What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Képlet - Knowing (2009)

2009.06.13. 23:06 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ez meglepően jó volt. Nicolas Cage talál egy papírt, amin van egy rakat szám - a számok egy-egy katasztrófa dátumát mutatják a múltból, és a jövőből. Hát akkor mindenkit gyorsan meg kellene menteni. Vagy mégsem?

Nehéz lesz erről a filmről írni, mert rengeteg poén/csavar van benne. Az biztosan elmondható, hogy forgolódik ide-oda. Thrillerből horrorba, horrorból katasztrófafilmbe onnan sci-fi-be aztán vissza drámába, és ennek a körnek a variációit többször végig járja. Enyhén szólva is érdekes. A legtöbb film ebbe a bukfencezésbe és a nem éppen top forgatókönyvbe belebukna és menne a feledésbe, de a Knowing ezt mégis megússza. Mert ez is egy olyan, amit a rendező ment meg. Aki pedig Alex Proyas.

"Ez nem is 33..."

Ennek a fickónak (aki a Hollót, a Dark City-t és az I, robot-ot rendezte) jó érzéke és félelmetesen jó szeme van az egészhez. Az említett műfajokat legtöbbször remekül eltalálja, hozza a hangulatot, az ember többször frászt is kap - és a poén, hogy nem a hangeffektektől, hanem attól, hogy egy fickó áll az erdő szélén, és semmi se történik (Innen jut eszembe, hogy van itt egy kis Jelek (Signs) feeling a levegőben, de ez nem baj). Valamint nagyon jó képekkel dolgozik. Ennek a filmnek a plakátjára is simán elsüthették volna a "visonary director"-t, az égő erdő, vagy a film vége látványban nagyon ott van. Nameg a repülős rész, ami semmivel sincs feldúsítva (zene vagy lassítások), csak nyersen bemutatja, hogy egy ilyen - valószínűleg - hogyan nézne ki a valóságban, és ettől lesz igazán ilyesztő. Külön plusz pont az Ember gyermekés hatásért az említett résznél.

Mindettől függetlenül a film ingadozik. Nálam megjárta az 5/10-től a 9/10-es szakaszt, és nem egységesen felfelé, hanem össze-vissza. Mert akad itt jócskán logikátlanság (Nick Cage a halom számból egyből kiszúrja a 9/11-et, na ne!) meg kínos párbeszéd. Viszont ez egy bátor film, ami meg mer lépni olyanokat, amit egy hollywoodi filmnek nem illik. Végre. És nem tudom, hogyan, de az elsőre gáz végkifejlet 2 perc alatt átfordul egy remek ötletté - csak nézőpontot kell váltani hozzá. Így a végeredmény egyértelműen pozitív, Nicolas jól teszi a dolgát, a feeling megvan, a cselekmény pörög, a képek és a rendezés baromi jók, itt-ott becsúszik egy "na ez most nem kellett volna" dolog, de ettől még kijár a 8/10. Jól szórakoztam, köszönöm szépen.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ikJ3t_tZf-E

Címkék: kritika scifi nicolas cage drama 8/10 alex proyas knowing

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr921183409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása