What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Verdák 2 - Cars 2 (2011)

2011.08.01. 17:38 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Az amerikai bemutató már több mint egy hónapja megtörtént, és ezalatt annyi rosszat lehetett olvasni a Cars 2-ről, hogy szinte már féltem beülni a moziba...

Villám McQueen éppen hazatért a verseny szezonból, ám máris új kihívás fogadja: a három versenyes Földgolyó Kupa, aminek elsődleges célja az alternatív üzemanyagok népszerűsítése. Matukával így el is indulnak a világ körüli útra, ám nem számolna azzal, hogy a háttérben egy komoly kémtörténet folyik...

"Ne egyetek a pisztácia fagyiból!"

Véleményem szerint már a 2006-os első rész is kiérdemli magának a leggyengébb Pixar-film díját (a maga kábé 8/10-es értékelésével) - kedves/szerethető és technikailag abszolút csúcsteljesítmény, ám mégis hiányzik belőle az a bizonyos Pixar-plusz. A második rész ötlete már alapból egy hatalmas kérdőjelet hagyott maga után, hiszen az asztali-lámpások filmjei nem igazán folytatás kompatibilisek (a Toy Story külön téma), de hát most sequel gyártás folyik a stúdiónál, és valóban ez a legfolytathatóbb filmjük - meg hát inkább ezt üzleteljék meg, mint mondjuk a Wall-E -t. Mikor jöttek a trailerek, már mindenki a fejét fogta: ez nagyon gáz lesz.

Viszont, láss csodát, a Cars 2 egyáltalán nem rossz film, sőt. Mondjuk viszonyítás kérdése: Pixarban egyértelműen a sor végén áll. De ha eltekintünk a múlttól és követelménytől (egy Pixartól a 9/10 vagy 9,5/10 a minimum elvárható), akkor bizony egy roppant szórakoztató, és az átlag animációs felhozatalt simán verő/utolérő filmről beszélhetünk. Mert a Cars 2 legnagyobb hátránya a "családneve", ha az nem lenne, meggyőződésem, hogy mindenki jobban állna hozzá.

Jó poénok, jópofa karakterek (Finn McCambridge rulez!), ötletes megoldások, gyönyörű kivitelezés - ezeket már megszokhattuk. A Cars 2 ott veszít a színvonalból, ahol egyébként minden felmenője minimum 100%-ra vizsgázott, ez pedig a dramaturgia. Alapból a probléma az, hogy a film sokáig nem tudja, hogy kiről is akar szólni: Villám McQueen vagy Matuka legyen a főszereplő? A kérdés elve halálra ítélt, hiszen McQueen az első rész után már nem nagyon tud semerre se karakterfejlődést mutatni (bár néha úgy viselkedik, mintha semmit se tanult volna), Matuka pedig szintén nem tudna, az agyalágyúlt-de-aranyszívű-sidekick szerep nála már kimerült. A választás mégis rá esik, a film során saját ügyetlenségével száll szembe, ami a film végére azonban visszaáll alapállapotra: vagyis semmi se történt. Főhőseinken túllépve magáról az egész sztoriról elmondható a fölöslegesség/érdektelenség, sőt, a fináléra már izzadságszagúan túlbonyolított is lesz az egész.

Szóval a Cars 2 belül tényleg hiányos, és egész létére vonatkozóan felmerül a "miért" kérdése. A válasz: entertainment. Ugyanis minden belső hiányossága ellenére piszkosul szórakoztató és a maga egyszerű módján még bájos is. Akció, humor, száguldás - erről van szó. A Pixar átmeneti dollárgyára ez a film (ironikus módon pont ez kereste a legkevesebbet hazájában), különösebb belső tartalom nélkül. Amiben viszont a film egyértelműen a nonpluszultra szintet képviseli, az a látványa. Ennyire igényes és gyönyörű animációt még ember nem látott, öröm nézni. Ahogy a japán neonok fényei visszatükröződnek McQueen motorházán, az valami brutális - és ez csak egy kocka a 100 perces filmből. Technikailag eszméletlen.

Viszont mint tudjuk, a belső a lényeg. A Cars 2 csak Pixarként vall enyhe szégyent, de az animációs piacot általában nézve abszolút vállalható alkotás, sőt. Színes-szagos, kedves, szerethető, viszont üres és gyorsan felejthető. Popcorn. Nagyobb bajunk sose legyen. 7,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oFTfAdauCOo

és a film előtt van Toy Story rövidfilm, na, az nagyon jó!

Címkék: kritika comedy animation action pixar adventure cars 7.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr663117686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása