elrepít minket a pályaudvarra vagy az óratoronyba. Minden kis és nagy kattanás, apró nesz és dübörgő vonat a helyén van - nem véletlenül szedte be ez a film a hang Oscarokat. A demonstráláshoz szintén a nyitójelenetet ajánlom. Az angol mellett magyar (nem próbáltam, ez a film angolul jó), cseh, orosz, lengyel és thai mezei 5.1-et kapunk, valamint, valamint egy szekérnyi feliratot. Fantasztikus minőségben kapjuk tehát a filmet - erre senkinek nem lehet egy rossz szava se.

Extrák

A kimondhatatlan lelkesedés az extrák végignézésével ismét visszavonul, de megijedni azért nem kell. Hozzá kell tenni, hogy a film 3D változatban is elérhető, bónusztartalom nélkül (és állítólag a térhatás se az igazi), szóval az extrákért mindenképpen ezt a (sima) változatot szerezd be.

(Az extrák magyar feliratosak)

Shoot The Moon (The Making Of Hugo): Ahogy a címe is mondja, ez egy werkfilm, nem a legjobb, de nem is legrosszabb. A húsz perces időtartam elsőre rövidnek tűnik, és valóban az, de jól kihasználják az időt, és ha csak minimálisan is, de mindenről szót ejtenek benne. Természetesen minden főbb közreműködő felszólal. Nem rossz darab ez, de egy ilyen film azért többet érdemelne.
Ez az egy darab extra megtalálható a dvd-n is.

The Cinemagician, Georges Méliés: Ez magától értetődően Méliés-ről szól, negyed órában. Jelentőségéhez képest ez is iszonyat rövid, de miután egyáltalán nem izgalmas (leszármazottak és történészek sztorizgatnak az öregről), nem baj, hogy csak ennyi. Azért egynek érdemes.

The Mechanical Man At The Heart Of Hugo: Ez a filmben látható automatáról szól, illetve ezeknek a fura gépeknek a történetéről. Egy ideig érdekes, és egészen jól van összerakva, viszont pont kétszer olyan hosszú, mint kellene (tizenkét perc), és a végére nagyon kifogy belőle a szufla.

Big Effects, Small Scale: Anno az FX Oscart is begyűjtötte ez a film, így nem csoda, hogy látszólag külön rész foglalkozik a vizuális effektekkel, még ha csak öt percben is. Na, ez nem igaz: bár valóban öt perces az anyag, de egyetlen egy jelenetre korlátozódik, méghozzá a vonat elszabadulására. Önmagában érdekes, de összességében kiábrándító - ez a látványvilág igazán megérdemelt volna egy külön filmecskét.

Sacha Baron Cohen: Role Of A Lifetime: Ha van felesleges extra a világon, akkor ez az: itt három percen keresztül arról van szó, hogy Cohen megjátssza a beképzelt seggfejet. És ennyi. De tényleg.

Mi hiányzik

Hol kezdjem? Először is egy filmhez méltó csomagolás, belső borító, netalán slipcover, ilyesmi. Aztán pedig egy emberes extra tartalom, talán egy egész bonus disc, nagy werfilmmel, kis fícsörökkel, előzetesekkel, meg mindennel. A film minőségére nincs panasz.

Ítélet

Bár ezer sebből vérzik, magáért a filmért mindenképpen érdemes beruházni erre a kiadványra. Az extra felhozatal csalódást keltő, de egy bizonyos szinten azért korrekt, a csomagolásbeli hiányosságokat pedig egy kis házi barkácsolással ki lehet küszöbölni (én ezt tettem), és akkor ez a film még a gyűjteményünk egyik ékessége is lehet. Kár, hogy ezért nekünk kell megdolgoznunk. Ítélet: Minden hibája ellenére vedd csak meg, ha szeretted a filmet, és szereted a mozit, akkor meg pláne.

Film: 10/10; Tálalás: 4/10; Kép/hang: 10/10; Extrák: 5/10

https://www.youtube.com/watch?v=bcdEXHIuTxw

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/02/28/film_a_lelemenyes_hugo_hugo_2011

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=14921&VID=066-365223825-81926628719769630

Címkék: hugo martin scorsese review bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr415129188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása