What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Her

2014.12.01. 15:31 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Jópár hónapja megjelent már BD-n Spike Jonze legújabb, egyben az év egyik legjobb filmje, a Her, ám én csak tegnap vehettem kézbe - de ettől még nem ússza meg a kielemezgetést.

her_bd_review.jpg(a kép a Blu-ray.com-ról származik)

Mint az előbb említettem, az év egyik legjobbjáról van szó. Jonze sci-fije gyönyörű, őszinte és elgondolkodtató, egyszerre vesézi a szerelmet, a technikát és a társadalmat - mélyen emberi mozi.

Tálalás

A film eredetileg a Warner tulajdona (egy óceánnal odébb ők is forgalmazzák a lemezt), ám errefelé már a Sony-hoz tartozik, de a BD-t látva olyan, mintha ez éppen fordítva lenne. A borító egyszerű, a jól ismert poszter és színvilág köszön vissza, s ez ismétlődik a gerincen is. A hátoldal már jobban közelít a film világához: sötét, barnás összkép, elegánsan csak egy kép trónol rajta (Joaquin ül egy széken), és persze a szokásos körök is itt vannak (ismertető, exták, stb.).A tokot kinyitva a nagy ürességet találjuk - ez a Warnertől nem lenne meglepő, de a Sony-tól igen fájdalmas, hisz úgy tűnik, végleg leszoknak a belső borítókról (a Spidey 2-nek se volt már), pedig hát ők voltak az egyetlenek, akik az évek múltával is kitartottak mellette. A lemez képe viszont szép: sötét háttér, a cím, illetve az iPhone-izé képe, kijelzőjén a szöveg, "Call from Samantha".

A lemezt betéve ismét Warnerre utaló jeleket kapunk: némi zenével bíró állóképes menü, ismét Joaquin poszter-fejével, csak ezúttal valaki baltával photoshoppolta ki azt egy fokkal sötétebb háttérre - ritka igénytelen munka. A menürendszer viszont már ismét a Sony-t idézi, szóval teljes a zűrzavar.

Kép/hang

A film minősége viszont abszolút kiváló: az 1.85:1-es kép gyönyörű, akár tűéles, akár homályos felvételről van szó (ez utóbbi koncepció, és igen gyakran előjön), és igen, az a rengeteg sötét jelenet is jól működik. Külön figyelmedbe ajánlom a havas erdőt, az éjszakai várost, illetve Joaquin bajuszát. Persze ez nem egy tesztlemez, nem ez fogja a végletekig kihasználni a formátum adottságait, de amit kell, azt hibátlanul hozza. Ugyanez érvényes a hangra is: az angol DTS-HD MA 5.1 remekül szól, tiszta és jól kevert (az Arcade Fire is igen jó), ám a film nem ad okot a kibontakozásra. Természetesen magyar szinkron is került a korongra (valamint porutgál, cseh, spanyol és lengyel, na megy egy rakás felirat), igaz, csak sima 5.1-ben, de nem ez az oka, amiért lebeszélnélek róla: magyarul a film egyik nagy erőssége, vagyis Scarlett Johansson veszne el, és nem hiszem, hogy megérné a csere.

Extrák

Amint a borító is mondja, az extrákhoz nem jár magyar felirat (na EZ Sony jellemző), ám az esetek többségében nem is kell. Ugyanis Spike Jonze-hoz méltóan az extrakínálat se szokványos.

The Untitled Rick Howard Project: Hogy ki az a Rick Howard, ne kérdezd, az viszont tény, hogy ez a 24 perces "doksi" Lance Bangs munkája. Lényegében egy rövidfilm, ami történesen a Her készítéséről szól, és amit leginkább valami art-montázsnak neveznék. Szóbeli infókat nem kapunk, kulissza mögötti felvételeket annál inkább, és biza vannak jópofa dolgok. A kisfilm az egész folyamatot bejárja (igaz, rohamléptekben), az első megbeszélésektől a premierig. Inkább a feelinget próbálja visszaadni, az alapján pedig egy ritka családias forgatás lehetett ez.

Love In The Modern Age: Itt leginkább a filmhez nem köthető személyek (valószínűleg Jonze haverjai) beszélnek a szerelemről és a párkapcsolatokról. Elhangzik pár érdekes gondolat a 15 perc alatt.

How Do You Share Your Love With Somebody?: Ez tutira valami promóanyag lehetett anno: négy perces, szintén art-montázs forgatási és filmbeli felvételekkel, miközben a film egy-két dialógja szól a háttrében.

Mi hiányzik

Tudom, hogy a film önmagáért beszél, de én azért megnéztem volna egy igazi werket, akár egy hosszabbat is. A külsőségeket pedig igazán fel lehetett volna turbózni, akár egy slipcase-el is.

Ítélet

Hát ez a lemez nem a tökéletes házimoziélményről vagy a bónuszokról szól, hanem szimplán a filmről, ami hát bivalyerős. Ha azt szereted, akkor semmi se gátoljon meg a vásárlásban - ha viszont még nem találkoztál vele, akkor ne ruházz be vakon, mert sírás is lehet belőle.

Film: 9/10; Kép/hang: 9/10; Tálalás: 4/10; Extrák: 4/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=6QRvTv_tpw0

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2014/02/10/film_a_no_her

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=84280&VID=066-435981190-88689690559069677

 

Címkék: review her spike jonze bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr186947427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása