What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A pokolból - From Hell (2001)

2010.06.22. 15:36 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A From Hell szigorúan csak az elvetemült állatok filmje.

1888-ban sorra hullanak el a londoni szajhák. Torkuk elvágva, beleik szanaszét, nemi szervük kivágva. Hát igen, Hasfelmetsző Jack színre lépett. Hogy minek nyírja ki a mocsokkal teli utcák örömlányait, az rejtély, amit Abberline felügyelőnek (Johnny Depp) kell megoldania. A nyomozás közben hősünk egyre lejjebb ereszkedik a mocsokban, viszont a szálak egyre feljebb vezetnek - egészen Anglia csúcsáig. Közben még a szerelem is felüti a fejét, a csodaszép Mary (Heather Graham) képében. A baj csak az, hogy a vörös szépség nemcsak a felügyelő szíve választottja, hanem Jack bácsi következő áldozat-jelöltje is egyben...

"Én szültem a huszadik századot"

Mint mondtam, ez az elvetemült állatok filmje. Gyorsan szögezzük le, hogy a film egy képregény adaptáció, méghozzá a műfaj zsenijétől, a válószínűleg elmeroggyant Alan Moore-tól. Ugyebár Moore adta nekünk többek között a V for Vendettát, a mérföldkőnek számító Batman-sztorit, a Killing Joke-ot, valamint a képregények királyát, a Watchmen-t. A mestertől nekem csak utóbbi kettőt volt szerencsém olvasni, így a From Hell-hez csak mint önálló filmhez, nem pedig adaptációhoz tudok hozzászólni. De azért érzem, hogy ez Moore bácsi keze nyoma. Alapból már a kifinomultan merész ötlet, miszerint bolygassuk fel, illetve adjunk alternatívát az egyik leghírsebb sorozatgyilkos történetének, és ezzel együtt kicsit írkáljunk bele Anglia múltjába. Ez a húzás pofátlan és egyben zseniális, de krimiről van szó, így nem megyek bele jobban, mit is takar az "beleírkálás". És akkor még a totálisan lerobbant környezet, a megtört hős, valamint az átlagon felüli brutalitás: ez tutira Alan Moore.

Na de vissza a filmhez: a film jó. Sőt. Igazából olyan, mint egy R-rated Sherlock Holmes stroy, csak még annál is kegyetlenebb. Nem is az, hogy folyik a vér, mint az állat, inkább a már említett lerobbant környezet az, ami sokkolja a nézőt. A régmúlt London képei igazán gyomorforgatóak, és időről-időre megfogalmazódik az emberben a kérdés: hogy lehet itt élni? A válasz egyszerű: embertelenül. Erre valószínűleg a rendezők, a Hughes testvérek (akik nagyon felírták magukat nálam a Book of Eli-vel) gondoltak, és úgy tűnik, az egész film alatt ez lebegett a szemük előtt: embertelen. Sikerült is, hiszen ezek az elvetemült állatok valami olyasmit raktak le majd' egy évtizede az asztalra, amitől sokan valószínűleg az első pár perc után kiborulnak és szitkozódnak össze-vissze - majd elkapcsolják a tévét. Nincs mit szépíteni, a From Hell az ízléshatáron túl jár, és a tűréshatár szélén. Kegyetlen.

És ebbe a világba Johnny Depp valahogyan tökéletesen beleilleszkedik. Hiszen ő is egy elvetemült állat, bár ez manapság már nemigen látszik (max. Tim Burton-nél). Ne feledjük, ez a film még Karib-tenger előtti, itt még Johnny nem volt százmilliókat érő hipersztár, nem volt a kislányok kedvenc posztere, és nem volt Disney filmek főszereplője. Itt még nyugodtan bevállalhatot ilyen állatságokat, és hát jól is tette, ez a film nagy részben tőle működik. Johnny jól hozza, amit kell, az pedig egy narkós Holmes. Heather Graham filmünk idejében jól csengő név volt, ami szépségét tekintve teljesen jogos, de színésznőnek sem utolsó. Bár inkább a ragyogó kisugárzása az, ami jól működik a filmben, reprezentálva a szépséget a mocsokban. Igazából csak erre való (nem tudom, hogy Moore-nál a karatere mennyire volt előtrében, de szerintem, nem nagyon), de belegondolva, ez így szép.

Szóval eddig ott tartunk, hogy egy józan ízlést nélkülző, kegyetlen és brutális krimink van, ami után az ember úgy áll föl, hogy kész van. Valahol olyat olvastam, hogy mégis, kinek jó ez a film? Hát, az olyanoknak, akik készítették: az elvetemült állatoknak. Mint én. Mert a From Hell véleményem szerint egy rohadt jó film. Elnagyolt korrajz, izgalmas bűnügyi történet, jó színészek és büntető képi világ (érdekes, hogy míg az eredeti mű fekete-fehér, addig a filmben Hughes-ék kifejeztten játszanak a színekkel). Nem tudom, miért imádom, amikor mások okádnak tőle, ez van. Valószínűleg ez a comic-fanok sajátja, vagy tudja a fene. Mindenestre a Se7en mellett ez a másik olyan "odavágós" film, ami egyszerűen zseniális. Nem adhatok mást, csak 10/10-et. De nem hiszem, hogy Te szeretni fogod.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yw8US3gS37w

Címkék: kritika thriller johnny depp alan moore 10/10 crime ian holm heather graham from hell hughes brothers

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr322101185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása